Är sen anmälan en bra idé i pokerturneringar?

pokerbetTurneringar som tillåter sena anmälningar har blivit fler och också tiden för sen anmälan har förlängts. Tanken med detta är mer välfyllda turneringar och fler turneringar att välja på i lobbyn för alla inloggade.

Frågan som ska behandlas här är ifall det är strategiskt riktigt att köpa in sig i en turnering som redan startat. Tiden för sen anmälan varierar, men det är givetvis inte möjligt att köpa in sig i ett sådant sent skede att prisplatserna är riktigt nära.

Med sen anmälan innebär att det är tillåtet att köpa in sig i en turnering som redan pågått ett tag. Det kostar lika mycket och du börjar med samma antal marker som du gjort i vanliga fall. Tiden för sen anmälan brukar vara 45-90 minuter.

De yttre premisserna

Om du läser detta är du troligtvis en seriös pokerspelare och vill optimera förutsättningarna till vinst varje gång du spelar. Du har förmodligen också konstaterat faktumet att ett sent inköp innebär att du kommer komma in i turneringen när genomsnittsstacken är högre än den initiala. De spelare som elimineras under en pågående turneringen försvinner, men deras marker byter bara ägare. Därmed blir det lätt att sammanfatta de positiva respektive negativa yttre premisserna vid sent inköp.

  • Du behöver möta färre spelare eftersom en del redan är utslagna.
  • De kvarvarande spelarna har i genomsnitt mer marker än vad du har.

Man skulle kunna argumentera för att den andra premissen är av större vikt. I en turnering handlar det om att samla på sig massor av marker och det ska bli en bra placering. Det är däremot inte lika betydelsefullt hur många spelare som återstår i turnering eftersom de är utspridda på många bord och du kommer endast delta i potter med ett fåtal av dessa.

Sen anmälan är strategiskt felaktigt

Att starta turneringen med 1500 marker när blindsen är 10/20 är en väldigt stor skillnad mot om blindsen hunnit bli exempelvis 50/100. I det förra fallet består din stack av 75 BB, i det andra 15 BB – detta är allt annat än betydelselöst.

Ett ytterligare skäl för att vara med från början är att många dåliga spelare åker ut tidigt i turneringar och du vill ha chansen att spela så många potter som möjligt mot dessa. Även att det är mycket tur inblandat i en enskild turnering är det ändå så att kvaliteten på spelarna ökar i genomsnitt desto färre som återstår.

Att använda sig av sen anmälan kan ha sina fördelar, men det handlar mer om att inte behöva lägga så mycket tid på turneringar och hoppa på tåget när det har kommit en bit närmare slutstationen. Detta tidsmässiga har faktiskt även den aspekten att mindre tid kan leda till högre timlön. Fast det måste förstås vägas mot nackdelarna och mest troligt är att den totala lönsamheten minskar om du väljer att anmäla dig till redan pågående turneringar

Rent generellt rekommenderas alltså inte att du använder dig av sen anmälan om du är resultatinriktad. Det kan finnas speciella omständigheter som beviljar sen anmälan som att du observerar en turnering och känner att du har ett tillräckligt stort övertag mot startfältet trots sämre förutsättningar eller att massor av spelare har använt re-buys och sedan eliminerats, vilket ökat prispengarnas relativa mängd kontra antalet återstående spelare.