EM 2024

EM 2024 väntar runt hörnet, och det är dags att höja tempen inför den kommande fotbollsfesten. Med några av kontinentens största lag redo för episka uppgörelser ska vi fördjupa oss i matcherna som väntar under denna mycket efterlängtade händelse i Tyskland. Flera EM-matcher smäller extra högt redan på förhand!

Nyckeldatum för EM 2024

Likt i EM 2016 och EM 2020 består sommarens turnering i Tyskland av 24 nationer. Det är 24 nationer som har tagit sig till mästerskapet antingen via kvalet, via playoff eller som i Tysklands fall, som värdnation.

Det kommer att spelas totalt 51 EM-matcher 2024. Turneringen tar sin början fredagen den 14 juni 2024 på Olympiastadion i Berlin. Samma arena är skådeplats när den stora finalen i EM spelas söndagen den 14 juli 2024.

Fram till och med Europamästerskapets slutdatum 14 juli kommer blod, svett och tårar att spillas. 24 nationer, många bland världens främsta inom sporten, gör upp om medaljerna som ska delas ut.

Det tar sin början med gruppspelet och matchen Tyskland mot Skottland som inleder mästerskapet. Därefter finns det mängder av EM speldatum som fotbollsälskare världen över har att se fram emot.

Att det är uppehåll i alla högstaligor runt om i Europa bidrar till att varje nation kan skicka absolut bästa manskap till mästerskapet. Det gör också att alla EM matcher innehåller det som respektive nation har att erbjuda.

Ingen av nationerna som deltar i EM 2024 gör debut i sammanhanget. Däremot har Slovenien och Albanien endast deltagit vid ett tillfälle tidigare. Ett par andra nationer har också bara varit med ett fåtal gånger.

Serbien gör sin första turnering som självständig nation och har inte deltagit i EM sedan 2000. Man gör en efterlängtad comeback med matcher mot England, Danmark och Slovenien i gruppspelet. Tittar man på oddsen för ett danskt avancemang från gruppen står det i 1.35 hos Betinia i nuläget.

 • 18:00, söndag 16 juni 2024: Slovenien – Danmark
 • 18:00, torsdag 20 juni 2024: Danmark – England
 • 21:00, tisdag 25 juni 2024: Danmark – Serbien

I övrigt är det många nationer som är etablerade i VM- och EM-sammanhang. Listan av lag i EM består av bland annat Frankrike, England, Italien, Spanien, Tyskland, Portugal, Belgien och Nederländerna.

Europamästerskapet startdatum är alltså fredagen den 14 juni 2024 när Tyskland tar sig an Skottland i Berlin. Det är den enda matchen den dagen medan ytterligare sex nationer inleder äventyret dagen därpå.


Gruppspelet består av 36 matcher. Det varierar mellan 2-4 EM-matcher per speldag. Starttiderna för matcherna i gruppspelet är antingen 15:00, 18:00 eller 21:00. Det är endast i den sista gruppspelsomgången som det spelas EM-matcher parallellt med varandra.

I EM är datumen 14 juni-26 juni vigda åt gruppspelet. Därefter tar åttondelsfinalerna vid och den första matchen i slutspelet spelas lördagen den 29 juni 2024. I det här skedet står åtta EM-matcher på schemat för att avgöra vilka lag som får spela kvartsfinal.

EM speldatum för kvartsfinalerna är 5-6 juli med två matcher på schemat varje dag. Lagen som kommer till detta steget kommer att ha spelat totalt fem EM-matcher inom loppet av ett fåtal veckor.

Ett par dagar senare väntar semifinalerna som ska bestämma vilka två lag som gör upp om EM-guldet i slutändan. 9 juli och 10 juli är Europamästerskapets datum för semifinalerna som spelas i München och Dortmund.

Sist men inte minst har vi finalen som kommer att äga rum söndagen den 14 juli 2024 i Berlin och som också är den sista av EM-matcher för den här gången. Genom åren har vi fått se många minnesvärda finaler och kommer att kunna addera ytterligare en match till den samlingen.

