Hur man når framgång i turneringar med rebuy / återköp

En turnering med rebuy (ibland kallat återköp på svenska) är en turnering där spelarna kan köpa nya marker genom att betala inköpet en gång till.

Detta påverkar naturligtvis hela dynamiken i spelet, och den som ägnar sig åt turneringar med rebuys bör därför vara beredd att anpassa sitt spel.

Till att börja med är det viktigt att ta reda på exakt vilka rebuy-regler som gäller för den aktuella tävlingen. När och hur man kan köpa nya marker är normalt strikt reglerat, och det kan till exempel krävas att man först får slut på sin första hög. Rebuy-möjligheten brukar också vara begränsad i tid – ofta får den bara utnyttjas under den första timmens spel. Eftersom reglerna varierar från turnering till turnering är det viktigt att ta reda på dem innan man sätter igång, både för att själv kunna utnyttja rebuy-möjligheten på bästa sätt och för att kunna förutspå hur övriga spelare kommer att påverkas av den.

I turneringar med rebuy brukar spelet bli väldigt löst i början, eftersom deltagarna vågar ta mer risker när de vet att de kan fylla på sin hög. Du bör till exempel vara beredd på att folk är mer benägna än vanligt att höja efter att du höjt. Du kan också räkna med att många av dina motspelare kommer att vara beredda att satsa en hel del även på tämligen dåliga kort, samt att det kan vara svårare att skrämma iväg dem ur potter. Den spelare som klarar av att utnyttja det här till max och snabbt avgöra vilka spelare som är ”rebuy-galna” och vilka som spelar tajt trots rebuy-möjligheten har goda möjligheter att plocka på sig mycket marker under den period rebuys är möjliga.

Om du blir av med alla dina marker under rebuy perioden bör du inte automatiskt hosta upp pengar till en ny hög. Är det verkligen ett bra läge för dig att köpa in dig? Kommer den hög du får vara tillräckligt stor för att du ska kunna spela bra på den här nivån av turneringen? Hur långt har turneringen hunnit röra sig och vad ligger blindsen på? Hur skickliga verkar spelarna vara, och hur bra har du spelat hittills? Varför försvann din hög – agerade du vettigt under förutsättningarna eller lät du känslorna dra iväg med dig? Att köpa fler marker för att man tiltat och desperat vill ha revansch brukar sluta illa.

Som du ser är det många faktorer – inklusive din egen högst personliga dagsform – som bör tas med i beräkningen när du avgör om du ska köpa fler marker eller inte. Ibland är det helt enkelt bäst att lämna turneringen och inte spela mer den dagen, eller söka upp en helt annan turnering eller cash game. Välj bara att köpa nya marker om du bedömer att du kommer att befinna dig i ett fördelaktigt läge när du starta om igen.

För en spelare som klarar av att hålla huvudet kallt kan turneringar med rebuys vara en lukrativ möjlighet, bland annat eftersom prispotten växer till sig varje gång en spelare köper en ny hög. När turneringen sedan slår över till vanlig freeze-out efter rebuyperiodens slut har de kvarvarande spelarna förmånen att spela om en prispott som är större än vad den skulle vara vid en vanlig freeze-out. Låt säga att turneringen ursprungligen hade 300 deltagare och att 200 av dem utnyttjade möjligheten till rebuy. Prispotten motsvarar då 500 inköp, men utan att startfältet bestått av 500 personer. Dessutom brukar turneringar med rebuy har fina garantipotter, för att locka spelare att köpa in sig igen när de åker ur.