Presidentvalet odds 2020

Det amerikanska presidentvalet 2020 är en av världens viktigaste politiska händelser och nästan lika mycket show som val. Tisdagen 3 november ska det hela avgöras när det amerikanska folket går till valurnorna för att bestämma vem som ska styra landet under de kommande fyra åren.

På den här sidan kommer vi att presentera de kandidater som har störst chans att i slutändan vinna nomineringen för republikanerna respektive demokraterna. Utöver det hittar du även odds för trump och alla andra tänkbara kandidater. Dessutom kommer vi även gå igenom hur processen går till när USA väljer sin president.

Spelbolag med bäst odds för presidentvalet 2020

Unibet

5/5
 • En av sveriges bästa spelbolag
 • 4 olika bonusar att välja mellan
 • 14 vunna utmärkelser under 3 år
18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor

888

4.8/5
 • Otroligt stort utbud av spelkategorier
 • Unika exklusiva spel och funktioner
 • Vinnare till "Årets Casino Operatör" 3 år i rad
18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor

Bet365

4.9/5
 • Gratis livestream till matcher
 • Största spelbolaget i världen
 • Live-chatt öppen dygnet runt
Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod ekluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas
18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor

Betsson

4.9/5
 • Egen app för bättre mobilupplevelse
 • Enormt utbud av spel
 • Tryggt och smidigt
18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor

NordicBet

4.8/5
 • Över 8 000 olika event tillgängliga för liveodds
 • Möjlighet till spel på division 3-4
 • Svensksupport tillgänglig 24/7
18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor

Betsafe

4.8/5
 • Stort utbud av spel
 • Gratis livestream på sportevent
 • Support tillgänlig 24/7
18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor

Betway

4.4/5
 • Stort täckande av esports betting
 • Betway Boosts
 • Massvis med olika spelkategorier att betta på
18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor

Presidentvalet kandidater

USA går till presidentval tisdagen 3 november. Om inget oförutsett inträffar kommer den sittande presidenten Donald Trump att ställas mot en av demokraternas huvudkandidater.

KandidatOdds
Donald Trump1.91 (tidigare 1.83)
Joe Biden2.10 (tidigare 5.50)
Andrew Cuomo26.00 (tidigare ???)
Hillary Clinton26.00 (tidigare 41.00)
Mike Pence34.00 (tidigare 101.00)
Bernie Sanders34.00 (tidigare 6.50)
Michelle Obama51.00 (tidigare 151.00)
Jill Stein501.0 (tidigare ???)
Tulsi Gabbard501.0 (tidigare 151.00)

Vinnande parti

PartiOdds
Republikanerna1.91
Demokraterna1.91
Annat parti51.00

Här nedan är kandidaterna med lägsta odds inför presidentvalet enligt spelbolagen.

Donald Trump (R)

Donald Trump

Donald J. Trump, född 1946, är USA:s nuvarande president och den 45:e i ordningen. När Donald Trump vann presidentvalet mot Hillary Clinton 2016 var det en av de största skrällarna någonsin i ett amerikanskt presidentval.

När Trump annonserade sin kandidatur i juli 2015 avfärdade de flesta honom som mer eller mindre ett skämt utan någon större chans att ta hem den republikanska nomineringen. Men, efter en väl genomförd kampanj under hösten lyckades Trump under våren vinna större delen av primärvalen under våren och valdes sedan med stor majoritet till republikanernas presidentkandidat vid konventet i Cleveland i mitten av juli.

Även i presidentvalet 8 november var Trump nederlagstippad mot Hillary Clinton, som enligt de flesta experter skulle ta hem en klar seger. Men, Trump tog hem en klar seger i så kallade elektorsröster trots att nästan tre miljoner fler amerikaner röstade på Clinton än på Trump.

Donald Trump är en unik president då han helt och hållet saknade politisk erfarenhet innan han tillträdde som president. Tidigare var han främst känd som fastighetsmagnat och programledare för The Apprentice.

Om inget oförutsett inträffar kommer Donald Trump med största sannolikhet även att bli republikanernas kandidat i presidentvalet 2020. Hos spelbolagen är Donald Trump också den kandidat med klart lägst odds, vilket beror på att demokraterna ännu inte har valt vem som blir deras kandidat i presidentvalet 3 november. Enligt oddsen har Trump en bra chans att få sitta kvar som president i ytterligare fyra år.

Odds: 1.91 (tidigare 1.83)

Joe Biden (D)

Joe Biden

Joe Biden, född 1942, var mellan 2009 och 2017 vicepresident under Barack Obama och den främste favoriten till att bli demokraternas kandidat i presidentvalet 2020. Joe Biden har lång erfarenhet inom den amerikanska politiken och satt 1973-2009 som senator för delstaten Delaware.

Joe Biden ställde även upp som demokratisk presidentkandidat 1988 och 2008, dock utan någon större framgång. Många trodde att Biden skulle ställa upp som presidentkandidat redan 2016, men så blev inte fallet. När Biden annonserade sin presidentkandidatur i slutet av april förra året var han en av de sista att göra detta.

