Bingons historia

Uppgifterna går isär om hur och när bingospelet uppstod. Vissa säger att det kommer från USA och andra igen hävdar att det först kom från Europa och att det, efter att ha upptäckts av amerikanarna, har gjorts om en smula för att sedan komma tillbaka till Europa efter andra världskriget.

Men bingo, i olika varianter, har funnits i Europa sedan 1500-talet. Under tidens gång har bingon utvecklats och idag existerar ett antal varianter sida vid sida, både fysiska och virtuella.

Från Beano till Bingo

Det ska ha varit en leksakstillverkare som på en av sina resor runt om i USA kom i kontakt med ett spel kallad Beano på en marknad. Efter att ha iakttagit spelförfarandet och spelarnas entusiasm för spelet tog hen med sig idén hem till New York. Han köpte in bönor och tillverkade spelbrickor för att sedan testa spelidén på sina vänner. Han instruerade dom om spelets regler, att när man hade lyckats täcka in en rad med bönor skulle ropa ”beano”. En av de kvinnliga deltagarna, sägs det, blev så exalterat när hon fick en täckt rad och skulle ropa ”BEANO” att hon stockade sig och det som kom över hennes läppar lät som ”BINGO”. Leksakstillverkaren tyckte om det nya ordet och bestämde sig för att döpa om spelet till Bingo, därmed var bingon född.

Bingo i Sverige

Under de år som Bingon funnits i Sverige har en rad lagändringar gjorts och numera är pengavinster tillåtna vilket har ökat spelets popularitet. Det har under årens lopp spelats i allt från bilar, gympasalar och församlingslokaler till speciella spelhallar, så kallade bingohallar. Trots att spelhallarnas storhetstid anses vara förbi så besöker idag nästan en halv miljon människor någon av de ungefär 100 hallar som finns, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Det stora genombrottet för bingon i Sverige var TV-programmet Bingolotto som började sändas på 1990-talet. Lördagskvällar bänkades det svenska folket i TV-soffan för att delta i spelet. Förhoppningarna var att man skulle vinna en ny bil eller en jorden-runt-resa eller kanske någon miljon att ha på banken.

Onlinebingo

Efter några år avtog intresset och programmet flyttades till söndagar. I samband med tillbakagången för Tv-sänd bingo växte onlinebingon fram. Trots att bingospel online är en ganska ny företeelse spås det en ljus framtid. Onlinebingo bara funnits en kort tid men det är redan en storindustri som omsätter miljarder i bingoälskande länder som USA och Kanada och markanden växer, framför allt i Europa och Japan.

Onlinebingo skiljer sig inte mycket från den traditionella bingon. Spelbrickan ser ut som den vi har vant oss vid och en slumpgenerator ger siffrorna som på skärmen presenteras som bollar. Spelformerna känns också igen, den klassiska där en rad vågrätt, lodrätt eller diagonalt ger vinst. I variantbingo har spelbrickan tre spelfält och man deltar i flera spel med samma bricka. I första spelet ska man ha en rad för bingo, i andra spelet två rader och så vidare. Allt känns välbekant och tryggt. Känner man sig lite ”wild’n crazy” och vill testa något nytt, finns det ett antal nytillkomna varianter.

Den sociala gemenskap som de traditionella spelhallarna erbjuder har man också försökt återskapa genom såkallade ”chatter” där man kan ”prata” med sina medspelare, vare sig dom befinner sig i en annan stad eller ett annat land. Cyberrymden erbjuder oss möjligheten att träffa, bekanta oss med och umgås med människor som delar vårt intresse utan att vi behöver lämna hemmet trygga vrå.

Den diskreta spelmiljö som cyberrymden tillåter gör att en ny och yngre publik söker sig till spelet, för bingo är enkelt att lära sig och enkelt att spela. Du vinner inte för att du är skicklig utan för att du har tur.