EM 2024 guide: TV och streaming av mästerskapet

Under juni och juli 2024 kommer Europamästerskapet i fotboll samla fotbollsfans från hela världen framför TV-apparater och streamingtjänster. Med vår guide vet du var du ska vända dig för att kunna följa varje minut av turneringen utan att nödvändigtvis behöva lämna hemmet.

Format & spelschema:

För 17:e gången i ordning ska Europamästerskapet i fotboll avgöras. Det är en turnering som spelas i Tyskland, ett land som har vana av att arrangera stora mästerskap, både VM och EM.

I turneringen deltar 24 nationer från olika hörn av Europa. Lagen är utifrån seedningspotter lottade in i sex grupper med fyra lag i vardera grupp. Vilka som spelar mot vilka i gruppspelet bestämdes i december 2023 när lottningen genomfördes.

EM 2024 tar sin början i Berlin den 14 juni 2024 när värdnationen Tyskland välkomnar Skottland till Olympiastadion. Därefter ska ytterligare 50 matcher spelas, från det inledande gruppspelet vidare till slutspelet.

Sedan 2016 tillåter formatet att upp till tre nationer går vidare från varje grupp. I vanlig ordning går gruppettan och grupptvåan vidare direkt till slutspel från varje grupp medan även de fyra bästa grupptreorna får spela vidare.

Varje lag spelar tre matcher i gruppspelet för att försöka samla så många poäng som möjligt. Vilka man får möta i slutspelet bestäms utifrån placeringen i gruppspelet. En gruppetta kan inte möta en annan gruppetta redan i åttondelsfinalerna.

Medan matcherna i gruppspelet avslutas vid oavgjort är det förlängning och eventuellt straffar som tar vid om det blir oavgjort i slutspelet. Åtta åttondelsfinaler, fyra kvartsfinaler, två semifinaler och en final spelas innan en vinnare av EM 2024 utses.


Lagen har tagit sig till EM på olika sätt. Tyskland kvalificerade sig som värdnation och behövde inte kvala under 2023. 20 nationer tog sig till EM genom EM-kvalet, bland annat Danmark, och tre landslag gick via playoff.

  • Öppningsmatchen i EM äger rum Fredag 14 juni
  • Gruppspelet avslutas onsdagen den 26 juni
  • Åttondelsfinaler spelas mellan 29 juni – 2 juli
  • Kvartsfinaler spelas 5-6 juli
  • Semifinaler spelas 9-10 juli
  • Finalen spelas söndagen den 14 juli

Var tittar jag? TV:

Det finns få saker som fungerar bättre som underhållning än ett mästerskap i fotboll. Under EM kommer hela kontinenten tillsammans, vilket ger en annan typ av upplevelse och turnering än under ett VM, även om det också är en oerhört underhållande turnering.


Du kommer självklart att kunna följa alla matcherna under EM 2024, med flera möjligheter som gör att du kan skräddarsy din upplevelse. Det finns inget krav på att du behöver en TV eller ens en dator för att kunna följa turneringen.

Om du inte befinner dig på plats i Tyskland under sommaren 2024 eller lyckas pricka in ett besök på en sportbar varje gång en match av intresse för dig spelas är det bra att ha koll på vilka TV-kanaler och streamingtjänster som gäller för att se matcherna.

Vi kan meddela att det är SVT och TV4 som ansvarar för sändningarna innan, under och efter matcherna. Det innebär sändningar som kantas av erfarenhet, kvalitet och en känsla för hur en upplevelse i TV-soffan ska se ut.

TV4 får äran att inleda och avsluta mästerskapet. Man sänder både öppningsmatchen mellan Tyskland och Skottland från Olympiastadion i Berlin såväl som finalen som även den spelas på landets nationalarena.

Gemensamt för nämnda matcher är att avsparkstiden är 21:00. Öppningsmatchen spelas fredagen den 14 juni medan finalen spelas exakt en månad senare, söndagen den 14 juli. Däremellan spelas en mängd intressanta matcher.


SVT har en match mindre än TV4 under turneringens gång. Man får dock ansvara för flera spännande tillställningar, bland annat den inledande omgången i Grupp B med mötena mellan Spanien och Kroatien samt Italien mot Albanien.

