75-bollsbingo

75-bollsbingo

75-bollsbingo kallas ibland även för klassisk bingo. Det är en typ av bingo som precis såsom namnet antyder spelas med 75 bollar. 75-bollsbingo är en av de absolut mest populära typerna av bingo och kan spelas i nästan alla bingorum online. Spelet är populärt både i Sverige och i USA. I Storbritannien och delar av Europa är dock 90-bolsbingo mer populärt.

75-bollsbingo spelas med en bingobricka som har 25 olika numrerade fält. Dessa numrerade fält är fördelade i ett rutmönster bestående av fem kolumner med fem rader i varje.

Hur man spelar 75-bollsbingo

Att spela 75-bollsbingo är mycket enkelt oavsett om man spelar offline i en bingohall eller online. Största skillnaden är att det är lättare och bekvämare att köpa bingo brickor när man spelar bingo online. När man spelar online kan man också låta datorn autodauba (automarkera) de nummer som utroparen ropar ut. Man behöver med andra ord inte vara uppmärksam och markera numren själv. Vissa tycker detta är skönt medan andra anser att det förtar nöjet att använda denna funktion. Oavsett vad du tycker så är det trevligt att ha valet att använda den.

75-bollsbingo spelas som tidigare nämnts med 75 bollar och en bingobricka med 25 olika numrerade fält. Numrens placering i dessa fält är slumpad men följer visa regler. De 75 numren är fördelad i fem olika grupper med 15 nummer i varje. Varje grupp av nummer kan bara förekomma i en av de fem kolumnerna på brickan. Varje kolumn är också associerade till en av de fem bokstäverna i ordet bingo som står överst på brickan. Nummer ur gruppen 1-15 återfinns alltid i den första kolumnen. Detta låter bingoutroparen ropa ut 6 som B6 vilket talar om för spelaren i vilken kolumn hen skall leta efter numret och gör det därmed lättare att dauba numren. Detta är speciellt hjälpfullt när man spelar med flera brickor samtidigt.

75-bollsbingo kan spela med olika antal vinster. Vanligt är att man erbjuder fem vinster men det förekommer även att man bara erbjuder 3 eller 1 vinst. Om man spelar 75-bollsbingomed flera vinster så spelar man en typ av variantbingo

Målet när man spelar 75-bollsbingo är att få en hel rad. När man fått detta skall man ropa Bingo. Den som först får en hel rad vinner. Om man spelar om mer än en vinst går spelet vidare efter den första spelaren har fått bingo. Målet blir då att bli den första som får 2 rader. Om man spelar med fem vinster fortsätter spelet tills någon har fått en hel bricka.

Alla vinsterna kan ibland vara likadana men det är inte ovanligt att alla fem vinster är olika eller att vinst för full bricka är värd mer än övriga vinster. På detta sätt behåller man maximal spänning i spelet ända fram till sista bollen.

75-bollsbingo är ett bra första spel att lära sig om man vill börja spela bingo. Det är vanligt förekommande och många andra typer av bingo bygger på detta spel.

Många bingorum online erbjuder bingorum där man kan vinna en jackpott när man spelar 75-bollsbingo. Exakt hur man vinner jackpotten varierar mellan olika bingosajter. Oftast vinner man bingo jackpotten genom att få bingo snabbt innan alltför många nummer ropas ut. Jackpotterna är sällan jättestora men kan ge ett mycket trevligt tillskott till nöjes eller hushållskassan.