Håll koll på alla högar

När man spelar en No Limit Texas Hold’em turnering är det lätt att bli fixerad vid storleken på sin egen hög, och kanske även storleken på den största och minsta högen vid bordet.

Om man vill bli en framgångsrik hold’em spelare är det dock bra att gradvis träna upp sin förmåga att hålla koll på fler högar en så, för att lättare förstå dynamiken vid det bord man sitter vid.

Poker är ett spel som till stor del handlar om asymmetrisk information, och ju mer av den tillgängliga information du klarar av att ta in och processa desto bättre underlag kommer du att ha för dina beslut. Tillgänglig information är till exempel motspelarnas satsningsmönster och huruvida de verkar vara tajta eller lösa, men storleken på deras högar i förhållande till snittstacken är även det en viktig informationskälla

Låt oss ponera att du har lyckats hänga kvar tämligen länge i en NLTH-turnering och den genomsnittliga högen nu motsvarar 20 stora blinds. 20 stora blinds ger inte särskilt mycket svängrum så du kan räkna med att en stor del av spelarna vid bordet känner sig trängda. De med små högar kommer troligen att bli mycket riskbenägna och även de som sitter med genomsnittliga högar kommer att känna sig pressade att snabbt ta in mer marker för att inte tvingas se högen framför dem eroderas av blindsen. Detta innebär att en stor del av spelarna vid bordet kommer att spela tämligen löst, och den spelare som inser detta har möjlighet att anpassa sitt spel därefter. I ett sådant här läge lönar det sig ofta att tajta till sitt spel och tålmodigt vänta på att få bra betalt för en fin hand.

Om snitthögen vid bordet istället motsvarar betydligt fler stora blinds, låt säga 70 stycken, kommer de flesta spelare känna sig förhållandevis avslappnade och, enligt dem själva, inte vara i en sits där de måste ta stora risker för att klara sig. Vid ett sådant bord brukar spelet bli tajt, vilket ger dig ypperliga chanser att stjäla blinds. Ibland fungerar det till och med att stjäla höjningar eftersom riskvilligheten kommer att vara så låg.

I allt detta spelar naturligtvis storleken på din egen hög en betydande roll. Om du till exempel sitter med motsvarande 30 stora blinds behöver du inte vara överdrivet angelägen om att få kasta dig all-in, utan kan fokusera på att vara tajt – fast på ett aggressivt sätt.

Om du istället har en liten hög är det viktigt att inte sluta hålla koll på motspelarnas högar, eftersom du fortfarande kan använda dig av dina motståndares mentala inställningar för att fatt mer välunderbyggda beslut.

Den som är lycklig nog att ha tillskansat sig en stor hög så här långt in i turneringen behöver inte fästa lika stor vikt vid genomsnittshögen, men bör absolut inte släppa övervakningen helt. Du kommer visserligen ha lätt för att stjäla blinds (och ibland även höjningar) i de flesta situationer, men du bör ändå fortsätta hålla kolla på din motståndares högar – information är makt!

För att få fram storleken på genomsnittshögen delar du givetvis bara den sammanlagda mängden marker i turneringen med antalet spelare som är kvar. Idag är det dock vanligt att du slipper göra den uträkningen själv, många turneringar – även mindre lokala event – använder sig av pokermjukvara och visar diverse statistik på storskärm under spelets gång. Vanligt förekommande information är bland annat blindsnivåerna och storleken på snitthögen.