-bg

Wimbledon – Odds och Speltips

Wimbledon är en av de fyra grand slam-turneringarna som spelas inom tennisen. Det är även den äldsta av dessa tävlingar och avgörs varje år i London. Detta år har det blivit dags för den 135:e upplagan av turneringen. En turnering där Novak Djokovic går in för att försöka ta sin fjärde raka Wimbledon-titel. Wimbledon 2022 avgörs mellan den 27e juni och den 17 juli.

Bästa spelbolag på Wimbledon 2022 - Maj 2024

  1. Reklamlänk | 18+ | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Regler & Villkor
  2. Reklamlänk | 18+ | Spela ansvarsfullt | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | 35x omsättningskrav på casino | Freespins gäller Book of Dead | 6x omsättningskrav på sport, min. odds 1.80 | Giltig i 60 dagar | https://stodlinjen.se/ | spelpaus.se | Regler & Villkor
  3. Reklamlänk | Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod ekluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas
  4. Reklamlänk | 18+ | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Regler & Villkor
  5. Reklamlänk | 18+ | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Regler & Villkor

Odds – Favoriter att vinna Wimbledon

Den stora favoriten när det kommer till att vinna Wimbledon 2022 är Novak Djokovic. Han har vunnit turneringen tre gånger i rad och totalt har vunnit Wimbledon vid sex tillfällen under sin karriär. Wimbledon är efter Australian Open den grand slam-turneringen han vunnit vid flest tillfällen och han trivs på gräset i London där turneringen avgörs. Den store utmanaren till Djokovic tror spelbolagen blir hans finalmotståndare under fjolårets Wimbledon italienaren Matteo Berrettini som är rankad 11 i världen. Efter honom tror spelbolagen att det är Rafael Nadal som har en chans att ge Djokovic en match att vinna titeln. Efter dessa tre herrar så är det sedan ett glapp ned till resterande spelare. Men Djokovic är som sagt stor favorit inför turneringen med sina 1.80 att han vinner Wimbledon.

Odds vinnare Wimbledon

TennisspelareOdds
Novak Djokovic1.23
Nick Kyrgios 4.25
Cameron Norrie23.00

*Alla odds är hämtade från Unibet

  1. Reklamlänk | 18+ | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Regler & Villkor

Hur spelas Wimbledon?

Den första turneringen av Wimbledon spelades 1877 och det är totalt 128 spelare som deltar i herrarnas huvudturnering i Wimbledon. Där de trettiotvå bästa spelarna är seedade i turneringen. Sedan baserat på ranking och hur spelarna har presterat så kan man få en plats i Wimbledon som oseedad spelare eller behöva kvala sig in till Wimbledon. Sexton av platserna är garanterad till spelare som kvalar sig in till Wimbledon via kvalspelet som anordnas innan huvudtävlingen drar i gång. Själva huvudtävlingen är uppdelad i två olika delar fram till kvartsfinalerna. Där hälften av de seedade spelarna är med i ena halvan och den andra hälften i den andra halvan. Detta för att inte alla seedade spelare kunna ställas mot varandra i inledningen av turneringen. Wimbledon spelas i totalt sju omgångar. Första rundan, andra rundan, tredje rundan, fjärde rundan, kvartsfinal, semifinal och final.

Vilket underlag spelas Wimbledon på?

Wimbledon är den av de fyra grand slam-turneringarna som avgörs på gräs. Detta gör att bollen studsar fortare och underlaget ofta blir halare än de andra underlagen som används. En följetång när det kommer till Wimbledon och underlaget är också det faktum att det ofta regnar i London när turneringen spelas och därmed får man ställa in och flytta matcher väldigt frekvent.

Novak Djokovic – Jakten på fjärde raka Wimbledon titeln

Novak Djokovic har totalt sex Wimbledon titlar när han kommer till tävlingen 2022. Av dessa sex vinster så har han sedan 2018 vunnit turneringen tre gånger i rad. 2018, 2019 och 2021. Wimbledon spelades inte 2020 till följd av pandemin. Redan innan Wimbledon 2022 spelats så är Djokovic en av dem spelarna som vunnit turneringen flest gånger. Bara Pete Sampras och William Renshaw med sju titlar vardera och Roger Federer med åtta titlar har fler vinster än Djokovic. Som vid vinst även kan tangera Pete Sampras och William Renshaw med sju titlar. Vinner Djokovic turneringen 2022 så blir han tillsammans med en skara på totalt åtta spelare som lyckats med bedriften att vinna Wimbledon fyra eller fler gånger i rad. Djokovic är även storfavorit att vinna turneringen 2022 och därmed ta hem sin sjunde titel i Wimbledon.

Stjärnspelare som inte kommer till start i Wimbledon

Det är flera stjärnspelare som fått lämna återbud till Wimbledon 2022 av olika anledningar. Världsettan Daniil Medvedev som är från Ryssland får inte delta till följd av kriget som är i Ukraina vilket har gjort att arrangörerna för Wimbledon valt att utesluta alla spelare från Ryssland och Belarus. Detta gäller även världsåttan Andrey Rubley. Men även andra spelare i världstoppen finns inte heller med i årets Wimbledon. Alexander Zverev som är rankad tvåa i världen finns inte med till följd av skada. Vilket gör att detta är första gången sedan 1971 som en Wimbledon tävlingen spelas utan att varken den nuvarande världettan eller tvåan finns med i tävlingen. Sjätterankade Dominic Thiem finns heller med i årets Wimbledon då även han är skadad. Inte heller Roger Federer som har vunnit tävlingen flest gånger av alla spelare någonsin finns med i årets tävling då även han är skadad.

Mikael Ymer – enda svensk i herrarnas singeltävling

Den svenska tennisen har sett bättre dagar än nu. Den enda svenska spelaren som finns med i Wimbledons huvudturnering är Mikael Ymer. Han är i dagsläget rankad som den 88e bästa spelaren i världen. Mikael Ymers främsta merit i Wimbledon är att ta sig till andra rundan som han lyckades med under förra årets turnering. Frågan är om han kan slå sitt eget rekord det här året? Hans storebror Elias Ymer som är rankad 137 i världen var med i kvalet till Wimbledon men blev där utslagen och missar därmed årets turnering. Detta gör att lillebror Mikael är den som får försvara de svenska färgerna i årets turnering.

Prispengar i Wimbledon

Den totala prissumman för Wimbledon 2022 turneringen är denna gång totalt 40,3 miljoner pund. Vilket är den högsta prissumman som någonsin delats ut i Wimbledon. Alla spelare som deltar i Wimbledon turneringen även de som kvalar är garanterade minst 11 000 pund vilket man får om man förlorar den första rundan i kvalet till turneringen. Når man huvudturneringen i Wimbledon så är man garanterad minst 50 000 pund.

Vinnare av Wimbledon2 miljoner pund
Tvåa i Wimbledon1.05 miljon pund
Utslagna i semifinalerna535 000 pund
Utslagna i kvartsfinalerna310 000 pund
Utslagna i fjärde rundan190 000 pund
Utslagna i tredje rundan120 000 pund
Utslagna i andra rundan78 000 pund
Utslagna i första rundan50 000 pund
Utslagna i tredje kvalrundan32 000 pund
Utslagna i andra kvalrundan19 000 pund
Utslagna i första kvalrundan11 000 pund

Var sänds Wimbledon?

Det är Discovery Networks som äger rättigheterna till att visa Wimbledon i Sverige. Alla matcher går att se via deras playtjänst Discovery+ samt att matcherna sänds i Eurosport. Det är även flera spelbolag som sänder Wimbledon på sina sidor. Spelbolag som Unibet, Leo Vegas och Snabbare är några av dem spelbolag som visar hela turneringen. För att kunna streama Wimbledon via spelbolagen så behöver du antingen ha ett aktivt spel eller pengar på ditt spelsaldo för att kunna streama matcherna.

Betting Wimbledon

Det bästa sättet att spela på tennis är rakt av matchspel och de flesta spelbolag har ett utbud på alla matcher. 

Generellt när man spelar på tennis är det viktigare att kolla upp spelarnas statistik på underlaget än vilken ranking de har. Gräs som man använder i Wimbledon är ett av de snabbaste alternativen, vilket exempelvis gynnar bra servare. Det kan även vara smart att spela handikappspel på underdogen. Lägre rankade spelare gör ofta bra ifrån sig i stora tävlingar när de inte har något att förlora och vinner ofta minst ett set. Eftersom tennismatcher även brukar svänga en del så är det en perfekt livesport. Om en favorit förlorar första set kan det till exempel vara dags att lasta inför andra. Även favoriter kan ha en dålig dag men förlorar väldigt sällan till slut. En sista grej är att favoriterna i herrtennis ofta håller sina servgame och därför ofta går segrande ur matcher.

