Keep it simple, Stupid!

När du och din scoutledare blir jagade av en björn behöver du inte kunna springa snabbare än björnen, bara snabbare än scoutledaren.

När man börjar spela poker brukar man starta på så billiga bord som möjligt, antingen för att man spelar mest på skoj och räknar med att bli av med sina pengar förr eller senare eller för att man planerar att gradvis bygga upp en rejäl bankrulle innan man går vidare till dyrare bord. Om du förbereder dig genom att läsa tips och artiklar om avancerad pokerstrategi bygger du upp en bra grund för framtida spel, men risken finns att du får en chock när du slår dig ned vid ett av dessa riktigt billiga pokerbord och försöker tillämpa dina kunskaper där. En avancerad pokerstrategi avsedd för spel med pokerproffs eller erfarna hobbyspelare kan vara helt meningslös eller till och med kontraproduktiv när du spelar mot Anders som inte har orkat lära sig reglerna, Bengt som precis kommit hem från krogen och nu är inne på sin sjunde öl, Carl som precis bråkat med sin flickvän och tar ut frustrationen online och Daniella som lägger 90% av sitt fokus på att titta på Kvinnofängelset, chatta, skicka sms och flippa omkring på chatroulett.

För att gå plus på billiga pokerbord behöver du inte vara ett fullblodsproffs på poker, däremot måste du kunna hantera ovana, ofokuserade och rent ut sagt dumma spelare. Du måste alltså vara beredd på att de kan komma att agera på ett sätt som du tycker verkar ologiskt och anpassa sin spelstil därefter. Om du försöker lägga pannan i djupa veck och analysera vad Bengt här ovan kan ha på hand baserat på storleken på den höjning han just gjorde är det ofta förspilld energi, för anledningen bakom Bengts oväntade höjning var att hans promillehalt har börjat orsaka problem för hans kontroll över muspekaren.

En bra teknik på billiga bord är ofta att hålla saker och ting enkla. Vänta på bra kort, var aggressiv när du har anledning att tro att du har den bästa handen, försök dig inte på avancerade överarbetade bluffar och låt pottoddsen vägleda dig när du fattar beslut. På den här sortens bord kan du inte ta för givet att motståndarna håller bra koll på dig. Förvänta dig inte att splittrade Cecilia ska gå på din bluff bara för att du spelat supertajt hittills. Sannolikheten är hög att hon varit så inne i sin sms-konversation att hon inte ens skulle minnas ditt alias om hon blundade, och det lilla fokus hon trots allt lagt på pokerbordet har gått åt till att hålla kolla på de egna korten, inte på att analysera om du är en lös eller tajt spelare.

Vad gäller berusade Bengt och koleriske Carl fungerar det ofta bra att ägna sig åt så kallad slowplaying mot dem, det vill säga spela en bra hand som om den vore dålig. Den här sortens spelare har ofta en överdrivet stark tilltro till den egna handen. Dessutom kommer Bengt tycka att det är tråkigt att inte vara med i potten, medan Carl vill hänga med hela vägen till showdown för att få se blod. Skräm inte iväg dem med en överdriven höjning utan bjussa tvärt om gärna på att låta dem se ett kort billigt.

Slutligen är det viktigt att du håller koll på ditt eget spel så att du inte omedvetet börjar härma de oskickliga spelarna runt omkring dig eller tro att ”det är såhär man spelar poker”. När du fått ihop en tillräckligt stor bankrulle och går upp till dyrare bord måste du kunna släppa mycket av kulturen från de billiga borden bakom dig för att inte bli uppäten av de mer disciplinerade motståndare du träffar på högre upp.