Joe Biden är mycket populär bland demokratiska väljare och låg under hela 2019 i toppen av i stort sett alla opinionsundersökningar när det kommer till vem som ska bli demokraternas kandidat. Han ses också ofta som den kandidat som har bäst chanser att vinna mot Donald Trump. Hos spelbolagen är Joe Biden den kandidat med lägst odds bland demokraterna vad gäller vem som kommer att vinna presidentvalet 2020.

Odds: 2.10 (tidigare 5.50)

Bernie Sanders (D)

Bernie Sanders

Bernie Sanders, född 1941, blev känd för den bredare allmänheten när han 2016 var den ende utmanaren till Hillary Clinton om vem som skulle bli demokraternas kandidat. Trots att Sanders med amerikanska mått mätt stod för en starkt vänsterinriktad politik lyckades han ändå vinna drygt 20 primärval och närmare 45 procent av det totala antalet röster i primärvalet.

Sanders har en lång politisk karriär bakom sig och inledde denna som borgmästare i Burlington i delstaten Vermont under 1980-talet. I början av 1990-talet valdes han in i det amerikanska representanthuset och 2006 valdes han till senator för delstaten Vermont, en post som han fortfarande innehar.

Bernie Sanders är precis som Joe Biden mycket populär, framför allt hos unga väljare. Han har också lyckats bygga upp en stor gräsrotskampanj och är den av demokraternas kandidater som lyckats samla ihop mest pengar av alla till sin kampanj, runt 75 miljoner dollar. Bernie Sanders har framför allt gjort sig känd för att han inte tar emot några pengar från stora företag eller andra särintressen utan endast från enskilda medborgare.

Hos spelbolagen har Bernie Sanders något högre odds än Joe Biden när det kommer till vem som kommer att vinna presidentvalet 2020.

Odds: 34.00 (tidigare 6.50)

Michael Bloomberg (D)

Michael Bloomberg

Michael Rubens Bloomberg, född 1942. Är en affärsman, författare och Amerikans politiker. Har tidigare varit borgmästare för New York City från 2002 – 2013, och ställer nu upp till presidentvalet från den demokratiska sidan.

Ägare för de populära företaget Blomberg L.P. Vilket tillhandahåller finansiella programverktyg och applikationer sådan datatjänster, analytics och plattform för trading av aktier bland annat. Bloomberg är född i Medford, Massachusetts och utbildade sig i John Hopskins university och Harvard Business School.

Från November 2019 ansågs han vara den fjortonde rikaste personen i världen. En president som tidigare varit en affärsman med mycket pengar är inget ovanligt koncept, frågan är om Bloomberg har vad som krävs för att knocka ner nuvarande president trump. Enligt spelbolagen minskar hans odds kontinuerligt, så han ser ut att kontinuerligt växa som en potential kandidat som Amerikas nya president 2020.

(tidigare 21.00)

Elizabeth Warren (D)

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren, född 1949, tillhör precis som Bernie Sanders den mer progressiva falangen inom det demokratiska partiet. Hon har framför allt gjort sig känd som en hård kritiker av kulturen på Wall Street samtidigt som hon också förespråkar högre skatter för personer med stora förmögenheter.

Till skillnad mot flera av sina konkurrenter har Elizabeth Warren en relativt kort politisk karriär bakom sig. Innan hon valdes till senator för delstaten Massachusetts 2012 hade inte suttit på någon politisk post. Dock hade hon lång erfarenhet från arbete inom olika amerikanska myndigheter.

Warren steg kraftigt i opinionsmätningarna i höstas och var under en tid nästan ikapp Joe Biden. De senaste månaderna har hon dock tappat något och många ser hennes chanser att bli demokraternas presidentkandidat som små. Hos spelbolagen har hon ett betydligt högre odds än både Joe Biden och Bernie Sanders när det kommer till vem som kommer att vinna presidentvalet, vilket ytterligare är ett tecken på att Elizabeth Warrens chanser är ganska små.

(tidigare 21.00)

Pete Buttigieg (D)

Pete Buttigieg

Pete Buttigieg, född 1982, var helt okänd för den amerikanska allmänheten när han tillkännagav sin kandidatur i april 2019. Buttigieg, kallas ofta också för ”Mayor Pete”, eftersom han är borgmästare i den lilla staden South Bend i Indiana.

Buttigieg ses av många som demokraternas framtid då han endast 30 år gammal blev borgmästare i South Bend. Hans brist på politisk erfarenhet är dock något som får många att tvivla på om han verkligen är redo att bli president. Samtidigt representerar han den något mer moderata falangen inom demokraterna och står rent politiskt närmast Joe Biden av de övriga toppkandidaterna.

Trots att han för ett år sedan var helt okänd har Pete Buttigieg ändå lyckats få ett hyfsat bra stöd i opinionsmätningarna. Framför allt i delstaterna Iowa och New Hampshire, som är de två stater där de första primärvalen hålls. I dessa är Pete Buttigieg i ledning i flera mätningar, vilket ökar hans chanser avesvärt eftersom det anses särskilt viktigt att lyckas i de första delstaterna.

Hos spelbolagen ligger Pete Buttigieg på ungefär samma odds som Elizabeth Warren, vilket innebär att hans chanser att i slutändan bli president får ses som väldigt små.

