Riksdagsvalet odds

2022 är det dags att rösta igen om vilket parti som ska ha majoritet i riksdag, landsting och kommun de kommande fyra åren. Enligt flertalet experter kan det komma att bli det mest spännande valet på flera år. Ta chansen att göra valet ännu roligare genom att även lägga ett bet på det partiet du anser har störst chans att vinna.

På denna sida kommer vi visa hur oddsen ser ut för vardera parti. Kort fakta om vardera parti och vad för mål det vill åstadkomma + vilka spelbolag som erbjuder bäst odds ifall du känner dig intresserad över att betta på riksdagsvalet 2022.

Bäst spelbolag med odds för riksdagsvalet 2022

Casino Fördelar Bonus Sida
1 Unibet
 • En av sveriges bästa spelbolag
 • 3 olika bonusar att välja mellan
 • 14 vunna utmärkelser under 3 år

Sätt in 100 kr och få 100 kr i free bet!

TILL SPELBOLAG Läs Recension 18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor

Odds för svenska valet vinnaren 2022

PartiOdds
Socialdemokraterna (s)1.75
Sverigedemokraterna (sd)2.00
Moderaterna (m)6.50
Kristdemokraterna (kd)101.0
Centerpartiet (c)501.0
Vänsterpartiet (v)501.0
Liberalerna (l)1001
Miljöpartiet (mp)1001

Om partierna

Nedanför går vi igenom alla partierna som befinner sig inom riksdagsspärren på 4%.

Socialdemokraterna (S)

Partiet bildades redan 1889 av August Palm och är ett av de partier som främst är känt för att ha varit med och bidragit till att Sverige blev en demokrati. Partiet har under sin 100-åriga historia arbetat för att det i Sverige och resten av världen ska råda solidaritet, jämlikhet och frihet.

Partiet omnämns oftast endast som Socialdemokraterna, men det fullständiga namnet är Socialdemokratiska Arbetarpartiet. Stefan Löfven är idag partiordförande och statsminister för Sverige. Han tillträdde efter valet 2014 som Sveriges nya statsminister efter att Socialdemokraterna vann omröstningen. Han bildade då tillsammans med Miljöpartiet regering. Partiordförande för Socialdemokraterna blev han redan 2012.

Idag har partiet över 90.000 medlemmar och är därmed landets största parti sett till medlemsantal. Mellan åren 1936-1976 blev de av svenska folket framröstade som det styrande partiet utan avbrott. Socialdemokraternas politik ligger någonstans i mittenskalan då de samtidigt står för en marknadsekonomi och en allmän välfärd där skatten fördelas mellan de olika statliga instanserna. Det är framförallt utanför storstäderna och i de norra delarna av Sverige som partiet har sin största andel röstare.

De är enligt de senaste oddsen från Unibet även det partiet som är favoriter att vinna riksdagsvalet 2022 med oddset 1.75.

Socialdemokraternas mål för 2022

 • Göra sjukvården bättre
  För att göra sjukvården bättre har de som mål att utveckla hälso och vårdcentralerna för snabbare vård.
 • Öka tryggheten i hela Sverige
  För att öka tryggheten i det svenska samhället vill Socialdemokraterna bryta segregationen och stärka rättsamhället.
 • Ekonomi
  De vill skjuta till 30 miljarder till välfärden, investera så att det blir lättare för alla att få jobb.

Sverigedemokraterna (SD)

Genom att partiet Sverigedemokraterna bildades för 32 år sedan, 6 feb 1988, får de ses som ett relativt ungt parti på den svenska politiska scenen. När de startade upp partiet bestod flertalet av medlemmar som tidigare hade haft kopplingar till partier på den yttersta skalan av högern. Idag beskriver partiet sig som att bedriva en socialkonservativ politik med nationalistisk grundsyn.

