casino-bg

Eurovision Vinnare Genom Tiderna – Lista över alla tidigare vinnare av Eurovision

Eurovision är den populära tävlingen som samlar alla typer av tittare. Genom åren har vi fått se många spännande finaler från vilka en vinnare till slut har valts ut. Variationen på nationer som har vunnit, artister och genrer är bred och vittnar om att det är en tävling för alla smaker.

På denna sida tar vi oss en titt på vem som vann Eurovision 2023 samt alla svenska vinnare i Eurovision sedan starten av tävlingen år 1956.

Betta på årets Eurovision - Vem tror du vinner? - Juli 2024

Vinnare av Eurovision 2024

2024-års tävling arrangerades i Sverige. Detta hände eftersom vinnaren av förra årets tävling var Loreen, med ”Tattoo”. Eurovision 2024 vanns av Schweiz med bidraget ”The Code” med artisten Nemo.

  • Artist: Nemo
  • Bidrag: The Code
  • Poäng: 591 poäng

Svenska Eurovision vinnare genom tiderna

Sverige är ett av de länder som har den mest framgångsrika historien i Eurovision Song Contest genom åren. Det började redan 1974 när ABBA vann med “Waterloo” i brittiska Brighton. Seger nummer två kom tio år senare, 1984, när Herreys bidrag “Diggi loo diggi ley” blev vinnare.

Därefter har framgångarna fortsatt i form av Carola, Charlotte Perrelli, Loreen (x2) och Måns Zelmerlöw. Totalt sex Eurovision vinnare genom åren har kommit från Sverige. Det har därtill blivit flera pallplatser och svenska bidrag har inte sällan ett favoritskap på sig inför tävlingen.

Årets svenska artist som kommer att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2024 är ännu inte bekräftat.

Om du vill hitta och jämföra olika vinnarodds samt betta på 2024 Eurovision, besök vår Eurovision huvudsida för mer info.

Relaterade artiklar:

Alla tidigare vinnarna av Eurovision Song Contest (1956-2024)

Det finns en nation som har varit snäppet bättre än Sverige genom åren. Irland har nämligen sju vinster att stoltsera med. Under det tidiga 1990-talet blev det hela fyra vinster som bidrog till att ta nationen upp i topp. Den senaste vinsten kom 1996

Ser vi till de senaste åren har flera bidrag framförts på andra språk än engelska, något som flera gånger har varit ett vinnande koncept. Måneskin framförde “Zitti E Buoni” på italienska 2021. 2022 framfördes “Stefania” på ukrainska. När Carola vann 1991 var “Främling” på svenska. 

Vilket land har vunnit Eurovision flest gånger?

De länder som vunnit Eurovision Song Contest flest gånger är Irland och Sverige. Länderna har vunnit hela 7 vinster genom åren, i skrivande stund.

Det första deltagande för ö-nationen kom år 1965 när Butch Moore framförde “Walking the Streets in the Rain”. År 1970 kom så den första segern när Dana och “All Kinds of Everything” vann Eurovision.

Storhetsperioden inleddes år 1980 när Johnny Logan, en av få artister som har vunnit Eurovision mer än en gång, vann. Den bedriften skulle upprepas år 1987. År 1992, 1993, 1994 var det Irland för hela slanten. År 1996 kom sedan den senaste vinsten när Eimear Quinn vann med bidraget “The Voice”.

Irlands alla vinnande bidrag

  • 1970: Dana – All Kinds of Everything
  • 1980: Johnny Logan – What’s Another Year?
  • 1987: Johnny Logan – Hold Me Now
  • 1992: Linda Martin – Why Me?
  • 1993: Niamh Kavanagh – In Your Eyes
  • 1994: Paul Harrington & Charlie McGettigan – Rock ‘n’ Roll Kids
  • 1996: Eimear Quinn – The Voice

Frågor och svar om tidigare Eurovision vinnare

Vilken nation har vunnit Eurovision flest gånger?

Det är Irland, tätt följt av Sverige, som har vunnit Eurovision Song Contest flest gånger. Den första segern kom 1970. Därefter har det blivit ytterligare sex vinster, senast 1996.

Vem vann Eurovision 2022?

År 2022 var det Kalush Orchestra från Ukraina som vann med bidraget “Stefania”. Bidraget fick 631 poäng, 165 mer än tvåan som var Sam Ryder från Storbritannien. Sverige kom på en fjärdeplats med Cornelia Jakobs bidrag “Hold Me Closer”.

Vem vann Eurovision 2021?

Finalen i Eurovision 2021 blev en nervkittlande sådana. Barbara Pravi från Frankrike utmanade Italiens Måneskin om segern. Det skiljde i slutändan 25 poäng mellan bidragen. Vinnarbidraget “Zitti e buoni” gav Italien deras tredje seger i Eurovision genom tiderna.

Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision Song Contest?

Sverige har stått som segrare vid sex tillfällen hittills. ABBA var först ut 1974. Under 2010-talet har Loreen vunnit med bidraget “Euphoria” och Måns Zelmerlöw med låten “Heroes”.

Var ägde Eurovision 2022 rum?

Efter Italiens vinst 2021 var det dags för Eurovision Song Contest att ta sig till landet för tredje gången. Den här gången var det Turin i landets norra delar som fick äran att arrangera tävlingen.

Relaterade artiklar: