Betalningsmetoder

För den som vill spela om riktiga pengar på internet gäller det förstås att smidigt kunna sätt in och ta ut pengar från sitt spelkonto, och idag finns det många olika transaktionsmetoder tillgängliga. Vissa går att använda för både insättningar och uttag hos olika spelbolag, medan andra endast är tillgängliga för insättningar. Här går vi igenom olika betalningsmetoder och sätt att överföra pengar till och från spelsajter för dig som spelar för pengar på nätet.

Olika sätt att betala och överföra pengar på nätet

Generellt sett kan de flesta transaktionsmetoder som accepteras av spelsajter inordnas i någon av följande kategorier:

Banköverföring – Banköverföring är smidigast om man har ett internetbankkonto, men det går även att använda sig av mer traditionella banköverföringsmetoder för att sätta in pengar till vissa spelsajter. Banköverföringar som du genomför hemifrån via datorn till och från spelsajter kan vara gratis, men det finns banker som tar ut avgifter. Det krävs dock att man har en internetbank och dessa brukar ha en årsavgift.

Kredit- och betalkort – Kort är en praktiskt lösning eftersom man kan föra över pengar direkt till och från spelsajten och varken behöver logga in till sin internetbank eller skaffa sig någon e-plånbok. Dock brukar kredit- och betalkort tillhöra de dyrare transaktionsmetoderna. Även i de fall där själva spelsajten inte tar ut någon avgift brukar kortföretagen inte se överföringar till spelsajter som köp utan som kontantuttag och ta ut kontantavgift för dem, precis som om du skulle ta ut pengar i en bankomat utomlands. Dessutom måste du lämna ut din kortinformation till varje nätcasino du vill spela hos, medan den som till exempel använder sig av sitt kort för att föra över pengar till en e-plånbok bara behöver dela med sig av sin kortinformation en gång och bara till företaget som sköter e-plånboken.

Värdekort – Värdekort fylls på i förväg och kan sedan användas för att köpa varor och tjänster. Ett värdekort kan aldrig övertrasseras och det finns inte någon direktkoppling till ägarens kreditkort eller bankkonto.

E-plånböcker – E-plånböcker är framtagna särskilt för att fungera bra online. E-plånböcker fylls normalt på via ägarens bankkonto eller kreditkort, men det finns även andra lösningar. Att skaffa en e-plånbok är normalt gratis, däremot är det vanligt med avgifter för vissa tjänster, till exempel överföring till och från kreditkort. För att använda sin e-plånbok loggar man in sig online och anger vilka transaktioner man vill utföra, ungefär som hos en internetbank.

Lista över transaktionsmetoder

Här nedan hittar du kortfattad information om några av de mest populära transaktionsmetoderna till och från spelsajter. Det finns förstås betydligt fler metoder än dessa, men vi har fokuserat på de som är tillgängliga från Sverige och populära bland svenska spelare.

VISA – VISA finns både som kreditkort och debetkort. På de flesta spelsajter kan man både sätta in och ta ut pengar med VISA-kortet.
VISA ställer själv inte ut några kort utan det sker av licensierade företag. I Sverige är det vanligast att man skaffar sig ett VISA-kort hos sin bank. Avgiften varierar beroende på vilket typ av VISA-kort man vill ha och vilka övriga tjänster man köper från banken.

MasterCard – MasterCard finns både som kreditkort (MasterCard) och debetkort (Maestro). Det är tämligen vanligt att spelsajter bara accepterar insättningar, inte uttag, via MasterCard. Detta beror på MasterCards regler rörande tillbakasättning av pengar.
MasterCard ger ställer inte själva ut kort utan det sköts av medlemmarna. I Sverige är det vanligt att man kontaktar sin bank för att skaffa MasterCard, men det går även att ansöka om MasterCard från bensinstationskedjor, matbutikskedjor, med mera. Man får då ett kort som både är ett medlemskort och ett MasterCard. Kostnaden för att ha ett MasterCard beror på var man skaffar det och vilken variant man vill ha.

Om du inte har ett kreditkort som VISA eller MasterCard så kan du ansöka om kreditkort här.