Bästa matcherna i EM & analys av spelschemat

Om sanningen ska fram är alla EM-matcher av hög dignitet och värda att bänka sig framför. Känslorna som visas på planen, på läktarna och den spänning som finns från början till slut är svårt att hitta någon annanstans.

Det här är ett mästerskap där inga större fotbollsnationer i Europa inte har kvalat in till turneringen. För svensk del är det såklart olyckligt att blågult inte deltar men det finns mängder av andra nationer att följa under turneringens gång.


Italien går in i EM 2024 som regerande mästare. Däremot missade man VM 2022 och mitt i en generationsväxling är det svårt att säga var italienarna står just nu. Man slår ur underläge i EM 2024 med flera konkurrenter som anses ha bättre chanser.


Vi ska gå igenom grupp för grupp för att se vilka drabbningar som smäller högst på EM 2024 listan över matcherna.

Grupp A

I Grupp A hittar vi värdnationen Tyskland som går in i EM efter att inte ha vunnit en medalj i stora mästerskap sedan 2014, när man vann guld i VM i Brasilien. Nu är man på jakt efter nya framgångar inför hemmapubliken.


Bland matcherna som är extra intressanta i den här gruppen, som även består av Skottland, Ungern och Schweiz, hittar vi öppningsmatchen i EM mellan just Tyskland och Skottland. EM startdatum är 14 juni när mästerskapet sätter igång för nämnda nationer.

Ungern, Schweiz och Skottland har alla goda chanser att gå vidare till slutspel. Den avslutande matchen mellan Schweiz och Ungern den 23 juni kommer också att följas med stort intresse. I alla Tysklands EM-matcher under gruppspelet får hemmanationen gälla som favorit.

 • 21:00, fredag 14 juni: Tyskland – Skottland
 • 21:00, söndag 23 juni: Schweiz – Ungern
Fotbolls EM Grupp A

Grupp B

Varje mästerskap får en grupp benämningen “Dödens grupp”. I EM 2024 är det Grupp B som är föremål för flera heta tillställningar under gruppspelet. Här spelas några av gruppspelets mest profilfyllda EM-matcher.

Redan på mästerskapets andra dag spelar Spanien mot Kroatien i Berlin. Det följs upp av repris på EM-finalen 2012 när Spanien och Italien drabbar samman. I gruppen ingår även Albanien som stod för ett imponerande kvalspel.

Den sista gruppspelsomgången består av mötet mellan Kroatien och Italien. Nationerna väntas göra upp om andraplatsen bakom Spanien.

 • 18:00, lördag 15 juni: Spanien – Kroatien
 • 21:00, torsdag 20 juni: Spanien – Italien
 • 21:00, måndag 24 juni: Kroatien – Italien
Fotbolls EM Grupp B

Grupp C

I Grupp C hittar vi en nordisk representant i form av Danmark. Man gör sitt tionde Europamästerskap och har EM-guldet från 1992 som främsta merit. Nu hoppas man på en ny magisk sommar.

Gruppen man har lottats in i består av England, Serbien och Slovenien. England ställdes man mot i semifinalen i EM 2020. Nu får man chans till revansch i en av lagets tre EM-matcher.

Annars är den sista matchen mot Serbien av extra stort intresse. Medan England är favoriter till att vinna Grupp C är det Danmark och Serbien som mycket väl kan spela en direkt avgörande match om andraplatsen.

 • 18:00, torsdag 20 juni 2024: Danmark – England
 • 21:00, tisdag 25 juni 2024: Danmark – Serbien
Fotbolls EM Grupp C

Grupp D

Grupp D bjuder på ett kärt återseende, åtminstone för Frankrikes del, när man gör upp med Nederländerna, Österrike och ett lag från playoff om åtminstone två slutspelsplatser. Frankrike kommer från ett VM som sånär slutade med guld.

