På vår avdelning för trav erbjuder vi travnyheter och gedigna travtips på V75, V86 och Dagens Dubbel. Oavsett om du är nybörjare eller inbiten travfantast så hoppas vi kunna erbjuda något för dig. Dela gärna med dig av dina tankar och erfarenheter genom att skriva kommentarer till inlägg och analyser.

Travnyheter

Spela på Breeders Cup på Racebets

30 Okt - Det är dags för klassikern Breeders’ Cup, som är en av de mest prestigefyllda tävlingshelgerna inom galopp i världen. Breeders' Cup är också en mycket penningstinn tävlingshelg. Totalt delas över 26 miljoner dollar ut i segerpremier till de bäst placerade ekipagen i de totalt 13 loppen. 5 miljoner dollar ligger i potten i det avslutande loppet Breeders' Cup Classic. Inget annat lopp i världen har en sådan stor total vinstpott.

V75-jubileum på Jägersro och start för trav-VM

23 Okt - Det är i helgen nästan 21 år sedan V75 hade premiär. Den första omgången kördes den 30 oktober 1993 på just Jägersro och den händelsen är verkligen en milstolpe i travhistorien. Nya V75 ersatte då gamla riksspelet V65, trav med jackpott infördes och Harry Boy såg dagens ljus för första gången. Dessutom var det premiär för det klassiska TV-programmet Vinnare V75.

SuperJackpot på V86 – 15 miljoner till ensam vinnare

14 Okt - Förra onsdagens delade V86-omgång (Solvalla och Jägerso) visade sig vara en tuff nöt att knäcka för travspelarna. Ingen spelare lyckades pricka alla åtta vinnarhästar och därmed rullar jackpotten vidare nu till V86-omgången 15 oktober. M.T. Illustrious i V86-5 var en kupongrensare av rang (vinnarodds: 11.52). I V86-6 rensade Olympia Tilly bort ytterligare en mängd kuponger (vinnarodds: 15.56) och i sista avdelningen var det ingen av de kvarvarande kupongerna som hade ett streck för Charrua Forlan.

Erbjudanden för V75 och Svenskt Mästerskap

11 Okt - RaceBets storsatsar inför lördagens travlopp med SM-tävlingarna som höjdpunkt. Man erbjuder till exempel en återbetalning på upp till 300 kr på vinnarspel som inte riktigt sitter samt en klassisk V75-special som kan ge ett freebet på 100 kr.

V86 blir kvar under 2015

10 Okt - Det har varit många diskussioner kring V86:s vara eller icke vara under året. De senaste uppgifterna från Svensk Travsport är dock att tävlings- och spelformen kommer att fortsätta som vanligt under hela 2015. Något officiellt besked har dock inte kommit och beslutet kan spikas först när ATG och Svensk Travsport sätter sig ner för att sätta tävlingsdagarna för nästa år.

Läs mer om trav och hästsport

Alternativ till ATGTrav podcastTravsportens historia
ATGTravbanorTravtidningar
Dagens DubbelTravbloggarTrio
GaloppTravförkortningarTvilling
Gratis TravtipsTravforumV3
Harry BoyTravkuskarV4
Hur man spelar på travTravloppV5
KombTravmatrisenV64
LunchdubbelnTravnet Live RacingV65
Minns du travåret 2008?TravordlistaV75
PinracerTravprogramV75 Analys
RaceBetsTravreglerV86
Spela på galoppTravresultatVinnare och plats
Svenska travhästarTravrondenVM i V75
Trav på TVTravsajter
Trav på YouTubeTravspel

Vad är trav?

Trav är en av hästens många gångarter i vilken hästen rör sig framåt diagonalt växelvis vänster fram och höger bak, höger fram och vänster bak, precis som när vi människor pendlar armarna diagonalt med benen när vi går eller springer. Trav är också en av de två huvudsakliga disciplinerna i tävlingar i hästsport (den andra är galopp).

Travsporten började växa fram redan i mitten av 1800-talet, då främst i Frankrike och USA. Sedan dess har sporten spridit sig världen runt och är idag mycket populär framför allt i Skandinavien, Tyskland, Kanada och Australien, förutom i USA och i Frankrike som fortfarande räknas som de främsta nationerna inom travsport. På de brittiska öarna har travsporten emellertid inte fått något större fotfäste. Här råder i det närmaste ett monopol för galoppsporten.

Spela på trav

Vi svenskar är minst sagt tokiga i trav idag, både vad gäller trav som sport och som spelnöje. Varje lördag är det tusentals enskilda spelare och spelbolag som lämnar in många miljoner rader på veckans höjdpunkt V75. Det saknas emellertid inte möjligheter att spela på trav även veckans övriga dagar. Utbudet av spelformer via Aktiebolaget Trav och Galopp, som för övrigt har ett legalt monopol på spel på trav i Sverige, är stort och som spelare kan man satsa pengar på trav från tidig förmiddag till sen kväll både via spelombud, på nätet och givetvis också på travbanan. På senare tid har också ett par utländska spelbolag börjat erbjuda ett utbud, om än ett begränsat sådant, av spel på svensk travsport.

V75 är den mest kända spelformen för trav i Sverige. Den är en vidareutveckling av klassiska V65 som hade premiär redan så tidigt som år 1974. V75 körs numera varje lördag, förutom vid storhelger då tävlingsdagen är söndag, medan V65 körs varje vardag. I V75 är uppgiften att förutse vinnarna i sju lopp och vinst utgår för 7, 6 respektive 5 rätt. I V65 körs sex lopp och här utgår vinster för 6 respektive 5 rätt. En annan populär spelform är Dagens Dubbel, där det gäller att pricka vinnaren i två lopp som körs inom ramen för V75, V65 eller V64. I regel är det de sista två loppen under tävlingsdagen som ingår i Dagens Dubbel. Övriga spelformer som ATG erbjuder är V86, V4, V3, Lunchdubbeln, Trio, Tvilling, Vinnare och plats och Komb (galopp).

Kända lopp världen runt

Störst intresse (och störst omsättning på ATG) är det kring Elitloppet, Åbys stora pris, Olympiatravet, Svenskt Travderby och Svenskt Travkriterium. Dessa fem lopp är de största i Sverige och de tillhör även de främsta travloppen i världen.

Förutom de största loppen på svensk mark, är Grand Prix d’Amérique i Paris och Hambletonian Stakes i East Rutherford i USA de två största loppen i världen. Prix d’Amérique är ett lopp för äldre hästar som räknas som ett inofficiellt VM för trav. Loppet går över 2700 meter och det är inte sällan som hästarna slår världsrekord över kilometern. Hambletonian Stakes är ett lopp för treåriga varmblodiga hästar. Detta lopp ingår för övrigt i den trio av lopp som går under namnet Triple Crown. Övriga lopp i Triple Crown är Kentucky Futurity och Yonkers Trot.

Travsport i Sverige

Travsporten i Sverige räknas som en folkrörelse där väldigt många människor är involverade dagligen på olika sätt. Det är många tusen hästar som tränas för tävling och minst lika många som är aktiva som tränare och hästskötare. Huvudorganisationen för travsporten i Sverige är Svensk Travsport, som skapar regelverk för träning och tävling, handhar register och bedriver utbildningsverksamhet.