Ett enkelt sätt att ha reda på oddsen i poker

teckenFinns det ett enkelt sätt att ha koll på oddsen när du spelar poker? Ja, det finns genvägar som gör att du varken behöver vara grym på matte eller ha en massa procenttal memorerade.

Allt du egentligen behöver känna dig för att ha en god uppfattning om odds är två saker. Du behöver veta vad outs är för något – vi kommer strax till det – och ha koll på två siffror 2 och 4.

Om vi börjar med outs är detta de kort som kan hjälpa dig till att få en bättre hand. Om du har ett färgdrag då du till exempel har två hjärter på hand och det ligger två på bordet har du 9 outs eftersom det finns totalt 13 hjärter i kortleken.

Multiplicera dina outs med 2 eller 4

Nästa steg är att använda dig av siffrorna 2 och 4. Dessa tal använder du för att multiplicera med dina outs.

Om du har ett färgdrag efter floppen och vill veta oddsen att ett kort i samma färg kommer på turn ska du multiplicera dina outs med 2. Vi vet redan att om du saknar ett färgkort för att få färg har du 9 outs så 9 gånger 2 är lika med 18. Siffran 18 ska du använda som procenttal och då vet du att det är 18% chans att du får färg på turn. De procenttal du får från denna metod är inte helt exakta, men fullt tillräckliga.

Vi har också nämnt siffran 4. Siffran 4 använder du för att multiplicera med dina outs om du vill veta vad det är för odds i procent för att du ska få färg på något av turn- eller river-korten. I detta fall blir det 4 gånger 9 vilket blir 36. Det är alltså ungefär 36% chans att du träffar färgdraget på turn eller river.

Detta är en enkel metod som du kan använda vare sig det gäller färgdrag, stegdrag eller om du vill veta hur stor chans det är du förbättrar ett tvåpar till kåk. Allt du behöver känna till är hur många outs du har och sedan multiplicera med antingen 2 eller 4.

Vill du ha oddsen inför river kan du på nytt multiplicera med 2. Skulle du till exempel ha ett stegdrag med 6-7 på hand och det ligger 3-4-5 på bordet har du 8 outs (alla tvåor och åttor). Här blir beräkningen 8*2=16, alltså 16% chans för en stege på river.

Trots att det är lätt att räkna på odds genom denna metod är det ändå bra att ha oddsen för de allra mest typiska situationerna lagrade, inte minst dessa 5 pokerodds.

Dela på