För svensk del kan det vara extra kul att följa Danmarks resa under EM. Antingen för att man önskar våra grannar i väst framgång eller för att man vill att det ska gå dåligt för laget och att man får ett tidigt respass. Deras premiärmatch i EM mot Slovenien sänds i TV4 söndagen den 16 juni.

I slutspelet, med start i åttondelsfinalerna, delas matcherna upp mellan SVT och TV4. Åttondelsfinalerna ger kanalerna fyra matcher vardera. I kvartsfinalerna sänder man två matcher vardera och har också hand om varsin semifinal.

Inför varje match finns det en studio och du kommer att kunna få svenska kommentatorer, halvtidssnack och eftersnack oavsett om det är en match i gruppspelet eller om man spelar om medaljerna.

  • SVT
  • TV4

Kommentatorer i TV under EM 2024

Flera starka profiler kommer att arbeta intensivt under EM 2024 för att ge dig som tittare bästa möjliga upplevelse. Vi kommer att få se både etablerade namn samt nya förmågor som tar dig igenom sändningarna.

I TV4 arbetar bland annat Lasse Granqvist, Hasse Backe och den omtyckta kommentatorn Niklas Jarelind med sändningarna. Lägg till ett antal expertkommentatorer som agerar bisittare under sändningarna. Gusten Dahlin kommer att få lotsa svensken genom snacket i studion.


SVT satsar alltid hårt på uppställningen i ett mästerskap. Här finns rutinerade rävar som Chris Härenstam, Glenn Strömberg och Daniel Nannskog som alla har en roll att spela under EM 2024 i Tyskland.

Var tittar jag? Streaming:

Numera är det inte bara i TV och direkt du kan se fotboll av yttersta världsklass. Under EM 2024 satsas det lika mycket på att ge tittare möjlighet att se matcherna var man än befinner sig, och även vid andra tillfällen än när matcherna faktiskt spelas.

Streaming finns att tillgå oavsett om matchen sänds via SVT eller TV4. I detta fall har man varsin streamingtjänst som är aktiv året runt, men som under EM 2024 fylls med olika matcher och sändningar från turneringen.

Med hjälp av streamingtjänsterna kan du se matcherna via din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Du kan göra det medan sändningen pågår i TV eller sätta på matchen i efterhand om det behövs.

För SVT Play krävs det inget abonnemang och inte ens ett konto för att titta på EM 2024. Du kan ladda ner appen eller surfa in på sajten direkt i webbläsaren för att se nästa match som spelas eller har spelats.

TV4 Play kräver att du skapar ett konto. Därefter får du tillgång till studion inför match, särskilda reportage, matcherna i sig och eftersnacket. Allting som finns när du kollar via din TV och lite till.


Använd streamingtjänsterna som ett komplement till om du inte kan se matcherna live på plats, direkt i TV eller om du helt enkelt befinner dig på en plats som inte möjliggör att du ser matchen där och då.

  • SVT Play
  • TV4 Play

FAQ

Hur kan jag se EM 2024 gratis i Sverige?

Likt tidigare mästerskap är det fritt fram att se matcherna i EM 2024 via SVT eller TV4. Du gör det antingen genom att du sedan tidigare har kanalerna som krävs, eller tar del av någon av streamingtjänsterna som visar matcher under mästerskapet.

Vilka streamingtjänster är bäst för EM 2024?

Det är uteslutande SVT och TV4 Play som vi rekommenderar att du använder om du inte kan se matcherna via TV. Här får du svensk studio, svenska kommentatorer och en upplevelse som rakt igenom är anpassad för svenska tittare.

Var ser jag EM 2024 på TV i Sverige?

Matcherna under EM 2024 kommer att sändas i SVT:s kanaler och TV4:s kanaler. Med hjälp av oss kan du se när nästa match spelas och riskerar inte att missa någonting av underhållningen som turneringen bjuder på. 

Finns det något alternativ för att se EM 2024 på Amazon Prime?

Nej, i skrivande stund finns det ingenting som pekar på att Amazon Prime kommer att sända EM 2024. Det är en streamingtjänst som bland annat sänder MLS, den amerikanska högstaligan i fotboll. Det återstår att se om man ordnar större rättigheter framöver.