(tidigare 21.00)

Om presidentvalet

USA väljer president vart fjärde år. En amerikansk president kan endast väljas om en gång och kan därför sitta maximalt åtta år. Det amerikanska presidentvalet infaller alltid den första tisdagen efter den första måndagen i november, vilket innebär att valet 2020 äger rum tisdagen 3 november.

Det amerikanska presidentvalet är något mer komplicerat än andra länders presidentval där kandidaten med flest antal röster oftast vinner. De amerikanska väljarna röstar nämligen inte direkt på en kandidat utan på ett antal så kallade elektorer i varje delstat som sedan officiellt väljer vem som ska bli president.

Hur många elektorer varje delstat beror på antalet invånare i respektive delstat. Stora delstater som Kalifornien, Texas och New York har många elektorsröster medan de allra minsta staterna har väldigt få. Flest elektorsröster har Kalifornien med 55 stycken medan bland annat Montana, Wyoming och Vermont har tre.

Den kandidat som får flest röster i en delstat tar hem samtliga elektorsröster i den delstaten oavsett om denne vinner med 100 eller 10 miljoner rösters marginal. Det amerikanska valsystemet har många kritiker eftersom det inte är säkert att den kandidat med flest antal faktiska röster är den som till slut blir president. Något som inträffade både år 2000 när George W Bush blev president och senast när Donald Trump blev president 2016. Faktum är att Trump fick närmare tre miljoner färre röster än sin motståndare Hillary Clinton, men tack vare valsystemet med elektorer blev han ändå president.

Systemet med elektorsröster har också gett upphov till så kallade ”swing states”, som är stater som oftast är jämna och som både den demokratiske och den republikanske kandidaten anses ha chans att vinna. Bland dessa finns stater som Ohio, Pennsylvania, Michigan, Wisonsin och Florida. Den kandidat som vinner flest ”swing states” blir oftast också president i slutändan. Majoriteten av delstaterna är i stort sett avgjorda på förhand då segermarginalen för någon av kandidaterna oftast är bred.

Den kandidat som vinner presidentvalet svärs sedan in som president 20 januari följande år.

Primärval

Den amerikanska valprocessen inleds långt innan den 3 november. Redan i början av februari drar primärvalen igång där partierna utser sina respektive kandidater. För kandidaterna gäller det att under dessa vinna så många delegater som möjligt inför det partikonvent som äger rum i slutet av sommaren och där presidentkandidaten officiellt väljs. Varje delstat har ett primärval och precis som i presidentvalet har de största delstaterna också flest delegater att fördela. Exakt hur fördelningen av delegater ser ut kan variera från delstat till delstat, men som regel fördelas delegaterna proportionellt utifrån hur många röster varje kandidat får. Primärvalen pågår från början av februari till början av juni.

I år är det demokraternas primärval som står i fokus, då president Donald Trump egentligen inte har någon riktig utmanare på den republikanska sidan. På den demokratiska sidan kan det däremot bli mycket jämnt mellan ovan nämnda kandidater.

Tidigare presidenter

ÅrNamn
2017 – PresentDonald Trump
2009 – 2017Barack Obama
2001 – 2009George W Bush
1993 – 2001Bill Clinton
1989 – 1993George Bush
1981 – 1989Ronald Reagan
1977 – 1981Jimmy Carter
1974 – 1977Gerald Ford
1969 – 1974Richard Nixon
1963 – 1969Lyndon B Johnson
1961 – 1963John F Kennedy
1953 – 1961Ike Eisenhower
1945 – 1953Harry Truman
1933 – 1945Franklin D Roosevelt
1929 – 1933Herbert Hoover
1923 – 1929Calvin Coolidge
1921 – 1923Warren G Harding
1913 – 1921Woodrow Wilson
1909 – 1913William Taft
1901 – 1909Teddy Roosevelt
1897 – 1901William McKinley
1893 – 1897Grover Cleveland
1889 – 1893Benjamin Harrison
1885 – 1889Grover Cleveland
1881 – 1885Chester A Arthur
1881 – 1881 (6 månader)James A Garfield
1877 – 1881Rutherford B Hayes
1869 – 1877Ulysses S Grant
1865 – 1869Andrew Johnson
1861 – 1865Abraham Lincoln
1857 – 1861James Buchanan
1853 – 1857Franklin Pierce
1850 – 1853Millard Fillmore
1849 – 1850Zachary Taylor
1845 – 1849James K Polk
1841 – 1845John Tyler
1841 – 1841 (1 månad)William Henry Harrison
1837 – 1841Martin Van Buren
1829 – 1837Andrew Jackson
1825 – 1829John Quincy Adams
1817 – 1825James Monroe
1809 – 1817James Madison
1801 – 1809Thomas Jefferson
1797 – 1801John Adams
1789 – 1797George Washington
Skriven av
Fredrik S

Fredrik S

Har enda sedan tidig ålder haft ett stort intresse för fotboll, men även en hel del övrig sport. Utöver det finns också ett stort intresse för musik och politik, framför allt amerikanska presidentval.

Intressen:

sport musik politik