4 tips för Razz Poker

Den här artikeln vänder sig till dig som vill finslipa ditt spel och bli bättre på pokervarianten Razz Poker. Du förutsätts alltså ha grundläggande kunskaper om spelet och veta hur reglerna är utformade.

Om du inte är bekant med Razz Poker föreslår vi att du sätter dig in i reglerna först, och sedan återvänder till den här artikeln för att fördjupa dina kunskaper.

Razz tips #1 – Sno antar

Razz är en pokervariant som brukar belöna den tålmodige spelaren. Att spela tajt är normalt den bästa strategin, samtidigt som man inte bör underskatta värdet av att stjäla antar när situationen är den rätta. Ett sådant läge är när den spelare som la bring-in sitter direkt till vänster om dig och alla har lagt sig innan dig – då bör du i princip alltid göra ett försök att stjäla anten genom att satsa. Du kanske inte får den varje gång, men du behöver inte ha en framgångshalt på 100% för att det här ska vara en lönande strategi. Andra exempel på situationer där det brukar vara lönsamt att försöka stjäla anten i Razz är när man har det lägsta kortet, samt när man har det näst högsta kortet i sen position och alla spelare innan valt att lägga sig. Om en annan spelare bjuder på motstånd bör du alltid vara redo att omedelbart avbryta stöldförsöket. Låt inte din envishet gräva ned dig djupare än nödvändigt.

Razz tips #2 – Håll koll på motståndarnas kort

Det är lätt att bli alltför fokuserad på sina egna kort vid pokerbordet, oavsett om man spelar Razz eller någon annan pokervariant. Om du har möjlighet att skaffa dig information om dina motståndares händer, se till att utnyttja det till max. I Razz gäller det att hålla koll på motståndarnas öppna kort. Låt oss till exempel ponera att du har 9 Low. Normalt är det inte en hand man rekommenderar att spela, men om du ser att inga öppna kort är lägre än nio förändras situationen och du bör tvärt om satsa aggressivt.

Razz tips #3 – Tänk på att bästa drag är bättre än 9 Low efter fem kort

I de flesta pokervarianter är en fågel i handen bättre än tio i skogen. Det brukar vara den som har en färdig hand som tar kommandot och de hoppfulla med drag som får plocka upp notan. I Razz ser dock matematiken lite annorlunda ut, på grund av spelets säregna struktur. Efter att fem kort har delats ut är det, rent statistiskt sett, bättre att sitta med den bästa drag-handen än att ha en befintlig 9 Low. Detta är mycket viktigt att tänka på för den som vill spela sin kort optimalt under ett parti Razz. Efter att sjätte kortet landat går allt tillbaka till det normala och en befintlig 9 Low erbjuder en bättre vinstchans än någon av de möjliga dragen.

Razz tips #4 – Spela få händer bra istället för många händer dåligt

Detta kan verka som ett självklart tips, men förvånansvärt många spelare ger sig in i potten trots att både statistiken och den information de har om bordet talar emot dem. Om du tar för vana att ge dig in i matchen med svaga händer eller envist jaga efter drag du egentligen borde släppa kommer det att fresta på din bankrulle. Det samma gäller om du inte klarar av att kasta en hand som började bra men blev dålig när ny information uppenbarade sig. I Razz gäller det att vänta tills man får något som är värt att spela och då gå ut hårt.