På vår avdelning för trav erbjuder vi travnyheter och gedigna travtips på V75, V86 och Dagens Dubbel. Oavsett om du är nybörjare eller inbiten travfantast så hoppas vi kunna erbjuda något för dig. Dela gärna med dig av dina tankar och erfarenheter genom att skriva kommentarer till inlägg och analyser.

Travnyheter

Succé för Volatile i Dubai

27 Feb - Svensk galopp och internationella framgångar är inte direkt synonymer, men genom Volatiles seger i Meydan Classic, som är historisk på alla sätt och vis, kanske det håller på att ändras. Det var i torsdags (26 februari) som Volatile tog den historiska segern.

För många jackpottar på V86 och V75

20 Feb - Om du är intresserad av trav och tycker om att spela på hästar har du under hösten och vintern inte kunnat undgå att upptäcka att det har varit jackpottomgångar på V86 och V75 var och varannan vecka. Det är endast vid få tillfällen som det har betalats ut fullt i varje pott och potterna har rullats vidare gång på gång.

Bli hästägare med Rikstravet

08 Feb - Rikstravet är en tävling mellan nio stall som tävlar med två travhästar vardera under säsongen. Travhästarna ägs dock inte av stallen, utan av de intresserade som köper in sig i ägarandelar i Rikstravet. Idén är att det ska vara enkelt för vem som helst att kunna ta del av tjusningen med att äga en egen travhäst, utan att behöva satsa större belopp.

Oddsen på Prix d’Amérique

23 Jan - Kl. 16:00 på söndag den 25 januari smäller det. Då går startskottet för det inofficiella VM i trav, Prix d’Amérique, på Vincennes utanför Paris. Prissumman är mäktiga 1 miljon euro och vi överdriver väl inte om vi säger att alla travintresserade ser fram emot avgörandet.

Bättre siffror för ATG för 2014

12 Jan - ATG, som inte har visat upp de bästa siffrorna de senaste åren, har nu vänt på skutan och 2014 ökade omsättningen igen. Det är visserligen ingen enorm omsättningsökning – den landade på 0,6 procent – men inom svensk hästsport är varje extra krona som kan gå tillbaka till sporten viktig.

Läs mer om trav och hästsport

Alternativ till ATGTrav på TVTravsajter
ATGTrav på YouTubeTravspel
Dagens DubbelTrav podcastTravsportens historia
GaloppTravbanorTravtidningar
GalopphästarTravbloggarTrio
GalopploppTravförkortningarTvilling
Gratis TravtipsTravforumV3
Harry BoyTravkuskarV4
Hur man spelar på travTravloppV5
KombTravmatrisenV64
LunchdubbelnTravnet Live RacingV65
Minns du travåret 2008?TravordlistaV75
PinracerTravprogramV75 Analys
RaceBetsTravreglerV86
Spela på galoppTravresultatVinnare och plats
Svenska travhästarTravrondenVM i V75

Vad är trav?

Trav är en av hästens många gångarter i vilken hästen rör sig framåt diagonalt växelvis vänster fram och höger bak, höger fram och vänster bak, precis som när vi människor pendlar armarna diagonalt med benen när vi går eller springer. Trav är också en av de två huvudsakliga disciplinerna i tävlingar i hästsport (den andra är galopp).

Travsporten började växa fram redan i mitten av 1800-talet, då främst i Frankrike och USA. Sedan dess har sporten spridit sig världen runt och är idag mycket populär framför allt i Skandinavien, Tyskland, Kanada och Australien, förutom i USA och i Frankrike som fortfarande räknas som de främsta nationerna inom travsport. På de brittiska öarna har travsporten emellertid inte fått något större fotfäste. Här råder i det närmaste ett monopol för galoppsporten.

Spela på trav

Vi svenskar är minst sagt tokiga i trav idag, både vad gäller trav som sport och som spelnöje. Varje lördag är det tusentals enskilda spelare och spelbolag som lämnar in många miljoner rader på veckans höjdpunkt V75. Det saknas emellertid inte möjligheter att spela på trav även veckans övriga dagar. Utbudet av spelformer via Aktiebolaget Trav och Galopp, som för övrigt har ett legalt monopol på spel på trav i Sverige, är stort och som spelare kan man satsa pengar på trav från tidig förmiddag till sen kväll både via spelombud, på nätet och givetvis också på travbanan. På senare tid har också ett par utländska spelbolag börjat erbjuda ett utbud, om än ett begränsat sådant, av spel på svensk travsport.

V75 är den mest kända spelformen för trav i Sverige. Den är en vidareutveckling av klassiska V65 som hade premiär redan så tidigt som år 1974. V75 körs numera varje lördag, förutom vid storhelger då tävlingsdagen är söndag, medan V65 körs varje vardag. I V75 är uppgiften att förutse vinnarna i sju lopp och vinst utgår för 7, 6 respektive 5 rätt. I V65 körs sex lopp och här utgår vinster för 6 respektive 5 rätt. En annan populär spelform är Dagens Dubbel, där det gäller att pricka vinnaren i två lopp som körs inom ramen för V75, V65 eller V64. I regel är det de sista två loppen under tävlingsdagen som ingår i Dagens Dubbel. Övriga spelformer som ATG erbjuder är V86, V4, V3, Lunchdubbeln, Trio, Tvilling, Vinnare och plats och Komb (galopp).

Kända lopp världen runt

Störst intresse (och störst omsättning på ATG) är det kring Elitloppet, Åbys stora pris, Olympiatravet, Svenskt Travderby och Svenskt Travkriterium. Dessa fem lopp är de största i Sverige och de tillhör även de främsta travloppen i världen.

Förutom de största loppen på svensk mark, är Grand Prix d’Amérique i Paris och Hambletonian Stakes i East Rutherford i USA de två största loppen i världen. Prix d’Amérique är ett lopp för äldre hästar som räknas som ett inofficiellt VM för trav. Loppet går över 2700 meter och det är inte sällan som hästarna slår världsrekord över kilometern. Hambletonian Stakes är ett lopp för treåriga varmblodiga hästar. Detta lopp ingår för övrigt i den trio av lopp som går under namnet Triple Crown. Övriga lopp i Triple Crown är Kentucky Futurity och Yonkers Trot.

Travsport i Sverige

Travsporten i Sverige räknas som en folkrörelse där väldigt många människor är involverade dagligen på olika sätt. Det är många tusen hästar som tränas för tävling och minst lika många som är aktiva som tränare och hästskötare. Huvudorganisationen för travsporten i Sverige är Svensk Travsport, som skapar regelverk för träning och tävling, handhar register och bedriver utbildningsverksamhet.