Gör inte dig själv till måltavla

Du har säkert lagt märke till det vid pokerbordet, både hos dig själv och hos andra. Då och då plockar pokerspelare av någon outgrundlig anledning fram färgpytsen och målar ett stort bullseye på sig själva.

Råkar de sitta vid ett bord med någorlunda skickliga spelare dröjer det sedan inte länge förrän deras bankrulle börjar minska dramatiskt – de har ju i princip bjudit in övriga spelare att skjuta ned dem.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom några typer av agerande som innebär att måla bullseye på sig själv, så att du kan bli bättre att upptäcka fenomenet hos andra och dra nytta av det, samtidigt som du ser till att inte själv göra misstagen. Och som alltid gäller givetvis den gamla pokerregeln om att inte tro på allt du ser vid pokerbordet – en spelare som alltför uppenbart gör sig själv till måltavla kan vara ute efter att försöka överlista sina motspelare genom att skicka ut vilseledande signaler.

Berätta att du tänker lämna bordet
Ett bra sätt att se till att bli nedskjuten av övriga spelare är att visa eller till och med säga att man bara tänker stanna kvar tills blindsen når en. Vissa spelare väljer att klart och tydligt meddela bordet sina planer, medan andra avslöjar sig på andra sätt – till exempel genom att i förväg börja plocka ihop sina saker och fixa med markerna. En skicklig spelare kommer att inse att en spelare som är på väg från bordet tenderar att spela tajt, eftersom denne redan har börjat se markerna framför sig som pengar i kassan. Den skickliga spelaren kommer då att göra allt han eller hon kan för att skrämma iväg sin motståndare och själv lägga beslag på potten. Den skicklige spelaren kommer också att inse att om en spelare som är på väg att lämna bordet plötsligt verkar mycket villig att riskera sina marker är det troligen något riktigt bra som finns på hand.

Varför förse dina motspelare med information om dina planer? Betydligt bättre är att vänta med att ta farväl tills du faktiskt ska lämna bordet.

Rigid spelstil
Det kan vara mycket lönsamt att hålla sig till en viss strategi vid pokerbordet, men om ditt spel blir alltför förutsägbar kan du lika gärna hiva över dina marker till motståndarna direkt och bespara dig besväret med att spela poker. Detta är särskilt tydligt i spel som No Limit Texas Hold’em där spelare har stora möjligheter att fritt välja hur de ska satsa och den spelare som aldrig blandar upp sitt spel kommer att sticka ut och bli nedskjuten av de övriga.

Ett exempel på ett vanligt misstag är att alltför hårt gå in för en passiv/tajt spelstil där du aldrig är med i en pott såvida inte både din position och hand är perfekta – och till och med då vill få se floppen så billigt som möjligt. Förr eller senare kommer övriga spelare börja kasta sina kort så fort du är med i en pott, eftersom de vet att du aldrig går med utan något riktigt bra på hand. Om någon faktiskt utmanar dig har personen i fråga förmodligen också en monsterhand – kanske till och med tillräckligt för att slå dig.

Känslomässiga utspel
Att visa sina känslor vid pokerbordet är att förse sina motspelare med information. En spelare som gnäller och gnyr om sin enorma otur kommer att uppfattas som en spelare som är på väg att tilta eller redan har gjort det. Om du i själva verket har perfekt kontroll över ditt känsloregister kan det givetvis vara lönande att få dina motspelare att tro att du är upprörd, men om du faktiskt har börjat påverkas en del av dina ständiga förluster bör du antingen ta en paus från pokerbordet eller se till att ge dina motspelare noll information om vad du just gått igenom. Lugna stoiska spelare är ofta på jakt efter bord fyllda med känslosamma lättretade fiskar som de antingen kan skrämma till lydnad eller reta upp till att bli överdrivet aggressiva.