Sverigedemokraterna har sedan 2005 haft Jimmie Åkesson som partiledare. Viktigaste frågorna för partiet är en återhållsam flyktingpolitik och även bekämpning av brottslighet. Framgångarna i riksdagsvalet för SD började i valet 2010 då de hamnade över fyraprocentsspärren på totalt 5.7%. Framgångarna fortsatte i valet 2014 då de ökade till att få 12.86% av rösterna. I senaste riksdagsvalet 2018 gick de upp ytterligare några procentenheter och hamnade på totalt 17.53%. Eftersom att de stadigt ökat under varje val kommer de troligtvis att fortsätta att öka även under nästa riksdagsval. Vi får se helt enkelt.

Sverigedemokraternas största väljarantal befinner sig i de södra delarna av Sverige och då främst i Skåne. Minst antal som röstar på partiet bor i Västerbotten. Unibet håller dem som andra favorit efter Socialdemokraterna och ger dig som bettare idag 2.00 i odds.

Sverigedemokraternas mål för 2022

 • En seriös migrationspolitik
  Sverigedemokraterna vill ha en seriös migrationspolitik. För att åstadkomma detta vill de ha en skyddad gräns för att stoppa terrorism, människohandel och organiserad brottslighet.
 • Ett sammanhållet Sverige
  De vill ha ett Sverige som hjälper varandra vid motgångar och kollektivt gläds åt framgångar. I ett demokratiskt jämställt Sverige.
 • En stark välfärd
  De vill att svenska medborgare ska prioriteras inom välfärden. En sjukvård som finns lättillgänglig över hela landet. Att vårdpersonalen ska få en bättre arbetsmiljö.

Moderaterna (M)

Moderata samlingspartiet bildades under ett möte som hölls mellan 17-18 oktober 1904 i stockholm och som förste partiledare utsågs Gustaf Fredrik Östberg. Namnet på partiet var från början Allmänna valmansförbundet, 1952 bytte partiet namn till Högerpartiet och hette så fram till 1969 då partiet bytte namn till Moderata samlingspartiet. 

I alla riksdagsval sedan 1979 är moderaterna det borgerliga parti som fått flest röster. Moderaterna har innehaft statsministerposten vid två tillfällen. Senaste statsminister för partiet var Fredrik Reinfeldt som innehade posten mellan 2006-2014. Carl Bildt var Sveriges statsminister mellan 1991-1994. Moderaterna och de övriga borgerliga partierna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna ingick under ett och samma block som hette Alliansen från 2004 fram till att samarbetet mellan de borgerliga partierna upplöstes 2018 efter riksdagsvalet. Idag samarbetar Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderata samlingspartiet.

Partiets ordförande och ledare är idag Ulf Kristersson. Han har innehaft posten sedan 1 oktober 2017. 

Flest röster enligt senaste valen får partiet i Stockholm och i de södra delarna av Skåne. Procentuellt i senaste riksdagsvalet 2018 fick Moderaterna 19,84% av rösterna, sett till riksdagsvalet från 2014 minskade partiet med 3,49%. 

Moderaternas viktigaste frågor inför 2022

 • Lag och ordning
  Tillsätta 10 000 fler poliser till 2024 för att öka tryggheten i samhället. Även höja lönen för poliserna i landet med 3 000 kr mer i månaden.
 • Rättvis tillväxt
  Bygga landet genom jobb och företagande och fortsätta utveckla och stärka handeln inom EU. De vill även göra det enklare för folk att köpa sin första bostad.
 • Trygg och lättillgänglig sjukvård
  Satsa tre miljarder kronor på att korta ner vårdköerna där 500 miljoner ska läggas på de yngre med psykisk ohälsa och barn.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna uppstod 20 mars 1964 ur föreningen Kristen Demokratisk Samling som sedan mynnade ut i ett parti 15 april samma år. Birger Ekstedt var partiets första ordförande och efterträddes av partiets kändaste namn genom historien, Alf Svensson, 1973. Han var partiledare fram till 2004 och efterträddes sedan av Göran Hägglund som innehade ämbetet till 2015 då partiets nuvarande ledare Ebba Busch Thor tillträdde posten. 

