Kobingo

kobingoKobingo är en relativt vanlig bingotyp i Sverige. Den är också vanlig nere på kontinent och i Storbritannien. Kobingo är ett spel som främst spelas ute på landsbygden och man spelar varje sommar kobingo ute på den svenska landsbygden. I sällsynta fall kan kobingo även spelas i städer vid speciella evenemang.

Generellt sätt är kobingo dock inte lämpligt att spela i städer utan passar bättre på landsbygden. Detta beror på att man behöver ha tillgång till ett antal kor, någonstans att hålla dem och en mindre hage för att spela kobingo. Hagen delas upp i rutor som alla får ett nummer. Spelare får sedan köpa en eller flera rutor. När alla rutor har sålts eller vid ett visst klockslag så släpper man ut en ko i hagen och väntar på att naturen skall ta sin gång. Spelaren som har köpt den rutan som komockan landar på vinner. Man rensar därefter upp hagen, innan man spelar på nytt med en ny ko. Ibland händer det att man inte får välja vilket nummer man köper utan att numret på den ruta man får lottas fram efter köpet för att alla skall ha lika stor chans att vinna.

Kobingo är i grunden ett turspel men det finns vissa saker man kan titta efter för att öka sina chanser att vinna. Detta gör man genom att köpa rutor där kon är mer trolig att spendera mer tid. Man kan dock aldrig med full säkerhet säga vad kon kommer göra. Tips på saker som man bör titta efter när man spelar kobingo inkluderar:

  • Är gräset högre och mer välvuxet någonstans i hagen.
  • Finns det skuggade områden i hagen.
  • Finns det vatten någonstans i hagen.
  • Finns en godare gröda såsom klöver någonstans i hagen
  • Ser vissa områden mindre inbjudande ut än andra.

Försök att tänka som en ko och vad du som ko skulle kunna tänkas vilja göra om du kom in i hagen. Kom också i håg att det är bakändan på kon som är viktig. Det är inte rutan med klöver du bör satsa på utan det är den ruta kons ända är mest troliga att stå i när den äter klövern som du bör satsa på. Man kan aldrig exakt förutse utgången i en omgång kobingo men genom en sund strategi kan man dramatiskt öka sina chanser att vinna.

Kobingo, eller Ko roulette som det ibland också kallas har på senare år fått viss kritik för att det skulle vara grymt och förnedrande för korna. Om kobingon sköts korrekt och korna har bra tillgång till föda, vatten och skydd så är det inte troligt att korna far illa av detta. De har inte vår blyghet och de skäms inte eller blir förnedrade av att uträtta sina ärenden offentligt på detta sätt.

Om du inte har plats för en hage och kor är det också möjligt spela kobingo med andra mindre djur såsom t.ex. kaniner (kaninbingo) eller marsvin (marsvinsbingo).