Det går inte att blunda för mötet mellan gruppens två giganter, Frankrike och Nederländerna. Virgil van Dijk och gänget har revansch att utkräva på fransmännen efter förluster i två av två kvalmöten under 2023.

Om Österrike visar samma fina spel och lagsammanhållning som i kvalspelet kan man snuva Nederländerna på en slutspelsplats i den sista gruppspelsomgången.

 • 21:00, fredag 21 juni 2024: Nederländerna – Frankrike
 • 18:00, tisdag 25 juni 2024: Nederländerna – Österrike
Fotbolls EM Grupp D

Grupp E

Även Grupp E får påhälsning av ett lag från playoff. Via EM-kvalet säkrade Belgien, Rumänien och Slovakien en plats i turneringen. Här hittar vi på förhand många intressanta EM-matcher.

Just Rumänien och Slovakien kan mycket väl göra upp om den sista slutspelsplatsen i gruppen, eftersom den första på förhand är vigd åt Belgien. Det ska dock sägas att allting kan hända i den här typen av turneringar.

 • 18:00, onsdag 26 juni 2024: Slovakien – Rumänien
Fotbolls EM Grupp E

Grupp F

Slutligen finns EM-grupp F som innehåller Portugal, Turkiet, Tjeckien och en nation från playoff. Här är konkurrensen om slutspelsplatserna som i många andra grupper väldigt hård och det finns flera EM-matcher 2024 som man ser fram emot från Grupp F.

Portugal gick genom EM-kvalet utan att tappa poäng i någon match går av förklarliga skäl in som favoriter. Man spelar sina EM-matcher i tur och ordning mot Tjeckien, Turkiet och laget från playoff.

Turkiet och Tjeckien drabbar samman i avslutningen den 26 juni i vad som kan bli en riktig höjdpunkt bland EM-matcher i Tyskland 2024. Det är två jämnstarka fotbollslag som kommer att göra allt för att gå vidare.

 • 21:00, tisdag 18 juni 2024: Portugal – Tjeckien
 • 18:00, lördag 22 juni 2024: Turkiet – Portugal
 • 21:00, onsdag 26 juni 2024: Tjeckien – Turkiet
Fotbolls EM Grupp F

FAQ

När är EM?

EM 2024 spelas med startdatum den 14 juni. Turneringen har sitt slut i juli 2024, närmare bestämt den 14 juli när finalen spelas.

När är nästa Europamästerskap?

Nästa gång det är dags är i form av EM 2028. Den här gången tar sig kontinentens nationer till de brittiska öarna för att spela ett mästerskap på klassisk fotbollsmark. Även den turneringen spelas under sommaren.

När börjar EM 2024?

Med öppningsmatchen mellan Tyskland och Skottland tar EM 2024 sin början. Den spelas med avsparkstid 21:00 fredagen den 14 juni 2024.

När slutar EM 2024?

EM-finalen som spelas på Olympiastadion i Berlin den 14 juli är den sista matchen som spelas under mästerskapet.

Hur många EM-matcher spelas 2024?

Det kommer att spelas totalt 51 EM-matcher under sommarens turnering. Gruppspelet innehåller 36 matcher, åttondelsfinalerna åtta matcher, kvartsfinalerna fyra matcher och semifinalerna två matcher innan finalen tar vid.


Hur många nationer deltar i EM 2024?

Från 2016 och framåt har 24 nationer fått möjligheten att spela Europamästerskapet i fotboll. 2024 års turnering är inget undantag när 24 lag delas upp i sex grupper.

Under hur många veckor spelas EM?

Turneringen i Tyskland spelas under drygt fyra veckor med start under vecka 24. Finalen spelas söndagen den 14 juli som är avslutningen på vecka 28. 

Var spelas finalen i EM 2024?

EM-finalen 2024 spelas på Olympiastadion i Berlin den 14 juli 2024. Till vardags är arenan hemvist för Hertha BSC i den tyska andradivisionen. Det är mästerskapets största arena sett till hur många åskådare som går in.