5 sätt att bli mindre förutsägbar i poker

frågetecken och pokebordDet sista du vill vara vid pokerbordet är förutsägbar. Lyckas dina motspelare läsa dig kommer du väldigt sällan få betalt för dina starka händer. Lär dig hur du undviker att vara en förutsägbar spelare i poker.

1. Bred handfördelning

Handfördelningen är framför allt vilka starthänder du spelar. Den högsta faktorn av oförutsägbarhet uppnår du här genom att spela 100% av händerna. Detta är så klart ingen vinnande strategi även om det ibland kan vara genomförbart i heads up.

Det gäller alltså att hitta en balans där du spelar tillräckligt många händer för att motståndaren inte ska kunna ringa in ditt urval samtidigt som du behåller ett tillräckligt bra EV.

Spelar du på 6-max bord kan du till exempel pröva att höja före floppen med händer som 7-5 och 8-6 suited. Detta är spekulativa händer som kan vinna stora potter, inte minst om du höjer före floppen och motståndaren därför sätter dig på två höga kort.

2. Semibluffa

Om du aldrig semibluffar gör du det enormt mycket lättare för motståndaren, han vet då att du endast satsar med en stark hand eller eventuellt som ren bluff.

Semibluff innebär att du betar med en hand som har potential, till exempel ett stegdrag. Om du betar med ett stegdrag gör du det väldigt svårt för din motståndare. Han kanske tvingas lägga ett halvbra par eftersom han inte vet om du har ett bättre och väljer han att syna har han fortfarande ingen information vad du egentligen har.

Genom att semibluffa kan du vinna många potter tack vare att du betar i stället för att spela avvaktande och missa din stege, vilket som bekant händer betydligt oftare än man önskar.

3. Höj likadant före floppen

Om du höjer med samma antal big blinds varje gång du gör en raise före floppen döljer du den skiftande styrkan på din hand. Vissa spelare tenderar att höja extra mycket med händer som 9-9 och T-T för att de vill avgöra direkt och mindre med K-K och A-A eftersom de ogärna vill se att samtliga lägger sig. Detta riskerar dock bli förutsägbart.

Det behöver inte vara något strategiskt fel att variera sina höjningar före floppen och många bra spelare gör detta. Men om du varierar måste du vara medveten om riskerna med att andra kan se ett mönster.

En rekommendation är att höja 2,5 till 4 gånger big blinds. Är till exempel big blinds $1 höjer du därmed mellan $2,5 och $4.

4. Visa inte dina kort

I många lägen kan du välja mellan att visa dina kort eller inte i poker. Du kan göra valet direkt vid bordet eller med ett redan gjort förval (finns oftast att hitta bland inställningarna i pokerklienten).

Vissa spelare har svårt att inte falla för frestelsen att vissa upp en bluff. Tänk på att varje gång du visar dina kort ger du information till de andra spelarna. Även om du tycker det är en god idé då din tanke är att psyka spelaren du bluffat finns samtidigt en ytterligare skara spelare vid bordet som tacksamt tar emot all information du bjuder på.

5. Visa dina kort

Föregående punkt kan också vändas på. Du kan genom att visa dina kort också bli mindre förutsägbar genom att göra vad som i poker kallas för ”annonsera”. Du visar förvisso dina kort, men bara för att du tänkt spela på motsatt sätt i nästa liknande situation.

När samma slags situation uppstår nästa gång väljer du en helt annan linje – den bluff som du visade upp förra gången är denna här gången en stark hand och kanske får du en syn tack vare de signaler du sänt ut innan.