Neteller Neteller är en e-plånbok. Det är gratis att öppna konto hos Neteller och när du har registrerat dig erhåller du de personliga koder som krävs för att logga in. Många olika metoder accepteras för insättningar och uttag till och från ditt konto hos Neteller och avgifterna varierar. Vissa är gratis, vissa har en fast avgift och vissa kostar en viss procent av beloppet. Neteller tar inte ut någon avgift för transaktioner till och från spelsajter. Hos vissa spelsajter får man dessutom bonus på insättningar som görs via Neteller.
Läs mer om Neteller.

Skrill (Moneybookers) Skrill Moneybookers är en e-plånbok. Det är gratis att öppna konto hos Skrill Moneybookers och du använder en personlig kod för att logga in till ditt konto. Om du inte har använt ditt konto på 18 månader börjar Skrill dra en serviceavgift på 1 euro i månaden.
Vilka metoder du kan använda för att fylla på och ta ut pengar från ditt konto hos Skrill Moneybookers beror på vilket land du är bosatt i och avgifterna varierar. Från Sverige kan man föra över pengar gratis från sitt bankkonto, medan insättningar via kort kostar. Uttag kostar minst 1,80 euro. Att föra pengar från Skrill till en spelsajt kostar 1% av beloppet, dock aldrig mer än €0,50. Att föra pengar från en spelsajt till Skrill är gratis.
Du kan få upp till €100 i värvningsbonus för varje vän du värvar till Skrill Moneybookers. Vissa spelsajter ger dessutom bonus på insättningar som görs via Skrill Moneybookers.
Läs mer om Skrill (Moneybookers).

PugglePay – PugglePay låter dig sätta in pengar på ditt spelkonto via din mobiltelefon och senare får du hem en faktura på detta belopp som du betalar inom 14 dagar. Du måste först ansluta dig till PugglePay och då görs en kreditupplysning på dig, eftersom du i praktiken spelar på kredit.
Läs mer om PugglePay

Kriita/Paylevo – Paylevo, som tidigare gick under namnet, Kriita, gör det möjligt att spela på faktura på spelsajter. Man kan alltså fylla på sitt spelkonto direkt och sedan betala när fakturan kommer. Man behöver ha en mobiltelefon för att kunna använda Paylevo, men det dras inte några pengar från kontantkortet och det dyker inte heller upp några kostnader på telefonräkningen.
Läs mer om Paylevo/Kriita

Entropay – Entropay säljer förbetalda virtuella VISA-kort och icke-virtuella MasterCards. Entropay tar ut en procentavgift för sina tjänster. Det görs inte någon kreditupplysning på den som skaffar sig ett kort från Entropay eftersom det rör sig om förskottsbetalning. Entropay lämnar inte ut kortägarens namn eller adress till den som tar emot pengarna. Entropay går därför inte att använda på spelsajter som använder sig av kortinformationen för att bekräfta att medlemmen angett korrekt adress.

Paysafecard Paysafecard är ett värdekort som finns tillgängligt i valörerna €10, €25, €50 och €100. På kortet står en 16-siffrig pinkod som behövs för att använda kortet.
I Sverige kan man köpa Paysafecard hos Pressbyrån, 7-Eleven, Direkten och Timebutiker, samt hos många bensinstationer och tobaksaffärer. Du behöver alltså inte ha något kreditkort, internetbank eller liknande för att använda Paysafecard utan kan köpa det för vanliga kontanter offline och sedan använda det på spelsajter online.

Zimpler – Zimpler är en relativt färsk betalmetod som förenklar mobila betalningar för onlinespel. Genom att använda dig av Zimpler kan du välja fritt bland en rad olika betalningslösningar samtidigt som du håller en tydlig översikt över dina insättningar och uttag. Metoden är unik i sitt slag och har blivit omåttligt populärt bland spelare på nätet.
Läs mer om Zimpler här. 

