På vår avdelning för trav erbjuder vi travnyheter och gedigna travtips på DD och V75. Oavsett om du är nybörjare eller inbiten travfantast så hoppas vi kunna erbjuda något för dig. Dela gärna med dig av dina tankar och erfarenheter genom att skriva kommentarer till inlägg och analyser.

Travnyheter

Risk för strejk på Solvalla
19 Sep - Det grymtas en hel del bland medlemmarna i Solvallas Hästägarförening och i ett brev tillställt bland andra ATG och Svensk Travsport går man till hårt angrepp mot hur den svenska travsporten styrs för närvarande. Man menar att hästägarklimatet i Sverige idag fullständigt har havererat och att fokus inom svenskt trav helt och hållet, och helt felaktigt, ligger på travet som en kassako för staten.

Trotting Masters på Charlottenlund

12 Sep - På söndagseftermiddagen den 14 september är det dags för final i Trotting Masters och skådeplatsen är Charlottenlund i Köpenhamn. Trotting Masters markerar slutpunkten för den serie av storlopp som går av stapeln runt om i Europa varje säsong och just den här gången är startfältet mer toppat än någonsin. Alla hästar i finalfältet har nämligen tagit hem minst ett storlopp under säsongen.

Möjlig rekordutdelning på V75 på Färjestad

12 Sep - Lördagens V75-omgång körs på Färjestads travbana i Karlstad och det är Unionstrav som gäller. Med både svenska och norska pengar i potten blir omsättningen betydligt högre än normalt och chansen finns faktiskt att en enskild spelare tar hem en vinst på minst 57 miljoner kronor på sju rätt.

Spelskandal på travet i Östersund – ATG utreder
08 Sep - I fredags den 5:e september placerades betydligt större summor än normalt på ett breddlopp på Östersundstravet. Totalt 19,2 miljoner kronor placerades på platsspel på tre ekipage, vilket är mycket anmärkningsvärt, eller som ATG:s säkerhetschef Magnus Lunner uttrycker det: ”Detta är i allra högsta grad ett onormalt spelbeteende”.

43 miljoner på V75 på Jägersro

05 Sep - I Bergsåker förra lördagen var nästan alla favoriter i storslag och det blev ingen jätteutdelning på full pott. 3610 kr betalade en kupong med sju rätt och sex rätt gav ynka 28 kr. Utan utdelning på fem rätt har denna pott skjutsats vidare till Jägersro för lördagens V75-omgång. Jackpotten är på 43 miljoner kronor. Med dubbla omgångar på V75 i helgen finns chansen att den växer till ett ännu större belopp inför söndagens tävlingar.

Läs mer om trav och hästsport

Alternativ till ATGTravbanorTrio
ATGTravbloggarTvilling
Dagens DubbelTravforumV3
GaloppTravloppV4
Gratis TravtipsTravmatrisenV5
Harry BoyTravnet Live RacingV65
KombTravordlistaV75
LunchdubbelnTravrondenV75 Ananlys
Minns du travåret 2008?TravsajterV86
RaceBetsTravsportens historiaVinnare och plats
Spela på galoppTravtidningar

Vad är trav?

Trav är en av hästens många gångarter i vilken hästen rör sig framåt diagonalt växelvis vänster fram och höger bak, höger fram och vänster bak, precis som när vi människor pendlar armarna diagonalt med benen när vi går eller springer. Trav är också en av de två huvudsakliga disciplinerna i tävlingar i hästsport (den andra är galopp).

Travsporten började växa fram redan i mitten av 1800-talet, då främst i Frankrike och USA. Sedan dess har sporten spridit sig världen runt och är idag mycket populär framför allt i Skandinavien, Tyskland, Kanada och Australien, förutom i USA och i Frankrike som fortfarande räknas som de främsta nationerna inom travsport. På de brittiska öarna har travsporten emellertid inte fått något större fotfäste. Här råder i det närmaste ett monopol för galoppsporten.

Spela på trav

Vi svenskar är minst sagt tokiga i trav, både vad gäller trav som sport och som spelnöje. Varje lördag är det tusentals enskilda spelare och spelbolag som lämnar in många miljoner rader på veckans höjdpunkt V75. Det saknas emellertid inte möjligheter att spela på trav även veckans övriga dagar. Utbudet av spelformer via Aktiebolaget Trav och Galopp, som för övrigt har ett legalt monopol på spel på trav i Sverige, är stort och som spelare kan man satsa pengar på trav från tidig förmiddag till sen kväll både via spelombud, på nätet och givetvis också på travbanan. På senare tid har också ett par utländska spelbolag börjat erbjuda ett utbud, om än ett begränsat sådant, av spel på svensk travsport.

V75 är den mest kända spelformen för trav i Sverige. Den är en vidareutveckling av klassiska V65 som hade premiär redan så tidigt som år 1974. V75 körs numera varje lördag, förutom vid storhelger då tävlingsdagen är söndag, medan V65 körs varje vardag. I V75 är uppgiften att förutse vinnarna i sju lopp och vinst utgår för 7, 6 respektive 5 rätt. I V65 körs sex lopp och här utgår vinster för 6 respektive 5 rätt. En annan populär spelform är Dagens Dubbel, där det gäller att pricka vinnaren i två lopp som körs inom ramen för V75, V65 eller V64. I regel är det de sista två loppen under tävlingsdagen som ingår i Dagens Dubbel. Övriga spelformer som ATG erbjuder är V86, V4, V3, Lunchdubbeln, Trio, Tvilling, Vinnare och plats och Komb (galopp).

Kända lopp världen runt

Störst intresse (och störst omsättning på ATG) är det kring Elitloppet, Åbys stora pris, Olympiatravet, Svenskt Travderby och Svenskt Travkriterium. Dessa fem lopp är de största i Sverige och de tillhör även de främsta travloppen i världen.

Förutom de största loppen på svensk mark, är Grand Prix d’Amérique i Paris och Hambletonian Stakes i East Rutherford i USA de två största loppen i världen. Prix d’Amérique är ett lopp för äldre hästar som räknas som ett inofficiellt VM för trav. Loppet går över 2700 meter och det är inte sällan som hästarna slår världsrekord över kilometern. Hambletonian Stakes är ett lopp för treåriga varmblodiga hästar. Detta lopp ingår för övrigt i den trio av lopp som går under namnet Triple Crown. Övriga lopp i Triple Crown är Kentucky Futurity och Yonkers Trot.

Travsport i Sverige

Travsporten i Sverige räknas som en folkrörelse där väldigt många människor är involverade dagligen på olika sätt. Det är många tusen hästar som tränas för tävling och minst lika många som är aktiva som tränare och hästskötare. Huvudorganisationen för travsporten i Sverige är Svensk Travsport, som skapar regelverk för träning och tävling, handhar register och bedriver utbildningsverksamhet.