Klassiska misstag vid pokerbordet

De finns en uppsättning klassiska misstag vid pokerbordet som lätt inträffar när vi slutar tänka logiskt och börjar fokusera på annat än att vinna potten. I den här artikeln ska vi titta närmare på två av dem och reda ut varför de kan vara så förödande för din bankrulle.

Att spela för att bevisa en poäng

Ibland lockas vi att följa med i en hand trots att vi borde lägga oss, eftersom vi vill bevisa någon slags poäng. Känner du igen följande scenario? Spelare A sitter vid blindsen och har nia och sexa på hand. Floppen består av sexa, nia och knekt vilket givetvis gör spelare A mycket glad. Spelare A satsar och blir synad av en annan spelare – Spelare B. På turnen kommer en tvåa som A bedömer vara ofarlig, så A satsar igen och blir återigen synad av B. Spelare A misstänker starkt att B sitter och slow-spelar något i stil med knekt-tia, och A vill naturligtvis få B att lägga in så mycket pengar som möjligt i potten. Så landar rivern och det är en knekt. A ser att B sneglar på sin hög och förstår att B funderar på satsning/höjning. Trots att A fortfarande tror att det är mycket sannolikt att B sitter med ytterligare en knekt på hand väljer A att reagera på B:s satsning med att syna. B visar triumfatoriskt upp knekt-tio och A visar precis lika tydligt upp det tvåpar han förlorade med, samtidigt som han högljutt klagar över sin extrema otur och mumlar om att det ”är så himla typiskt”.

Är det verkligen värt att lägga in ännu mer pengar i en pott man är tämligen säker på att förlora, bara för att få visa upp sin kort och gnälla över sin otur inför övriga spelare?

Att övertyga sig själv
Ibland är det lätt att komma på tusen olika skäl att syna trots att man vet att det enda solida skäl man har att låta bli väger tyngre än dem alla. När du märker att du börjar försöka övertyga dig själv om något du innerst inne vet är dåligt, försök ta ett steg tillbaka och granska situationen med så klara ögon som möjligt. Är det verkligen din magkänsla som försöker hjälpa dig eller har du någon annan anledning att så innerligt gärna vilja syna?

Låt oss till exempel föreställa oss att en solid spelare vid bordet satsar på floppen, och du misstänker starkt att hans hand är bättre än din. Han satsar även på turnen, och du blir mer om mer säker på att du kommer att få stryk om du hänger kvar. Men du sitter med ett fint färgdrag som du verkligen drar dig för att kasta, och det är nu Övertygandet med stort Ö sätter igång. Är inte dina odds ganska bra trots allt? Är inte sannolikheten för att du ska få färg tämligen hög? Hur bra kort kan han egentligen sitta med, och vänta – den där ögonrörelsen han just gjorde, nog är det en typiskt tell för någon som bluffar? Tillslut har du peppat upp dig själv så mycket att du är helt säker på att du kommer att vinna, och när riverkortet vägrar ge dig färg tvingas du ilsket se potten försvinna över till din motspelare.

Innan du börjar övertyga dig själv om något, fundera på varför du är så angelägen om att stanna kvar i potten. Att kunna kasta kort är en konst.