På vår avdelning för trav erbjuder vi travnyheter och gedigna travtips på V75, V86 och Dagens Dubbel. Oavsett om du är nybörjare eller inbiten travfantast så hoppas vi kunna erbjuda något för dig. Dela gärna med dig av dina tankar och erfarenheter genom att skriva kommentarer till inlägg och analyser.

Travnyheter

Final i Breeders’ Crown

21 Nov - Det är V75 på Bjerke i Norge på lördagen, och det kan bli en mycket intressant historia, särskilt som tävlingarna fungerar som en slags landskamp mellan Norge och Sverige. Den stora begivenheten under helgen är dock Breeders' Crown på Meadowlands i New Jersey. Commander Crowe gör här sin sista start i karriären i detta jättelopp för vilket prissumman är makalösa 500 000 dollar (segraren tar hem cirka 1,6 miljoner svenska kronor).

Superjackpott på V86 idag

19 Nov - Det blev ingen rekordvinst på V86 på Bergsåker/Solvalla för två veckor sedan, men alla travälskare med en förhoppning om att bli mångmiljonärer har en ny chans i kväll då det ligger 12 miljoner i potten i veckans V86-omgång.

Maharajah snart till start igen

13 Nov - V86 på Bergsåker den 26:e november blir lite extra speciellt för alla travälskare. Då kommer nämligen mästarhästen Maharajah till start igen. Det blir blott den andra starten sedan viktorian i Prix d’Amerique i januari. Maharajah gjorde ett inhopp i The Owners Trophy på Solvalla för ett par veckor sedan, men annars har denna fantastiska travare alltså varit helt utanför travcirkusen under närmare nio månader.

Tävlingskalendern för travet 2015 nu ute

06 Nov - 881 tävlingstillfällen, 8850 lopp och över 100 000 starter – det är vad vi travälskare bjuds på under 2015. Dessa uppgifter har vi hämtat från tävlingskalendern för travet 2015 som precis har publicerats. I jämförelse med 2014 års tävlingsutbud är utbudet under 2015 något större. Totalt har Svensk Travsport adderat 24 tävlingsdagar. I övrigt har man gjort några förändringar framför allt när det gäller schemat för V75.

Spela på Breeders Cup på Racebets

30 Okt - Det är dags för klassikern Breeders’ Cup, som är en av de mest prestigefyllda tävlingshelgerna inom galopp i världen. Breeders' Cup är också en mycket penningstinn tävlingshelg. Totalt delas över 26 miljoner dollar ut i segerpremier till de bäst placerade ekipagen i de totalt 13 loppen. 5 miljoner dollar ligger i potten i det avslutande loppet Breeders' Cup Classic. Inget annat lopp i världen har en sådan stor total vinstpott.

Läs mer om trav och hästsport

Alternativ till ATGTrav på TVTravsajter
ATGTrav på YouTubeTravspel
Dagens DubbelTrav podcastTravsportens historia
GaloppTravbanorTravtidningar
GalopphästarTravbloggarTrio
GalopploppTravförkortningarTvilling
Gratis TravtipsTravforumV3
Harry BoyTravkuskarV4
Hur man spelar på travTravloppV5
KombTravmatrisenV64
LunchdubbelnTravnet Live RacingV65
Minns du travåret 2008?TravordlistaV75
PinracerTravprogramV75 Analys
RaceBetsTravreglerV86
Spela på galoppTravresultatVinnare och plats
Svenska travhästarTravrondenVM i V75

Vad är trav?

Trav är en av hästens många gångarter i vilken hästen rör sig framåt diagonalt växelvis vänster fram och höger bak, höger fram och vänster bak, precis som när vi människor pendlar armarna diagonalt med benen när vi går eller springer. Trav är också en av de två huvudsakliga disciplinerna i tävlingar i hästsport (den andra är galopp).

Travsporten började växa fram redan i mitten av 1800-talet, då främst i Frankrike och USA. Sedan dess har sporten spridit sig världen runt och är idag mycket populär framför allt i Skandinavien, Tyskland, Kanada och Australien, förutom i USA och i Frankrike som fortfarande räknas som de främsta nationerna inom travsport. På de brittiska öarna har travsporten emellertid inte fått något större fotfäste. Här råder i det närmaste ett monopol för galoppsporten.

Spela på trav

Vi svenskar är minst sagt tokiga i trav idag, både vad gäller trav som sport och som spelnöje. Varje lördag är det tusentals enskilda spelare och spelbolag som lämnar in många miljoner rader på veckans höjdpunkt V75. Det saknas emellertid inte möjligheter att spela på trav även veckans övriga dagar. Utbudet av spelformer via Aktiebolaget Trav och Galopp, som för övrigt har ett legalt monopol på spel på trav i Sverige, är stort och som spelare kan man satsa pengar på trav från tidig förmiddag till sen kväll både via spelombud, på nätet och givetvis också på travbanan. På senare tid har också ett par utländska spelbolag börjat erbjuda ett utbud, om än ett begränsat sådant, av spel på svensk travsport.

V75 är den mest kända spelformen för trav i Sverige. Den är en vidareutveckling av klassiska V65 som hade premiär redan så tidigt som år 1974. V75 körs numera varje lördag, förutom vid storhelger då tävlingsdagen är söndag, medan V65 körs varje vardag. I V75 är uppgiften att förutse vinnarna i sju lopp och vinst utgår för 7, 6 respektive 5 rätt. I V65 körs sex lopp och här utgår vinster för 6 respektive 5 rätt. En annan populär spelform är Dagens Dubbel, där det gäller att pricka vinnaren i två lopp som körs inom ramen för V75, V65 eller V64. I regel är det de sista två loppen under tävlingsdagen som ingår i Dagens Dubbel. Övriga spelformer som ATG erbjuder är V86, V4, V3, Lunchdubbeln, Trio, Tvilling, Vinnare och plats och Komb (galopp).

Kända lopp världen runt

Störst intresse (och störst omsättning på ATG) är det kring Elitloppet, Åbys stora pris, Olympiatravet, Svenskt Travderby och Svenskt Travkriterium. Dessa fem lopp är de största i Sverige och de tillhör även de främsta travloppen i världen.

Förutom de största loppen på svensk mark, är Grand Prix d’Amérique i Paris och Hambletonian Stakes i East Rutherford i USA de två största loppen i världen. Prix d’Amérique är ett lopp för äldre hästar som räknas som ett inofficiellt VM för trav. Loppet går över 2700 meter och det är inte sällan som hästarna slår världsrekord över kilometern. Hambletonian Stakes är ett lopp för treåriga varmblodiga hästar. Detta lopp ingår för övrigt i den trio av lopp som går under namnet Triple Crown. Övriga lopp i Triple Crown är Kentucky Futurity och Yonkers Trot.

Travsport i Sverige

Travsporten i Sverige räknas som en folkrörelse där väldigt många människor är involverade dagligen på olika sätt. Det är många tusen hästar som tränas för tävling och minst lika många som är aktiva som tränare och hästskötare. Huvudorganisationen för travsporten i Sverige är Svensk Travsport, som skapar regelverk för träning och tävling, handhar register och bedriver utbildningsverksamhet.