Fantasy sport

Fantasy sport är ett s k ”managerspel” vilket i allmänhet är ett sportspel där du deltar med en startelva, en trupp eller enskilda idrottsutövare i ligor i vilka du möter andra spelare för att kämpa om premier eller rena kontanter. Internationellt brukar man tala om ”fantasy sports”, vilket omfattar lagsporter som fotboll och hockey samt individuella sporter som tennis och golf.

Managerspel har funnits i många år, men det är framför allt det senaste decenniet, då internet har förenklat möjligheten att erbjuda denna typ av spel, som både utbudet och efterfrågan har vuxit.

Betta på fantasy sport

Vill du spela och betta på fantasy sport så FanTeam just nu ett bra svenskt alternativ där du kan spela på Allsvenskan.

Två typer av managerspel

Det finns i huvudsak två typer av managerspel/fantasyspel. I Sverige är vi mest bekanta med den mer traditionella typen genom vilken man framför allt tävlar om ära, berömmelse och kanske någon premie eller två. De stora dagstidningarna online är aktiva med att erbjuda managerspel av den här typen och det finns även en handfull mindre aktörer.

Den andra typen av managerspel kallas i regel för fantasy sports betting och är mer att likna vid ett alternativ till vanlig betting på fotboll, tennis, ishockey och andra sporter. Här är idén att man satsar pengar på sitt lag/sin trupp/etc. och blir belönad med riktiga pengar i förhållande till resultat. Ju mer framgångsrik man är, desto mer vinner man. Denna variant av fantasy sports har blivit mycket populär i USA och det finns idag spelare som livnär sig på att sätta ihop lag/trupper och delta i ligor mot andra spelare. Konceptet finns även i Europa sedan något år och idag är det fantasy sports betting som är den snabbast växande spelformen. Det är fantasyspel med riktiga pengar i potten vi har fokus på nedan.

Så här fungerar fantasy sport

Det är ganska enkelt att koka ner konceptet fantasy sports till en handfull punkter, nämligen:
1. Välj turnering att delta i
2. Sätt ihop ett lag/ett team
3. Betala inköpet för att delta
4. Följ resultaten
5. Inkassera eventuella vinster.

Den första uppgiften är alltså att välja en turnering. För fantasy fotboll kan en turnering till exempel handla om en enstaka omgång i en viss liga och för fantasy tennis kan en turnering omfatta just en ATP- eller WTA-turnering. I nästa steg ska du välja ut de spelare som ska delta i ditt lag/ditt team för turneringen.

Om vi tar fantasy football som exempel är idén att du sätter ihop en startelva med eventuella avbytare. Det är alltid riktiga spelare i riktiga lag du väljer mellan och spelarnas pris speglar det egentliga marknadsvärdet. På många bolag inom fantasy sports justeras marknadsvärdet löpande utifrån såväl spelarnas framfart i verkliga livet som aktiviteten inom köp och sälj på spelbolaget. För att du inte ska kunna köpa alla de dyraste och bästa spelarna finns ett maxtak. För Fantasy Premier League kan taket till exempel vara 200 miljoner pund.

När du är klar med inköpen är nästa uppgift att välja ut en kapten och sedan eventuellt välja formering på planen. Exakt vilka valmöjligheter du har beror på vilket spelbolag du spelar på.

Inköpet i en liga fungerar på samma sätt som inköpet till en pokerturnering. Du betalar en avgift till själva potten i turneringen samt en avgift till spelbolaget (till exempel £5 + £0.50). I likhet med poker finns ofta även möjligheten att spela ”free rolls”, det vill säga möjligheten att spela gratis fantasy sports.

Därefter är det bara att se hur det går i den spelomgång/turnering/säsong som så att säga ligger som grund för turneringen och hålla tummarna för att det lag/det team du har valt ut gör bra ifrån sig.

Fantasy football

Här på våra breddgrader är fotbollen den största sporten och på de svenska och europeiska spelbolag som erbjuder fantasy sports betting är det fotbollen som är i fokus. Om du vill spela fantasy fotboll har du en mycket stor mängd ligor att välja mellan och antalet turneringar i gång samtidigt hos de större aktörerna kan räknas i många tiotal (om inte fler).

Exempel på ligor föremål för fantasy football är Premier League, Primera División, Serie A, Champions League, Bundesliga, Ligue 1 och även Allsvenskan.

Fantasy hockey

Fantasy hockey är stort både på amerikanska sajter för fantasyspel och på europeiska. På de amerikanska är det enbart NHL som är i fokus, men på de europeiska kan du spela på såväl NHL som SHL och KHL. I takt med att svenska spelare intresserar sig mer och mer för fantasy sports är det troligt att fokus på SHL kommer att öka i framtiden.

Fantasy tennis

Tennis är lite av den ultimata sporten för fantasy sports. Tenniscirkusen är ju i gång snudd på hela året och det är alltid ett antal turneringar i gång samtidigt runt om i världen. Fantasy betting på tennis är mycket stort internationellt med ett antal spelsajter som fokuserar delvis eller helt och hållet på sporten. ATP- och WTA-turneringarna är givetvis i fokus, men även Challengers och Futures kan vara föremål för spel.

Fantasy Sports – stort i USA

Fantasy sports är särskilt stort i USA. En naturlig anledning är att den federala lagstiftningen sätter käppar i hjulet för mer traditionell sportbetting. Det är inte så att det rent juridiskt sett är absolut förbjudet att driva en spelsajt i staterna och det är inte per automatik förbjudet för privatpersoner att betta online, men det finns många frågetecken. Därför finns många spelbolag som har satsat mer på andra spelformer, däribland fantasy sports. Draftkings och Fanduel är de två absolut största i dagsläget.

Fantasy sports i USA har faktiskt blivit så stort att MLB har tvingats gå ut med ett förbud för sina spelare att delta i spelandet.

Fantasy sports och skatt

Ett spelbolag som erbjuder fantasy sports som en alternativ form av betting är skyldigt att ordna med en licens att bedriva spel online. Licensen i sig skiljer sig inte från den som ”vanliga” spelbolag ska ha. Om du spelar fantasy sports på ett spelbolag med säte på Malta, i Storbritannien eller något annat land inom EU är dina vinster skattefria.