Konsten att välja bord

Förr var man ofta utlämnad till att spela just det pokerparti som för närvarande pågick på den aktuella hjulångaren, casinot eller pokerklubben men idag kan vi tack vare Internet välja mellan hundratals eller till och med tusentals olika bord varje dag, lite beroende på vilken pokervariant vi föredrar.

Detta innebär att konsten att välja rätt bord har blivit allt viktigare för den som önskar bygga en stor bankrulle.

När du anländer till en pokersajt bör du i lobbyn få se statistik över vad som pågår på sajten, till exempel det genomsnittliga värdet på potterna och antalet spelare som ser floppen i alla händer. Generellt sett brukar skickliga spelare se färre än 30% av alla floppar, och ett bord där statistiken visa på mycket högre siffra är därför troligen fyllt av spelare som du kan dra nytta av för att bygga upp din bankrulle.

Cash games med låga insatser är normalt den typ av spel där folk är mest benägna att se många floppar. Nybörjare utan någon större kunskap om position och satsningstrategi vill gärna vara med i spelet så mycket som möjligt och tenderar att överskatta sina vinstchanser. På den här typen av bord kan en tålmodig spelare som klarar av att kasta dåliga kort ha goda utsikter att vinna hand efter hand, och även om insatserna inte är så höga påverkar det bankrullen markant över tid. Det räcker med att titta på väntelistan till den här typen av bord för att inse att många erfarna spelare använder dem för att göda sin bankrulle.

Förutom nybörjare finns det några andra grupper som också är benägna att se en hög andel floppar. Trötta och uttråkade spelare kan börja gå med i potter bara för att få något att göra, och onyktra spelare kan ha svårt att fatta logiska beslut. Koncentrationssvårigheter kan också spela roll, och en del personer spelar på fler bord än vad de klarar av vilket kan leda till en lång rad felaktiga beslut – inklusive att gå med i potter man borde ha stannat utanför.

Om du aktivt vill leta upp trötta spelare kan du ha nytta av att söka bland spelare som befinner sig på andra sidan jorden eller se till att din egen dygnsrytm inte sammanfaller med normalrytmen för spelarna i din egen del av världen. Om du till exempel sitter och spelar tidigt på förmiddagen i Sverige kommer klockan i USA att vara några timmar efter midnatt (beroende på exakt tidszon) och bland spelare som har ett vanligt 8-17 jobb är det normalt att börja bli trött när småtimmarna närmar sig. Detta är naturligtvis något du kan utnyttja till din fördel.

Så, hur väljer du bord när du spelar poker? Letar du bara upp första bästa bord där ditt favoritspel spelas på en nivå du har råd med, eller använder du andra parametrar? Lockas du av monsterpotter? Gillar du turneringar av en viss storlek? Det finns många olika metoder för att välja bord, men att hålla ögon på statistiken och aktivt leta upp spelare som ser många händer är definitivt värt ett försök om du inte testat tidigare. Var inte för bekväm för att leta på flera olika pokersajter om du inte hittar något lämpligt hos din favorit. Att välja bord omsorgsfullt kan ha en mycket positiv inverkan på din bankrulle.