Spelkassa och insatslimits

Hantera din spelkassa och insatslimitDetta är en fördjupningsartikel i vår Bettingskola. I denna tittar vi på hur du hanterar din spelkassa och tanken bakom insatslimits, dvs hur stora dina insatser skall vara.

Grundregeln inom betting är givetvis att aldrig spela för pengar som man inte har råd att förlora. En bra idé för att kunna hålla spelandet på en passande nivå är att lägga undan en så kallad spelkassa, alltså en viss summa pengar som man endast kommer att spendera på spel. Det finns inga direkta riktlinjer för hur mycket en kassa bör ligga på, det är upp till var och en, beroende på hur mycket man faktiskt är villig att ta en risk att förlora. När man väl har en kassa måste man kunna behärska en sådan på ett professionellt sätt.

Ett mycket vanligt misstag för nybörjare, men även för mer erfarna spelare, är en alldeles för hög insatsprocent, alltså satsade pengar i procent i förhållande till kassasumman. All-In är ett uttryck som i princip är bannlyst inom de mer erfarna yrkersspelarnas kretsar, där man talar om procentinsatser, mediuminsatser och maxinsatser. Att kunna begränsa sina insatser till olika nivåer är viktigt för att kunna få ett jämnt pengaflöde, utan att riskera allt för stora summor på enstaka spel. Ofta när man läser mer professionella spelares bloggar och experttips använder de aldrig något skrivet i kronor vad gäller insats, utan istället procent. En maxinsats brukar normalt ligga på max fem procent av den ”Nuvarande Kassasumman”.

Man måste lära sig att den stora vinsten är att ha en fin kontinuitet vad gäller inkommande vinstpengar, vilket alltså betyder att små summor dagligen under en längre period oftast är ofattbart mycket bättre än att vinna stort någon enstaka gång. Detta är ett misstag som många gör, alltså att man försöker få ett så högt odds som möjligt, istället för att kanske lägga en eller två någorlunda säkra spel.

Statistikföring av antal vunna och förlorade spel, träffprocent, nettovinst/-förlust, RoI-procent (Return on Investment) och dylikt är extremt viktigt om man vill bli en framgångsrik spelare. Nästan alla spelare gör detta, oftast för att själva få en bättre översikt över sitt spelande vad gäller inkomster och utgifter samt få en siffra svart på vitt hur det ser ut.

Mycket är vunnet på vägen mot att bli en bättre spelare så fort man lärt sig att ha koll på och behandla sin spelkassa på ett riktigt sätt!