Att spela poker med liten hög

Att sitta med en förhållandevis liten hög vid bordet, det vill säga att vara short stacked, är inte en trevlig situation, men en skicklig pokerspelare kastar inte in handduken och ger upp utan ser till att använda sig av de strategier som har visat sig vara optimala för spelare som slår ur underläge.

Eftersom risken finns för att blindsen snart tvingar dig från bordet måste du fundera på  om du vill försöka hänga dig kvar så länge som möjligt och sakta svältas ut eller om du vill satsa allt på en hand och gå all-in. Båda varianterna har sina fördelar, och vilken du bör välja beror på en lång rad olika faktorer.

Till att börja med bör du räkna ut exakt hur många fler blinds du har råd med. Ibland har man tillräckligt med marker för att klänga sig kvar i turneringen en stund och hoppas på att någon av de övriga spelarna ska åka ut först, till exempel på grund av oskickligt spel eller rejäl otur. I en kvalturnering kan det till exempel visa sig att du när du räknar efter inser att din hög borde räcka för att säkra din plats i den större turnering du önskar delta i. En spelare som har full koll på hur många blinds hennes hög räcker till har också bättre förutsättningar att fatta ett lämpligt beslut när en bra eller halvbra hand dyker upp.

Ett vanligt nybörjarfel bland turneringsspelare är att, när de har en av de minsta högarna på  bordet, försöka halta in i floppen med en dålig hand när de sitter på lilla blind. Sannolikheten för att du ska vinna potten trots att andra spelare som befinner sig i en bättre position än du redan signalerat att de vill vara med och slåss om den är inte särskilt hög. Om du sitter med en halvbra hand kan det givetvis hända att du har tur på floppen efter att ha haltat in, men det är sällan en bra strategi. Att halta in när man har liten hög är en välkänd metod för att svälta ut sig själv ännu snabbare. Betydligt bättre är att istället att vänta på en bra hand och då gå all-in.

En annan strategi man ofta ser i turneringar är att spelare med små högar försöker stjäla blindsen genom att höja trots att de sitter med dåliga kort. Om någon höjer igen lägger de sig platt och förlorar de marker de satsat. Det här är oftast en snabb väg mot utgången för den som redan har ont om marker och alltså inget att rekommendera. När du väl bestämt dig för vad du ska göra, till exempel en bluff, fega inte ur!

Viktigt att ha i åtanke är hur dina motståndare uppfattar dina beslut vid bordet. Alla någorlunda vettiga pokerspelare har koll på övriga deltagares högar så de kommer att veta att du har ont om pengar och börjar bli lite smådesperat. Om turneringen dessutom har pågått ett tag kommer de troligen att ha lagt märke till din spelstil och tro sig ha ett hum om hur du agerar i olika situationer. Sist men inte minst är erfarna spelare medvetna om att all-in eller lägga sig är den strategi man brukar rekommendera för spelare med små högar. Allt detta bör du ta hänsyn till för att kunna manipulera bordet och göra dig så svårt att läsa som möjligt.

Om du lyckats ta dig hela vägen till bubblan i en turnering är det att gratulera, även om din hög är liten när du väl når dit. Din bästa chans att överleva är nu att utnyttja de spelare som förvandlas från supertajta till extremlösa av att nå bubblan. Många blir så lyckliga av att ta sig till pengaplatserna att de börjar spela helt annorlunda mot strax innan bubblan då de höll benhårt i sina marker för att inte åka ut. Genom att identifiera den här typen av spelare vid bordet ger du dig själv en chans att bygga upp din hög så du slipper slå ur underläge.