Att gå från låtsaspengar till riktiga pengar

Det flesta pokersajter erbjuder idag pokerrum där man kan spela om låtsaspengar. Detta är ett utmärkt sätt att lära sig hur programvaran fungerar, våga prova på olika pokervarianter och allmänt testa hur man trivs med sajten.

Viktigt att tänka på är dock att gratisrummen inte är särskilt bra på att förbereda dig på hur det är att spela poker om riktiga pengar, eftersom människor som inte riskerar att förlora något normalt agerar mycket annorlunda än de som faktiskt har något att bli av med. Om du önskar gå vidare från gratisrummen till de pokerrum där man satsar sina egna surt förvärvade slantar är det alltså viktigt att vara beredd på att anpassa ditt spel. Det samma gäller för övrigt den som går från väldigt billiga cash games och turneringar till bord som det kostar lite mer att befinna sig på.

Ett vanligt misstag bland nybörjare är att de blir alldeles för glada över sina framgångar i övningsrummen och väljer att gå direkt till bord som egentligen är för dyra för deras bankrulle. Innan de hunnit anpassa sitt spel till den nya miljön är alla pengar borta och de mer rutinerade spelarna är nöjda över att ha lyckats tömma fickorna på ytterligare en ”fisk”.

Den typ av spel som sker vid gratis bord är normalt mycket löst, det vill säga spelarna är mycket riskbenägna. Och varför skulle de inte vara det? Tar pengarna slut är det ju bara att starta ett nytt spel. På ett bord där man spelar om verkliga pengar är situationen givetvis annorlunda. Vid cash games har de marker som läggs i potten ett äkta, monetärt värde och när det gäller turneringar brukar den som betalat för att få delta i en turnering vilja hålla sig kvar så länge som möjligt – även om det innebär att spela betydligt tajtare.

När du går från gratisbord till betalbord är det i de allra flesta fall bäst att välja billiga cash games eller billiga turneringar. Dels påminner de mer om gratisborden (det vill säga de befolkas ofta av tämligen riskbenägna spelare), dels ger de dig en chans att anpassa ditt spel utan att hela din bankrulle hinner försvinna. Välj en längre nivå än vad du tror att du klarar av – då har du lite marginal.

Om du vill få en fingervisning om hur pass löst/tajt ett bord är, gå till lobbyrummet på den pokersajt du brukar besöka och titta på statistiken för hur många spelare som ser floppen vid varje bord. Du kommer då att märka att den statistik du ser för betalborden, särskilt de som inte är extremt billiga, inte alls stämmer överens med vad du upplevt på gratisborden. På gratisbord betalar många spelare för att se floppen helt enkelt för att de tycker att de är tråkigt att inte vara med. På ett betalbord blir en sådan spelare tämligen snabbt plockad på sina pengar av mer rutinerade spelare som märker vad det är som pågår.

När du anländer till ditt första betalbord är det bra att ha gott om tid på dig. Gratisborden kan få det att verka som allt en pokerspelare behöver göra är att kasta sig in, spela 10 minuter och sedan lämna det med en fin liten vinst. På betalborden brukar spelet ta betydligt längre tid, eftersom spelare som satsar sina egna pengar vill tänka över sina beslut. Dessutom är det inte direkt ont om spelare som medvetet använder all den tid de har till sitt förfogande enbart för att de vet att det irriterar motspelarna.

Lycka till vid betalborden, och låt inte några få dikeskörningar i början få dig att gå miste om vad som kan visa sig vara en både rolig och lönsam pokerkarriär!