Bilbingo

bilbingoBilbingo är ett klassiskt svenskt sommarspel eftersom man ofta spelar det med barnen när man far på sommarsemester. (observera att termen bilbingo ibland också används för Drive in bingo där man spelar bingo från värmen i sin egen bil) Bilbingo ses ofta som ett barnspel men faktum är att bilbingo kan vara ett kul sätt att fördriva tiden även för oss lite äldre som fortfarande har barnasinnet kvar och spelet passar lika bra på vintern som på sommaren. Spelet faktiskt kan vara roligare att spela när man gör en resa på vintern eftersom det då är lättare att missa saker som halvt gömts av snön.

Bilbingo spel finns ofta att köpa i bensinstationer under sommaren. De är ofta relativt billiga och illustrerade med bilder så även de allra minsta kan spela. Att köpa färdiga spel på bensinstationen är ofta det enklaste sättet att spela bilbingo. Det är dock ofta bättre att göra egna bingo brickor eller att köpa speciella tematiska bingobrickor online. På detta sätt kan man förvandla bilbingon från att bara vara en lek till något spännande och lärorikt. Pedagogiskt utformade bilbingospel kan vara ett utmärkt sätt att få sina barn att lära sig mer om Sveriges flora, fauna, konst, arkitektur, flaggor och mycket annat. Tänk igenom vad man kan tänkas se på den resa ni skall göra och skapa ett lärorikt bingospel för den resan. Olika spelteman är lämpliga för olika destinationer. Ni kommer inte se samma saker på en resa till Norrland som ni kommer se på bilsemestern till Italien.

Det kan låta jobbigt att skapa egna bingobrickor men faktum är att det är ganska lätt och kan gå snabbt.

  1. Välj ett tema
  2. Skriv ner 25 saker på det temat som ni kan komma att se på resan. Du behöver inte vara säker på att ni kommer se dem men det bör åtminstone finnas en stor chans att ni gör det. Om du vill öka svårigheten kan du skriva ner mer än 25 saker.
  3. Skapa bingokort med ett rutnät som är 5 rutor brett och 5 rutor högt.
  4. Skriv in de 25 saker i slumpmässig ordning på varje bingobricka.
  5. Klar

Oavsett om du köper dina brickor eller tillverkar din egna så är det väldigt enkelt att spela bilbingo.

Spelets mål är att kryssa av en hel rad (man kan även fortsätta att spela så att målet därefter blir att få fler rader och hel bricka). När man ser något som är på ens bricka måste man ropa ut och peka på föremålet. Den som pekar på det först får kryssa av det på sin bricka. Om personen som ropar redan har kryssat av den på sin lista får den andra som ropar ut kryssa av det. Man måste med andra ord hålla sig vaken och observant för att ha en chans att vinna.

En mindre känd version av bilbingo är TV bingo. Grundkonceptet är detsamma men istället för att se saker när man åker bil är målet här att vara observant när man ser ett program på tv (såsom en dokumentär) och kryssa av de objekt man ser. I denna version måste man vanligen inte ropa ut något utan kryssar i tysthet av det man ser. Bingobickor för denna typ av bingo innehåller ofta ett föremål på varje rad som inte finns i programmet för att förhindra fusk. D.v.s. varje rad har 6 rutor men man måste bara fylla i fem för att få bingo. En slumpad ruta innehåller föremålet som inte finns och räknas inte.