Inför Allsvenskan 2020

Allsvenskan 2020 är den 96:e säsongen i ordningen. Vanligtvis drar Allsvenskan igång på vårkanten i slutet av mars, början på april, men med det rådande läget fick Allsvenskan 2020 skjutas upp till söndag den 14 juni istället då den första omgången kommer att spelas.

Det jag kommer att kolla närmare på i denna artikel är först en kort tillbakablick på förra årets säsong. De största nyförvärven inför årets säsong. Vilka lag som åkte ur och vilka som tog sig upp samt mina förväntningar inför den kommande säsongen med de jag tippar kommer att vinna.

Vill du läsa mer ingående om Allsvenskan och dess historia rekommenderar jag att du besöker denna sida

Summering Allsvenskan 2019

Allsvenskan 2019 var säsongen då det mesta handlade om när kollektivet Djurgården trotsade alla och utan att någon egentligen trodde på dem tog sitt andra SM-guld under 2000-talet. Jag summerar både den sista omgången från förra året och slaget om skytteligasegraren.

Avgörandet om SM-guldet kom i sista omgången

För ett avgörande av förra årets allsvenska säsong krävdes det en jämn strid ända in på mållinjen. Inför den sista omgången stod det mellan tre lag om SM-guldet. Djurgården ledde serien med 65 poäng och på delad andraplats på 62 poäng låg både Malmö FF och Hammarby. Vilket betyder att om Djurgården hade förlorat sin sista match hade de inte vunnit SM-guldet, men ett oavgjort resultat räckte för att bärga guldet.

Det såg ett tag aningen osäkert ut när Djurgården som mötte Norrköping borta låg under efter första halvlek med 2-0 och både Malmö och Hammarby ledde sina respektive matcher. Men i andra halvlek gick de in och säkrade guldet genom att spela 2-2.

Allsvenska tabellen 2019

PLagMVOFP
1.Djurgården30206466
2.Malmö FF30198365
3.Hammarby30205565
4.AIK30195662
5.IFK Norrköping30169557
6.BK Häcken30147949
7.IFK Göteborg30139848
8.IF Elfsborg 301110943
9.Örebro SK30961533
10.Helsingborgs IF30861630
11.IK Sirius FK30851729
12.Östersunds FK305101525
13.Falkenbergs FF30671725
14.Kalmar FF304111523
15.GIF Sundsvall30481820
16.AFC Eskilstuna30481820

Jämnt i toppen av skytteligan

Mohamed Buya Turay som representerade Djurgården förra säsongen tog hem skytteligasegern på 15 gjorda mål, men precis som i avgörandet om SM-guldet var även detta en otroligt jämn kamp. På andraplats med bara ett mål mindre slutade Hammarbys Muamer Tankovic och Göteborgs Robin Söder.

Inför Allsvenskan 2019 var det Häckens Paulinho som enligt oddsen skulle ta hem skytteligasegern, men det var mer eller mindre en besvikelse då han hamnade på sjundeplats. Värt att tillägga är att Hammarbys offensiva taktik ledde till att flera av deras spelare tog sig upp i det övre skiktet av skytteligan.

NamnLag Mål
Mohamed Buya TurayDjurgården15
Muamer TankovicHammarby 14
Robin SöderIFK Göteborg14
Nikola DjurdicHammarby13
Markus RosenbergMalmö FF13
Henok GoitomAIK11
PaulinhoHäcken11
Tarik ElyounoussiAIK11
Jordan LarssonIFK Norrköping11
Carlos StrandbergMalmö FF11

Största nyförvärven Allsvenskan 2020

Det är Malmö som har landat de tyngsta namnen inför årets säsong då de förstärkt med Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin i anfallet. Två anfallare av klass där båda har erfarenhet från landslaget och som proffs utomlands. Det ska även bli intressant att se hur Paulinho kommer att trivas i Hammarbys offensiva fotboll och såklart hur det blir med Zlatan i klubben. Kommer han till hösten eller fortsätter han karriären utomlands? Det kommer att bli intressant att följa under sommaren.

För de regerande svenska mästarna Djurgården har det inte rört på sig så mycket. Det ska dock bli intressant att se om Kalle Holmberg kan ersätta Mohamed Buya Turay.

Nedflyttade/uppflyttade lag Allsvenskan 2020

De två klubbarna AFC Eskilstuna och GIF Sundsvall klarade inte av att hänga kvar efter att förra årets säsong var avklarad. På kvalplats hamnade Kalmar FF som var lite av en besvikelse, men de klarade sig kvar efter att de hade besegrat Brage i kvalet. De lag som är nyuppflyttade inför årets säsong är Mjällby AIF och Varbergs BoIS FC.

Ska även nämnas att Östersunds var nära att åka ur inför årets säsong. Anledningen till det var att lagets finansiella situation var riktigt illa och att Brage då istället skulle få ta deras plats, men i december 2019 fattades beslutet att Östersunds får behålla sin plats.

Våra förväntningar inför kommande säsong

Vilka tippar jag som vinnare av Allsvenskan 2020 och varför? Vilket lag tippar jag kommer att överraska? Vilka spelare tycker jag ser intressantast ut?

Malmö FF vinner Allsvenskan 2020

Markus Rosenbergs sista match i Malmö FF

Som vanligt tippar jag att Malmö FF kommer att vara med i toppen av ligan. De har ligans bästa och bredaste trupp och med förstärkningen av Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin ser de ruskigt bra ut. Tappet av Markus Rosenberg kommer såklart att kännas eftersom att han var en del av klubbens identitet. Problemet för Malmö förra säsongen var att de ibland kunde gå bort sig i vissa lätta matcher och vi får se om deras nya tränare Jon-Dahl Tomasson är rätt man för jobbet att styra upp det. Med den truppen de sitter på ska de vinna SM-guldet och det är vad jag tippar.

Är du intresserad av att läsa om hur du bettar på Allsvenskan och annan fotboll rekommenderar jag att du besöker våran sida om fotbolls odds.

Underdogs i Allsvenskan 2020

Slaget om det allsvenska guldet tippar jag kommer att stå mellan de tre klubbarna från Stockholm och Malmö FF. Men det betyder inte att det inte finns plats för andra lag att slå sig in i toppstriden. Det lag som ser bäst rustat ut för uppgiften är IFK Göteborg. Det såg redan väldigt lovande ut förra säsongen. De har ett ungt och spännande lag med massor av potential som utvecklats ytterligare inför årets säsong, men även en del rutin då lagets anfallare Robin Söder med sina 29 år är en av truppens äldsta spelare och gör han lika många mål som förra säsongen kan de bli ett hot på allvar.

På tal om rutin ska det bli intressant att se vad nyförvärvet Alexander Farnerud kan tillföra laget.

Intressantaste spelarna i årets allsvenska

Om nu Zlatan Ibrahimovic går till Hammarby kommer han självklart bli den mest intressanta spelaren i årets allsvenska. Oavsett vad som händer med Zlatan sprudlar det av intressanta spelare i ligan och då tycker jag att Robin Söder i IFK Göteborg ser bra ut. Han har inlett försäsongen väldigt övertygande.

I Hammarby ser jag framemot att följa Paulinho som ska vara en kandidat till att ta hem skytteligan. I Djurgården Kalle Holmberg för att se om han kan fylla skorna efter Buya Turay. Hur bra är Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin i Malmö? Dessa spelare ser jag framemot att följa.