Wimbledon 2019

Då var det dags för den äldsta och mest prestigefyllda turneringen som finns i tennisvärlden. Som vanligt hålls turneringen på All England Club i Wimbledon där det spelats på gräsbanor sedan 1877. Wimbledon är som ni vet den enda Grand Slam som spelas på gräs, då Australien Open bytte till Hard Court 1988. I singeln är mästa mästaren någonsin, Roger Federer, med och slåss om en ny titel. Dock har han Novak Djokovic att besegra som favorit samt Nadal nafsandes i hasorna. På dubbelsidan är Mike Bryan och Jack Sock regerade mästare. Tyvärr är Sock skadad och Mike spelar istället med sin bror Bob Bryan. De får i år fokusera på att slå favoriterna Łukasz Kubot och Marcelo Melo eller Juan Sebastián Cabal och Robert Farah.

Wimbeldon deltagare och vad man ska hålla ett extra öga på

På herrsingelsidan är de flesta experter eniga om att the kommer att stå mellan ”de tre stora”, Djokovic, Federer och Nadal. Djokovic som är den regerande mästaren, Federer som har en bra form och erfarenhet av att vinna Wimbledon och Nadal som alltid är farlig. Djokovic drömmar om att få hålla alla de stora Grand Slam krossades av Dominic Thiem i den vädertyngda Franska Öppna-semifinalen, dock får serben fortfarande ses som favorit i Wimbledon 2019. Innan dess hade serben vunnit 15 Grand Slam, bland annat efter att ha vunnit Australian Open, US Open samt Wimbledon 2018. Djokovic lever verkligen på toppen av sin karriär och favoritskapet är inte svårt att förstå.

Det finns en del som tror att Federer kommer stå som segrare. Schweizaren lyckades bra med att avancera till semifinal i Franska Öppna, där Nadal återigen blev för svår. Dock är grus Federers sämsta underlag, vilket gör det ännu starkare att han fortfarande kan utmana de bästa där. Han älskar gräs och en vinst skulle betyda hans 21:a stora titel. Federer vann bland annat Wimbledon 5(!) gånger på raken mellan 2003 och 2007 har även vunnit turneringen 2009, 2012 och 2017. Under 2019 har Federer bland annat vunnit turneringar i Dubai, Miami och Halle och är en legitim vinnare till årets Wimbledon-titel.

Nadal dominerar inte på gräs alls på samma sätt som på andra underlag, men 33-åringen spelar fortfarande på en extremt hög nivå. Hans insats i Franska Öppna gav även mersmak. Han har vunnit Wimbledon 2008 och 2010 och har totalt 18 Grand Slam pokaler hemma i prishyllan.

Om man ville vara aningen vågligare i sitt spel så fanns det läge att spela på Stefanos Tsitsipas. Den unge greken skulle vara den som förstör dominansen från ”de tre stora” och har under 2019 lyckats bli tvåa i både Dubai och Madrid medans han vunnit i Estoril och Marseille. Den unge gossen spås en lysande framtid men åkte ur i den första rundan.

Mellan 2009 och 2018 är det endast Andy Murray som rått på de tre stora då Murray vunnit 2013 och 2016, Federer 2009, 2012 och 2017, Djokovic 2011, 2014, 2015 och 2018 samt Nadal  2010. Andy Murray spelar i år dubbel tillsammans med Pierre-Hugues Herbert och har inlett bra hitintills.

Betting Wimbledon

Strukturen i turneringen är att det finns åtta sektioner där vinnarna i varje sektion kommer att ställas mot varandra i kvartsfinaler, semifinaler och final. Exempelvis så ser Djokovic  helt ohotad ut i sektion ett där den störste utmanaren blir kanadensaren Felix Auger-Aliassime.

I andra sektioner, likt tvåan så finns det jämnare sammandrabbningar som också är mer spelbara. Det som är extra kul med Wimbledon är att många mindre kända spelare försöker formtoppa för att ge sig in i pengarna och få en bra rankingpoäng. Ett exempel är Thomas Fabbiano som möter Fernando Verdasco. Fabbiano, som brukar ha det tufft mot bättre spelare har lyckats slå ut Stefanos Tsitsipas såväl som den erfarne Ivo Karlovic vilket gör att han bör tas på allvar. Detta trots att det gått knaggligt på årets ATP-tour. Det som talar emot Fabbiano är att han spelat två långa matcher och vi får se hur stark han ser ut mot spanjoren i den tredje omgången. Verdasco brukar kunna prestera på topp när han möter bra spelare. Verdasco hunnit bli till åren och spelar förmodligen sina sista års tennis. Den vänsterhänta spelaren vet hur man får ett övertag på sina spelare genom sin forehand och kontringsförmåga. Verdasco är mer en grusspelare och vi tror inte att Fabbiano kan skrälla och tar sig vidare från sektion två.  Verdasco har en bra chans att bli en dark horse från sektion två att ta sig vidare mot kvartsfinal och kommer få möta Goffin eller Medvedev i nästa omgång.

Det bästa sättet att spela på tennis är rakt av matchspel och de flesta spelbolag har ett utbud på alla matcher.  Ett tips kan vara att Tsonga lyckas slå ut Nadal på sin sektion. Tsonga har spelat några av sina bästa matcher någonsin i Wimbledon och fransmannen ger just nu oddset 5,00 att stå som vinnare.

I dubbeln kan det vara kul att hålla koll på svensken Robert Lindstedt som tidigare spelat tre finaler tillsammans med Horia Tecău. Svensken har också vunnit Australian Open 2014 med Łukasz Kubot men spelar i årets upplaga av Wimbledon med tysken Tim Pütz. Kubot som vann 2017 är favorit i dubbelspelet tillsammans med brasilianaren Melo. Stackars Lindstedt lyckades förlora tre finaler i rad 2010-2012. Lindstedt och Putz svåraste motståndare på sin sektion är förra årets finalister, sydafrikanen Klaasen och Australiensaren Venus. Sverige har bland annat dubbel-mästare i Jonas Björkman som lyckades vinna 2002-2004, men även legender som Anders Järryd, Mats Wilander och Joakim Nyström. På singelsidan har vi endast Björn Borg och Stefan Edberg som lyckats vinna turneringen.

Det blir spännande att följa Andy Murray i dubbelspelet. Frågan är dock om hans lag kommer ta sig förbi sina kroatiska motståndare i den andra rundan. I den första rundan vände de underläge mot rumänen Marius Copil och fransmannen Ugo Humbert, till den brittiska hemmapublikens lycka. För bara 12 månader sedan drog sig Murray ur turneringen med en skada som senare rendareade i en operation i januari. Murray trodde att hans karriär var över, en karriär som förutom de två vinsterna i Wimbledon bland annat innefattar två OS-guld och en US Open-vinst. Nu var han i alla fall tillbaka 723 dagar efter sitt senaste framträdande i turneringen, en kvartsfinalförlust mot amerikanen Sam Querrey 2017. I Wimdledon spelar han tillsammans med Herbert, en expert i dubbelsammanhang som har vunnit alla fyra Grand Slam. Murray och Herbert startade långsamt för att sedan spela upp sig ordentligt men kommer få en tuff match mot sjättesidade Mektić och Skugor.

Generellt när man spelar på tennis är det viktigare att kolla upp spelarnas statistik på underlaget än vilken ranking de har. Gräs som man använder i Wimbledon är ett av de snabbaste alternativen, vilket exempelvis gynnar bra servare. Det kan även vara smart att spela handikappspel på underdogen. Lägre rankade spelare gör ofta bra ifrån sig i stora tävlingar när de inte har något att förlora och vinner ofta minst ett set. Eftersom tennismatcher även brukar svänga en del så är det en perfekt livesport. Om en favorit förlorar första set kan det till exempel vara dags att lasta inför andra. Även favoriter kan ha en dålig dag men förlorar väldigt sällan till slut. En sista grej är att favoriterna i herrtennis ofta håller sina servgame och därför ofta går segrande ur matcher.

Vi tipsar att kombinera matchvinnarspel och turneringsvinnarspel för att maxa din spelupplevelse.

Kuriosa Wimbledon

Wimbledon har en hel labyrint av underjordiska tunnlar.  När åskådarna är ute och äter jordgubbar med grädde eller dricker Pimm, så rör sig ungefär 1800 arbetare i underjordiska gångar som ansluter till alla hörn och skrymslen. Detta har fungerat sedan 1997 och betyder att de som arbetar på mästerskapet slipper att trängas med alla gäster som rör sig omkring på området. Det finns två huvudsakliga tunnlar,  ”Royal route” går från Centre Court till bana 1. Här finns flera smårum man passerar där spelarna till exempel tar dopingtester eller byter om i. Så det är inte bara personal som använder tunnlarna utan även spelarna. En känd händelse är att Rafael Nadal slog i huvet 2017 när han hoppade i Royal route under uppvärmning.

Det finns en regelbok som är 30-sidor lång. För att få döma i Wimbledon går man igenom en hård och strikt process. Allting är väldigt traditionellt och domarna kan ibland därför uppfattas som lite robot-aktiga då deras minsta lilla domslut granskas. Linjedomarna måste gå på ett visst sätt och även dubbelkolla så att nätet är tillräckligt högt, inte bara inför varje match utan inför varje set. De kan inte rulla upp ärmarna på tröjorna och dricka vatten går endast för sig då spelarna byter sida. En annan viktig detalj är att ingen färg ha någon färg och varje spelare granskas noggrant, inte ens ett hårband eller skosnöre. De bästa domarna går vidare och får döma i slutspel och final.

Wimbledon har även en underjordisk boll-bunker. hit fraktas mer än 50 000 bollar från Slazenger, officiell leverantör till turneringen sedan 1902. Bollarna sätts in i två stora rum under Centre court som har en konstant temperatur på 20 grader celsius. Inför varje ny speldag fraktas 20 burkar med bollar upp till banorna och det fylls ständigt på med nya bollar under matcherna. Det finns till och med ett kontrollrum där man håller utkik efter om det behövs nya bollar på någon bana. En klassisk incident var den elva timmar och 183 game långa matchen mellan John Isner och Nicolas Mahut. Här användes det till slut 40 burkar med bollar. Använda bollar säljs till fans eller ges bort till andra organisationer. En hel del fans gör allt för att få med sig en officiell boll hem.

Centre court är väldigt speciell och används inte övriga 50 veckor på året. De enda som har tillträde till den är ansvarig markpersonal. Gräset ligger perfekt året om och provspelas innan öppningsmatchen av ett gäng lättare tjejer från AELTC. Detta för att inte förstöra planen och testa så gräset är perfekt en vecka innan.

En stor förändring är beslutet att renovera bana ett precis innan årets mästerskap, vilket kommer att få väldigt mycket uppmärksamhet från media. Wimbledon försöker alltid förbättras och det finns faktiskt en lista som alla medarbetare har kunnat fylla i vad som kan göras bättre under turneringens gång. Det är inte ovanligt att listan är över tusen punkter lång och arbetet med förbättringar startar så fort turneringen är slut. Ingenting ignoreras och de som ansvarar för listan diskuterar alla uppskrivna punkter. Förbättringar kan beröra allt från stora renoveringar som tar flera år, men även  småsaker som en stol som låter när man sätter sig eller om en skylt behövs målas om.

Prissumman för Wimbledon är något högre än i Franska Öppna eller i Australian Open. US Open ger lite mer men de flesta spelarna ser Wimbledon som en betydligt större som merit. De flesta har tennisspelare har drömt om att stå som segrare på Centre court en solig dag. Det ger även bra med pengar då båda finalister får en miljon pund var. Vinnaren får sedan även en miljon pund extra. Bara att ta sig till den första rundan ger runt 335 000, utan att behöva vinna en enda boll. Det delas ut över 300 miljoner i prispengar varje år i Wimbledon.

Läs mer: Wimbledons officiella hemsida