Vi tipsar att kombinera matchvinnarspel och turneringsvinnarspel för att maxa din spelupplevelse.

Kuriosa Wimbledon

Wimbledon har en hel labyrint av underjordiska tunnlar.  När åskådarna är ute och äter jordgubbar med grädde eller dricker Pimm, så rör sig ungefär 1800 arbetare i underjordiska gångar som ansluter till alla hörn och skrymslen. Detta har fungerat sedan 1997 och betyder att de som arbetar på mästerskapet slipper att trängas med alla gäster som rör sig omkring på området. Det finns två huvudsakliga tunnlar,  ”Royal route” går från Centre Court till bana 1. Här finns flera smårum man passerar där spelarna till exempel tar dopingtester eller byter om i. Så det är inte bara personal som använder tunnlarna utan även spelarna. En känd händelse är att Rafael Nadal slog i huvet 2017 när han hoppade i Royal route under uppvärmning.

Det finns en regelbok som är 30-sidor lång. För att få döma i Wimbledon går man igenom en hård och strikt process. Allting är väldigt traditionellt och domarna kan ibland därför uppfattas som lite robot-aktiga då deras minsta lilla domslut granskas. Linjedomarna måste gå på ett visst sätt och även dubbelkolla så att nätet är tillräckligt högt, inte bara inför varje match utan inför varje set. De kan inte rulla upp ärmarna på tröjorna och dricka vatten går endast för sig då spelarna byter sida. En annan viktig detalj är att ingen färg ha någon färg och varje spelare granskas noggrant, inte ens ett hårband eller skosnöre. De bästa domarna går vidare och får döma i slutspel och final.

Wimbledon har även en underjordisk boll-bunker. hit fraktas mer än 50 000 bollar från Slazenger, officiell leverantör till turneringen sedan 1902. Bollarna sätts in i två stora rum under Centre court som har en konstant temperatur på 20 grader celsius. Inför varje ny speldag fraktas 20 burkar med bollar upp till banorna och det fylls ständigt på med nya bollar under matcherna. Det finns till och med ett kontrollrum där man håller utkik efter om det behövs nya bollar på någon bana. En klassisk incident var den elva timmar och 183 game långa matchen mellan John Isner och Nicolas Mahut. Här användes det till slut 40 burkar med bollar. Använda bollar säljs till fans eller ges bort till andra organisationer. En hel del fans gör allt för att få med sig en officiell boll hem.

Centre court är väldigt speciell och används inte övriga 50 veckor på året. De enda som har tillträde till den är ansvarig markpersonal. Gräset ligger perfekt året om och provspelas innan öppningsmatchen av ett gäng lättare tjejer från AELTC. Detta för att inte förstöra planen och testa så gräset är perfekt en vecka innan.

En stor förändring är beslutet att renovera bana ett precis innan årets mästerskap, vilket kommer att få väldigt mycket uppmärksamhet från media. Wimbledon försöker alltid förbättras och det finns faktiskt en lista som alla medarbetare har kunnat fylla i vad som kan göras bättre under turneringens gång. Det är inte ovanligt att listan är över tusen punkter lång och arbetet med förbättringar startar så fort turneringen är slut. Ingenting ignoreras och de som ansvarar för listan diskuterar alla uppskrivna punkter. Förbättringar kan beröra allt från stora renoveringar som tar flera år, men även  småsaker som en stol som låter när man sätter sig eller om en skylt behövs målas om.

Prissumman för Wimbledon är något högre än i Franska Öppna eller i Australian Open. US Open ger lite mer men de flesta spelarna ser Wimbledon som en betydligt större som merit. De flesta har tennisspelare har drömt om att stå som segrare på Centre court en solig dag. Det ger även bra med pengar då båda finalister får en miljon pund var. Vinnaren får sedan även en miljon pund extra. Bara att ta sig till den första rundan ger runt 335 000, utan att behöva vinna en enda boll. Det delas ut över 300 miljoner i prispengar varje år i Wimbledon.

Läs mer: Wimbledons officiella hemsida