Att sitta vid många pokerbord samtidigt

Multi tabling, att spela på flera pokerbord samtidigt, har blivit allt populärare i takt med att våra allt bättre datorer och uppgraderade pokersajter har gjort det möjligt att hålla i gång en stor samling spel samtidigt.

Att spela på flera bord samtidigt var naturligtvis svårt på den gamla goda tiden när det innebar att man fysiskt behövde springa från bord till bord inne på ett casino – på Internet behöver vi bara låta ett nytt fönster dyka upp på skärmen. Det finns dock exempel på spelare som multibordar även utanför Internet. I 2010 World Series of Poker deltog till exempel Tom ”durrr” Dwan i två turneringar samtidigt. Han satt dock kvar vid ett och samma bord under en längre tid medan antar och blinds sakta med säkert åt sig igenom hans övergivna hög.

Fördelarna med att ha flera bord igång samtidigt när man spelar nätpoker är flera. Till att börja med blir det mer effektivt eftersom man har chans att tjäna pengar på flera olika bord samtidigt, oavsett om det handlar om turneringar eller cash games. För en skicklig och väldisciplinerad pokerspelare finns det helt enkelt möjlighet att komma upp i en mycket bättre timpenning. Istället för att gå upp till högre nivåer innan man är redo för det kan man stanna på de nivåer man vet att man behärskar och öka sina vinster genom att istället spela många bord samtidigt.

En annan fördel är att det blir enklare att behålla fokus. När man sitter och väntar på att alla motståndare ska fatta sin beslut är det lätt att börja ägna sig åt ovidkommande saker, som att kolla sin e-post eller fastna i en spännande film. Om man spelar många bord samtidigt är det alltid action på något av dem och man kan låta sin hjärna ägna sig åt 100% poker.

Idag erbjuder de flesta pokersajter rakeback, det vill säga en bonus som avgörs av hur aktiv man är på sajten. Den som spelar på många bord samtidigt samlar ihop rakeback betydligt snabbare än den som nöjer sig med ett bord. Ofta erbjuder pokersajter vid sidan av rakebacken även någon form av spelarpoäng, som till exempel kan bytas in mot en plats i en satellit eller pokerprylar från e-butiken. Även spelarpoängen brukar skjuta i höjden snabbt när man har många bord i gång samtidigt och man behöver inte vänta en evighet på att få ihop tillräckligt mycket poäng för att de ska gå att lösa in mot något.

Om du vill börja spela flera bord samtidigt är det viktigt att öka antalet bord gradvis. Att gå direkt från ett bord till tio bord är sällan en bra idé. Det är också viktigt att välja rätt bord. Generellt sätt brukar det fungera mycket bra att börja med tajta Double or Nothing Sit’n’Go Singel Table turneringar, där det räcker att klara sig längre än 50% av deltagarna för att få betalt. Turbo Sit’n’Go turneringar är däremot bäst att undvika eftersom de har ett så högt tempo.

Bland de spelare som deltar i flera turneringar samtidigt är det vanligt att inte påbörja alla samtidigt utan starta med en eller två och fylla på med ytterligare en eller två bord när de första turneringarna kommit ungefär halvvägs. Genom att kontinuerligt följa denna metod kan de så småningom sitta med åtta bord eller fler, och använda sig av blindsnivåerna för att omedelbart avgöra vilken nivå varje turnering befinner sig på.

Att gradvis utöka antalet bord innebär också att du får möjlighet att testa hur många bord din dator och internetuppkoppling klarar av samtidigt utan att bli seg. Det är inte trevligt att ha tio bord igång samtidigt och plötsligt märka att hela datorn fryser i ett kritiskt skede av spelet. Många pokerrum använder tämligen tung grafik med animeringar som kräver både en hyfsat snabb dator och Internetuppkoppling om man ska kunna spela många bord samtidigt. När du provar ut vad din dator och uppkoppling klarar av kan det vara vettigt att använda sig av den del av pokersajten där man spelar om låtsaspengar – på så sätt behöver du inte gråta blod om du måste starta om datorn för att den hängt sig mitt i.