Bingo ordlista

Bilbingo
Ett bingospel då man kan sitta kvar i bilen och spela. Detta arrangeras oftast utomhus och är populärt sommartid. Kallas även ”drive in bingo”. Du kan läsa mer om bilbingo här.

Bingobricka / bricka
Det ark med rutor på vilket man kryssar i vilka nummer man fått. Vanligtvis är denna 5×5 rutor stor. När man spelar bingo på internet kan man oftast ställa in så att mjukvaran kryssar i ens rutor åt en automatiskt.

Bingohall
En lokal eller ett hus där man kan spela bingo.

Bingolotto
Bingolotto är ett TV-sänt lotteri i kanalen TV 4. Programmet började sändas i lokal-TV 1989 och hade premiär i TV 4 den 12 oktober 1991 med Leif ”Loket” Olsson som programledare och blev snabbt enormt populärt. Bingolotto ägs och drivs av Folkspel.

Populariteten var som störst under 1990-talet, och ses även ibland som en del av symbolerna för 1990-talet i Sverige. Leif ”Loket” Olsson slutade som programledare 1999 och orsakade folkstorm. Hans ersättare, göteborgaren Lasse Kronér, lyckades aldrig bli lika populär som Leif ”Loket” Olsson. Intresset började dala och i kvällstidningarna framfördes krav på att Leif ”Loket” Olsson skulle komma tillbaka. Under andra halvan av 2004 blev Gunde Svan ny programledare. Under första halvan av 2005 annonserades det emellertid att Gunde tänkte sluta i juni samma år, och han ersattes under andra halvan av 2005 av TV-profilen Rickard Olsson.

I maj 2003 vann en florist ifrån Vara i Västra Götaland den största vinsten i bingolottos historia – 31,5 miljoner, som hon delade med sina två döttrar.

Bingotavla
En tavla med alla hittills utropade nummer. Alla skall kunna se denna tavla och den finns för att hjälpa alla att hinna med.

SVEBICO
Svebico står för ”Sveriges Bingoarrangörers Centralorganisation”. Grundades 1980 och representerar över 80% av sveriges Bingohallar. Svebico är bland annat remissinstans i olika utredningar och samarbetar med myndigheter och andra organisationer, till exempel Riksidrottsförbundet. Svebico verkar också för att bingospel ska få gynnsamma förutsättningar i Sverige och ordnar även utbildningar på alla nivåer för bingoarrangörerna. Svebico engagerar sig också i frågor om spelmissbruk.

Engelska ord

Flera av bingosajterna på internet är på engelska. Många av dessa är riktigt bra och vill du kunna spela på dessa behöver du ha koll på vad alla bingoord heter på engelska.

Auto-Daub
En inställning man kan göra när man spelar bingo på internet så att mjukvaran automatiskt kryssar i dina nummer åt dig.

Basket Bingo
Ett bingospel där man vinner ett annat pris än pengar

Bingo Board / Game board
En tavla som är synlig för alla där alla hittills uppropade nummer visas. Detta för att alla skall kunna hinna med.

Bingo Hall
Ett hus eller lokal där man kan spela bingo.

Bingo Marker
Den markör med vilken man kryssar i nummerrutorna på bingobrickan. På bingosajter på internet görs detta vanligtvis automatiskt (om man aktiverat funktionen ”auto daub”), annars görs detta manuellt med muspekaren.

Caller
Den person som ropar ut bingonummer

Card / Bingo card
Bingobrickan där spelaren kryssar i eller på annat sätt markerar de nummer som utropats av ”caller” (se ovan).

Cashier
Den funktion som på en bingosajt låter dig sätta in och ta ut pengar med t ex kreditort eller banköverföring.

Cash-In-Prize
Ett bingospel där priset blir högre ju fler som deltagit i spelet eftersom en del av de pengar folk betalat för att köpa en bingobricka läggs i en pott som betalas ut som ett pris.

Chat / Chat Room
På bingosajter på internet finns oftast ett s k ”chattrum” där man kan chatta/samtala med de andra deltagarna i spelen. Många tycker detta är lika trevligt som själva bingospelet.

Coverall / Blackout
En typ av bingo där varenda ruta på brickan måste kryssas i för att vinna. Inte så vanligt på bingosajter. 

Daub
Att markera en ruta på bingobrickan, kallas bl a att ”dutta” på svenska.

Face
Bingobrickan

Free Space
Mittrutan på brickan som i vissa spel inte behöver markeras utan är markerad redan från början, vilket såklart ökar chansen att få bingo.

Minimum Buy-in
Den minsta summan som måste betalas för att köpa brickor och få vara med i ett bingospel och kunna vissa priser.

On
Om man endast saknar ett nummer från att få bingo är man ”on”.

Progressive Jackpot
En progressiv jackpott är en jackpott som växer hela tiden tills någon vinner den och den betalas ut. Denna typ av jackpot kan bli riktigt stor om ingen vunnit den på ett tag.

RNG (Random Number Generator)
När man spelar bingo på internet så slumpas inte numren fram i en bollurna som i ”vanlig” bingo, utan allt är elektroniskt. Man har då en mjukvara som spottar ur sig slumpmässiga nummer och denna kallas för en slumptalsgenerator, dvs ”random number generator” på engelska.

Wrap Up
Sista omgången i ett bingospel