bingo bakgrund

Bilbingo och Drive in Bingo

På denna sida kommer vi att gå igenom både Bilbingo och Drive in Bingo. Två bingospel som ibland kallas för samma sak – men faktum är de skiljer sig åt väldigt mycket! Scrolla ner för att lära dig mer!

bilbingo

Bilbingo är ett klassiskt svenskt sommarspel eftersom man ofta spelar det med barnen när man far på sommarsemester. (observera att termen bilbingo ibland också används för Drive in bingo där man spelar bingo från värmen i sin egen bil).

Bilbingo ses ofta som ett barnspel men faktum är att bilbingo kan vara ett kul sätt att fördriva tiden även för oss lite äldre som fortfarande har barnasinnet kvar och spelet passar lika bra på vintern som på sommaren. Spelet faktiskt kan vara roligare att spela när man gör en resa på vintern eftersom det då är lättare att missa saker som halvt gömts av snön.

Köpa bilbingo-spel

Bilbingo spel finns ofta att köpa i bensinstationer under sommaren. De är ofta relativt billiga och illustrerade med bilder så även de allra minsta kan spela. Att köpa färdiga spel på bensinstationen är ofta det enklaste sättet att spela bilbingo. Det är dock ofta bättre att göra egna bingo brickor eller att köpa speciella tematiska bingobrickor online.

På detta sätt kan man förvandla bilbingon från att bara vara en lek till något spännande och lärorikt. Pedagogiskt utformade bilbingospel kan vara ett utmärkt sätt att få sina barn att lära sig mer om Sveriges flora, fauna, konst, arkitektur, flaggor och mycket annat. Tänk igenom vad man kan tänkas se på den resa ni skall göra och skapa ett lärorikt bingospel för den resan. Olika spelteman är lämpliga för olika destinationer. Ni kommer inte se samma saker på en resa till Norrland som ni kommer se på bilsemestern till Italien.

Såhär spelar du

Det kan låta jobbigt att skapa egna bingobrickor men faktum är att det är ganska lätt och kan gå snabbt.

  1. Välj ett tema
  2. Skriv ner 25 saker på det temat som ni kan komma att se på resan. Du behöver inte vara säker på att ni kommer se dem men det bör åtminstone finnas en stor chans att ni gör det. Om du vill öka svårigheten kan du skriva ner mer än 25 saker.
  3. Skapa bingokort med ett rutnät som är 5 rutor brett och 5 rutor högt.
  4. Skriv in de 25 saker i slumpmässig ordning på varje bingobricka.
  5. Klar

Oavsett om du köper dina brickor eller tillverkar din egna så är det väldigt enkelt att spela bilbingo.

Målet med bilbingo

Spelets mål är att kryssa av en hel rad (man kan även fortsätta att spela så att målet därefter blir att få fler rader och hel bricka). När man ser något som är på ens bricka måste man ropa ut och peka på föremålet. Den som pekar på det först får kryssa av det på sin bricka. Om personen som ropar redan har kryssat av den på sin lista får den andra som ropar ut kryssa av det. Man måste med andra ord hålla sig vaken och observant för att ha en chans att vinna.

En mindre känd version av bilbingo är TV bingo. Grundkonceptet är detsamma men istället för att se saker när man åker bil är målet här att vara observant när man ser ett program på tv (såsom en dokumentär) och kryssa av de objekt man ser. I denna version måste man vanligen inte ropa ut något utan kryssar i tysthet av det man ser.

Bingobickor för denna typ av bingo innehåller ofta ett föremål på varje rad som inte finns i programmet för att förhindra fusk. D.v.s. varje rad har 6 rutor men man måste bara fylla i fem för att få bingo. En slumpad ruta innehåller föremålet som inte finns och räknas inte.

Drive in Bingo

drive in bingo

Drive in bingo eller bilbingo som det ibland också kallas blir alltmer populärt i Sverige. Drive in Bingo har länge varit populärt i USA. Denna typ av bingo anordnas av idrottsrörelser över hela landet. Drive in bingo är bingo som spelas på en stor parkering och som man kan spela utan att behöva lämna sin bil. Du kan läsa mer om exakt hur Drive in bingo fungerar längre ner.

Termen bilbingo används som tidigare nämnts ibland när man menar Drive in bingo. Vi tycker inte att denna term skall användas utan att man istället enbart skall använda namnet drive in bingo. Detta för att undvika missförstånd och sammanblandning med den populära billeken bilbingo. Bingobranschen försöker även förnya branschen genom att använda termen drive in bingo istället för bilbingo. Detta då termen drive in bingo lockar fler yngre personer.

Spelas oftast på en parkering

Drive in bingo spelas ofta på parkeringar eller på fält. När man kommer så parkerar man bilen på parkeringen eller fältet. Vissa arrangörer skickar ut någon till din bil för att sälja bingobrickor medan andra arrangörer föredrar att sälja brickorna direkt vid porten när man kör in. Ha alltid pengar till brickor lätt åtkomligt och fråga i porten när du kör in hur man köper brickor just där.

När spelat börjar så ropar en utropare ut numren i högtalarsystemet så att man kan höra dem i alla bilar. Målet är att få fullrad precis som i vanlig bingo. Om du får bingo när du spelar drive in bingo skriker du inte bingo utan istället tutar du. Spelet kallas därför ibland också tut bingo. Det kan spelas olika typer av bingo när man spelar drive in bingo. Det är t.ex. vanligt att man spelar variantbingo. Det är därför viktigt att man vet vilken typ av bingo som spelas innan man börjar spela och hur den typen av bingo funkar. Om du känner dig osäker kan du ofta få ett informationsblad när du köper dina brickor.

Kom inte försent!

Kom ihåg att bilbingo börjar vid en viss tid och efter det så stänger man grindarna. Man får vanligtvis inte komma in om man kommer sent. Kom också ihåg att ta med dig pennor och markörer då dessa kan vara mycket dyra att köpa på plats. Det är också en bra ide att ta med sig lite fika så att du har något att äta medan du spelar.

Det är oftast inte svårt att hitta en drive in bingo nära dig och man kan ofta se annonser för drive in bingo i lokalpressen. Termen bilbingo används också ofta i annonserna eftersom denna termen används mer bland pensionären. Om du inte vet var du skall börja leta för att hitta någon som anordnad drive in bingo nära dig så rekommenderar vi ett besök hos bilbingokalendern.se som listar event över hela Sverige.