Miljonlotteriet

Miljonlotteriet är nykterhetsrörelsen IOGT NTO:s lotteri.  Miljonlotteriet är inte en speciell lott utan ett samlingsnamn för många olika lotter från IOGT NTO. Ett av de senaste tillskotten är Miljonlotteriet Lyckohjulet, en lott som kan ta dig till TV-programmet med samma namn. Miljonlotteriet Lyckohjulet sänds varje månadag – lördag i TV3 eller TV8. Det är ett frågesportprogram med Hans Wiklund och Hannah Graaf som programledare.

IOGT-NTO är Sveriges största nykterhetsorganisation och arbetar för att minska den totala konsumtionen av alkohol i samhället. Miljonlotteriet grundades år 1964 och hade år 2005 nått upp till en omsättning på 400 miljoner kronor. De lägre vinsterna kan endast tas ut i varor och presentkort. Miljonlotteriet har tillstånd från Lotteriinspektionen och är underställt deras granskning.

Hur deltar man i Miljonlotteriet?

Miljonlotteriets lotter går att köpa i butik, på internet eller via prenumeration. Vissa lotter är endast tillgängliga via prenumeration, medan andra bara finns i butik. Du måste vara minst 18 år för att få spela. Det finns totalt 10 olika skraplotter att välja mellan.

När du har skrapat dina lotter kan du gå till Miljonlotteriets sajt och registrera dem. (För Miljonlotteriet, Miljonlotteriet Resan och Miljonlotteriet Mixen bör även nitlotter registreras eftersom detta kan ge specialvinster.) Vinsterna placeras i ditt vinstkonto. Du har ett och samma vinstkonto för alla de olika lotterna i Miljonlotteriet och kan spara dina vinster i upp till 36 månader på detta konto. I vinstshopen kan du växla in dina vinster mot varor och presentkort. Du behöver inte betala några fraktkostnader.

Det är viktigt att man registrerar sina lotter i tid (se information på lottens baksida), annars förfaller de och man går miste om sina vinster.

Vad kostar det att delta i Miljonlotteriet?

Priset per lott beror på vilken av de tio lotterna det är du köper. Till exempel kostar Miljonlotteriet Stjärnspel 40 kronor per lott, medan Miljonlotteriet Guldbingo bara kostar 20 kronor lotten.

Om du prenumererar på lotter får du en faktura och betalar dem i efterskott. En portoavgift på 10 kronor i månaden tas ut, men du kan slippa den genom att börja betala dina lotter med autogiro.

När kan jag spela?

I butik eller på internet kan du köpa och skrapa lotter när som helst. Om du prenumererar anländer dina lotter mellan den 10:e och 20:e varje månad. Datumet beror på hur du betalar dina lotter. Om du betalar med e-faktura anländer lotterna kring den 10:e. Betalar du med autogiro kommer de mellan den 10:e och 15:e. Betalar du via faktura kommer de mellan den 15:e och 20:e.

Vinster i Miljonlotteriet

Det finns fem vinstkategorier hos Miljonlotteriet:

  • 40 kr – 2000 kr
  • 6 000 kr – 100 000 kr
  • Resor
  • Bilar
  • Miljonvinster

Det går att spara småvinster för att nå upp till högre vinstvärde innan man löser in sin vinst mot någon vara eller presentkort.

Högsta möjliga vinst är 5 miljoner kronor. Om du skrapar fram 3 stycken ”Chans till 5 miljoner” får du delta i en dragning där du kan vinna från 500 000 kronor till 5 miljoner kronor.
På Miljonlotteriet, Miljonlotteriet Resan och Miljonlotteriet Mixen går det att vinna även på sina nitlotter om man registrerar dem på sajten. Registrerade nitlotter får nämligen vara med i Extradragningen.

Miljonlotteriet fakta

Det finns ofta kampanjer där man kan få lotter till extrapris.

En del av intäkterna från Miljonlotteriet går till att IOGT NTO:s arbete mot alkohol och droger bland barn och ungdomar.

Man får inte ut sina vinster direkt utan måste lägga ned viss tid och energi på att registrera sina lotter på sajten.

Man får inte ut småvinster i rena pengar, utan måste välja mellan produkter och presentkort. Utbudet av produkter och presentkort på sajten är inte särskilt stort för den som har vunnit en liten vinst.

Lotter skickas ut mot faktura vilket innebär en form av spel på kredit.

Vinstandelen för lotterna är 49,5 procent eller 50 procent beroende på vilken sorts lott det handlar om. Detta är lågt jämfört med många casinospel på nätet som betalar ut 94-99%, men å andra sidan bidrar du här till ett gott ändamål.