Ukash – Ukash är ett värdekort som kan köpas både online (på Ukash sajt) och offline. Värdekortet har ett unikt 19-siffrigt nummer som krävs för att använda kortet. Ett Ukash-kort kan som mest innehålla €750.
I Sverige kan man till exempel köpa Ukash hos Pressbyrån och 7-Eleven, samt hos många tobaksaffärer, bensinstationer, videobutiker och kiosker.
Tjänsten Ukash Payout gör det möjligt för spelsajter att betala ut spelarnas pengar i form av Ukash-kort.

PayPal – PayPal är en e-plånbok som ägs av eBay. Det är gratis att öppna ett konto och du använder dig av en kod för att logga in och genomföra transaktioner. Du kan föra över pengar till PayPal från ditt bankkonto gratis och det kostar heller ingenting att föra över pengar till ditt spelkonto på en spelsajt. Däremot är det avgift på att ta ut pengar från ditt PayPal-konto.
PayPal har ett generellt förbud mot att använda PayPal för hasardspel, men kan ge särskilt tillstånd till spelsajter som uppfyller vissa krav, bland annat vad gäller jurisdiktion. PayPal är därför inte en av de vanligaste betalningsmetoderna hos spelsajter online, men det finns en och annan spelsajt där det går att använda sig av PayPal.
Läs mer om Paypal här.

Click2Pay – Click2Pay påminner om en e-plånbok, men du behöver inte fylla på pengar i förväg utan de dras från ditt kreditkort eller bankkonto 2-3 dagar efter en transaktion.
När du har registrerat dig hos Click2Pay blir du uppringd då avgörs din köpgräns. Du för över pengar till spelsajter genom att välja Click2Pay som betalningsmetod och sedan mata in ditt användarnamn och PAN-nummer (personligt kontonummer). Att flytta pengar mellan Click2Pay och spelsajter är gratis.
Kostnaden för att ta ut pengar från Click2Pay beror på vilken metod du väljer.

ClickandBuy – ClickandBuy är en e-plånbok. Att öppna ett konto hos ClickandBuy är gratis, däremot kan det kosta att fylla på ditt konto (beroende på vilken metod du väljer). För en komplett lista över vad olika tjänster kostar, gör ett besök hos ClickandBuy. Om ditt konto är inaktivt i 12 månader börjar ClickandBuy debitera en avgift på 1 euro i månaden.

ECOCard – ECOCard är en e-plånbok. Att registrera sig, göra överföringar från bank och föra över pengar till en spelsajt är gratis, andra tjänster är belagda med avgift. Det kostar till exempel 2,9% att göra en insättning med kreditkort. Att ta ut pengar till bankkonto är bara möjligt med silver- och guldkort, inte med grundkortet, och det kostar €10 per uttag. Om ditt konto är inaktivt i 12 månader börjar ECOCard debitera en avgift på €1,50 i månaden.

My Citadel – MyCitadel är en e-plånbok. Det är gratis att registrera sig, sätta in pengar och använda MyCitadel på spelsajter online. Däremot kostar det pengar att ta ut pengar från e-plånboken. Snabbutbetalning kostar extra.
Man måste ange ett bankkonto eller kreditkort när man registrerar sig för MyCitadel, och insättningar och uttag till och från MyCitadel sker via detta konto eller kort.

WebMoney – WebMoney är en transaktionstjänst där alla betalningar är slutgiltiga och inte kan återkrävas. På så sätt skiljer sig WebMoney från till exempel kreditkort och PayPal. WebMoney är populärast i Ryssland med omnejd.
Man kan föra över pengar till WebMoney gratis via internetbank och via vanlig banköverföring, samt offline på WebMoney-kontor. WebMoney-kontor är dock mycket ovanliga i Sverige. Att föra över pengar på andra vis är belagt med avgift. Pengar kan tas ut gratis till bankkort och bankkonto, däremot kostar andra överföringsmetoder. WebMoney accepterar inte överföringar till och från PayPal eller Western Union.
Att skicka pengar med WebMoney kostar 0,8%.
Det finns även ett japanskt bolag som kallar sig WebMoney men endast erbjuder konton i valutan yen och inte hör ihop med det WebMoney som beskrivs ovan.