El Gordo

El Gordo – vilket betyder ungefär ”Den fete” på spanska – är Spaniens i särklass mest populära lotteri – och i deras stora jullotteri är det hela 90% av befolkningen spelar på detta. När lotterna släpps till detta lotteri brukar de gå åt som smör i solsken. 

Vinstchansen är svår att överträffa, då den ligger på hela 15%. Chansen att vinna El Gordo – dvs jackpotten – är en på 100 000, vilket är riktigt bra siffror i lottosammanhang. 

På denna sida ska vi gå igenom allting du behöver veta för att kunna delta i El Gordo ifrån Sverige. Vi kommer att gå igenom hur det fungerar, och hur du gör för att spela. Du kommer också att få reda på var du kan spela på El Gordo. Så om du vill veta allt du behöver veta för att kunna spela på ett av Spaniens mest populära lotterier – är det bara att läsa vidare. 

Spela El Gordo här!

Hur fungerar El Gordo?

För att delta i spelet ska du välja 5 nummer från 1 till 54, plus ett bonusnummer mellan 0 och 9. Dessa väljer du på en bricka som dyker upp direkt du går in på El Gordo i lotterisektionen. Därefter klickar du på de nummer på brickan som du vill satsa på, plus ditt bonusnummer. Du kan välja att spela på en rad – eller flera. Spelar du i Spanien finns det bara ett begränsat antal lotter att spela på, men eftersom man i Sverige inte spelar på det aktuella lotteriet – utan stället på lotteriets utfall – finns det ingen gräns för hur många olika rader du kan spela på. Priset per spelad rad i Sverige är 2.50 euro. 

När du valt dina siffror och/eller rader, så betalar du för ditt bet – och därefter är det bara att vänta på nästa dragning – vilken sker varje söndag kl 19.30 UTC. Du kan välja dina nummer ända fram tills att dragningen startar. Det finns dessutom en jättestor juldragning som sker varje år den 22 december – vilken kallas för ”El Gordo Navidad”. Man skulle kunna säga att denna är den spanska motsvarigheten till vår svenska uppesittarkväll. 

När du deltar i spelet från en svensk speloperatör deltar du alltså inte i det aktuella lotteriet – eftersom detta är ett spanskt lotteri. Istället spelar du på utfallet i det aktuella lotteriet – vilket innebär att du kommer att vinna på exakt samma siffror som deltagarna i det spanska lotteriet vinner på. 

Vinstchansen för El Gordo

Antal rättSannolikhet
5+11:31 625 100
51:3 513 900
4+11:129 082
41:14 342
3+11:2 689
31:299
2+11:172
21:19

Hur spelar jag på El Gordo i Sverige?

Om du vill spela på El Gordo från Sverige, har du inte jättemånga valmöjligheter, men YoBetIt är en spelsida som tillhandahåller denna möjlighet. Precis som vi tidigare nämnt är det alltså så att det inte går att delta i själva El Gordo lotteriet från Sverige, eftersom detta är ett spanskt lotteri, i vilket endast personer bosatta i Spanien kan delta. Istället får de som spelar från Sverige spela på resultatet i lotteriet, vilket i praktiken är i princip samma sak, eftersom det kommer vara samma nummer som vinner, och samma vinster som delas ut. 

För att signa upp hos YoBetIt krävs endast ett BankID, vilket gör att det är en mycket smidig process att registrera sig där för att spela på El Gordo – om man nu inte skulle ha ett konto där redan sedan innan. När du skapat ditt spelkonto, går du in på deras lotto sektion, och där hittar du bland annat El Gordo. Därefter väljer du bara de nummer du vill spela på, fyller i dessa på brickan, samt betalar ditt spel.

Du måste ha gjort din betalning för spelet innan dragningen startar – vilket den gör varje söndag kl 19.30 UTC. Det går att välja olika nummer varje gång – men det går även att starta en stående prenumeration, så att du automatiskt spelar på samma nummer varje vecka.