Bli en framgångsrik heads-up spelare

För den som ägnar sig åt pokerturneringar är det nödvändigt att förr eller senare finslipa sina heads-up strategier – i alla fall om man inte nöjer sig med att hamna på pengaplacering utan vill knipa förstapriset.

Här kommer några generella tips att prova för den som önskar förbättra sitt heads-up spel. Som alltid handlar det inte om regler huggna i sten, utan allmänna råd som bör kombineras med lyhördhet, erfarenhet och en lagom dos magkänsla.

Observera din motståndare
När spelare når fram till heads-up händer det ibland att de blir så fokuserade på sitt eget agerande att de slutar observera sin motståndare. En annan vanlig fallgrop är att utgå ifrån att det du hittills lärt dig om din antagonist kommer att gälla även i heads-up situationen. Heads-up är en väldigt specifik situation och du kan inte förvänta dig att din motståndare ska mala på i samma hjulspår som hittills i turneringen. På grund av detta är det oerhört viktigt att noggrant observera din rival och lägga märke till både styrkor och svagheter. Det finns till exempel gott om tajta spelare som inte klarar av att spela löst ens i heads-up, vilket gör att man ofta kan skrämma iväg dem från potter. Utnyttja detta till din fördel.

Variera ditt spel
I punkten ovan rekommenderades du att noggrant studera din motståndare, och om din motpart är någorlunda skicklig kan du räkna med att det är precis vad han eller hon också kommer att göra – studera sin opponent. Därför är det viktigt att blanda upp sitt spel och försöka göra sig oförutsägbar. Om du till exempel höjer varenda hand kommer din rival snart att stämpla dig som överaggressiv bluffis och inte låta sig skrämmas. Om du spelar supertajt kommer din motspelare att lägga sig så snart du har bra kort på hand och du kommer aldrig få en chans att ta hem några stora potter. Det är därför viktigt att till exempel stundtals spela en svag hand som om den vore stark, och våga dra det hela vägen till showdown.

Var aggressiv
Rådet ovan om att vara ombytlig gäller givetvis, men generellt sett bör din tonvikt ligga på aggressivt spel under heads-up. Under heads-up är ni så få spelare vid bordet att chansen för att ingen får något vettigt på floppen är stor, och ofta är det den förste som satsar som tar hem potten. En hand som inte var stark nog att spela när finalbordet var fullt kan plötsligt vara värd en rejäl satsning under heads-up. Många spelare har svårt för att ställa om sig till den här situationen och håller fast vid en strategi som är alltför försiktig för att vara lönsam under heads-up. När man tittar på skickliga heads-up spelare ser man att de ofta satsar på vilket par som helst på floppen, oavsett hur lågt det är, och titt som tätt vinns heads-up potter av den som sitter med ett ensamt ess eller kung. Att låta din opponent halta in från lilla blind ostraffat är sällan en bra idé – sådant agerande bör i princip alltid kontras med en höjning.

Ignorera inte positionen betydelse

Precis som i cash games är position viktigt vid heads-up eftersom din position har stort inflytande på dina chanser att stjäla potter. En bra position låter dig bygga upp en stor pott när du har bra på hand och uppföljningssatsa smart när du har sämre kort. Tänk också på att många spelare ogillar att syna en höjning om de har dåliga kort och inte befinner sig i en bra position.