1996 bytte partiet namn till nuvarande Kristdemokraterna då de dessförinnan hette Kristdemokratiska Samhällspartiet sedan det grundades. Första gången partiet kom in i riksdagen var 1991 och sedan 2004 ingick de i den borgerliga Alliansen tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna som sedan 2018 är upplöst. 

Partiets politiska grund var att de tog avstånd från att bli kallade ett socialistiskt parti, men även borgerligt. 1985 ändrades dock detta när de inledde ett samarbete med det dåvarande borgerliga Centerpartiet. Idag har de en mer konservativ politisk inriktning och betecknar sig själva att ligga på högerskalan på den politiska skalan. 

Idag har partiet 21 600 medlemmar och är därmed det sjätte största partiet sett till mandat i riksdagen. Starkaste stödet hämtar Kristdemokraterna från Västra Götaland, Jönköping och Stockholm. I senaste riksdagsvalet fick de totalt 6.37% av rösterna och har därmed 22 mandat i riksdagen.

Kristdemokraternas tre viktigaste frågor inför 2022

 • Sjukvården
  De vill dra ner på vårdköerna genom att reformera så att alla ska få vård i rätt tid oavsett vilken plats man bor på. De vill avskaffa landstingens sjukhusansvar.
 • Trygghet
  Fler poliser med resurser avsedda att förhindra och förebygga brott i samhället. Alltid stå på brottsoffrets sida. Rättsväsendet måste agera snabbare vid brott
 • Familj
  Kristdemokraterna vill stärka familjens roll i samhället genom att stödja familjer och detta ska b.la göra genom att stärka ekonomin hos familjer.

Centerpartiet

Centerpartiet är ett av de äldsta partierna i Sverige. Redan 1913 bildades partiet som Bondeförbundet. Namnet byttes sedan 1957 till Centerpartiet och har sedan dess hetat det. Ofta kallas partiet kort och gott Centern. Partiets politik är att värna om miljön och beskriver sig själv att vara socialliberalt. Partiets ledare är idag Annie Lööf då hon tillträdde 2011. 

Partiet har sedan det bildades både stött den borgerliga högra sidan av politiken och den socialdemokratiska. Partiet var under 1970-talet det främsta borgerliga partiet. Men under åren 1995-1998 stödde de den socialdemokratiska regeringen. I början av 2000-talet ingick de tillsammans med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i den borgerliga Alliansen som bildades 2004. Idag bildar de regering tillsammans med Socialdemokraterna då den borgerliga Alliansen upplöstes 2018. 

Med tanke på partiets gröna bakgrund var det ursprungligen inriktat på landsbygden där framförallt sparsamhet med statens pengar rekommenderades. När Sverige började att urbaniseras mer blev partiets främsta och viktigaste fråga decentralisering. Idag är ledorden grön, decentralisering och social inom den liberala politiken. Det innebär att individen ska sättas i fokus och ett öppet samhälle. Men även frågor som rör välfärd, miljö, företagande och arbete. 

Idag är partiet fjärde störst i riksdagen då de i valet 2018 fick 8.61% av de totala rösterna. I de regioner där folk främst röstar på dem är Gotland och Jämtland främst. 

Centerpartiets tre viktigaste frågor inför 2022

 • Jobb
  För att underlätta för småföretagarna i Sverige vill Centerpartiet införa enklare regler där det blir billigare att anställa och mer rörlighet på arbetsmarknaden.
 • Klimatet
  Skärpa klimatmålen för EU och Sverige för att år 2040 nå klimatneutralitet. Ta bort de koldixidutsläpp som finns i atmosfären.
 • Vård och omsorg
  Högkvalitativ vård som ska vara tillgänglig över hela landet och även korta ner vårdköerna där fler får en fast läkarkontakt.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet firade för bara tre år sedan sitt 100-årsjubileum då det uppstod 1917. Partiet hette från början Sveriges Socialdemokratiska vänsterparti, men bytte redan 1921 namn till Sveriges Kommunistiska Parti och hette så fram till 1967 då namnet förkortades till Vänsterpartiet Kommunisterna. Partiets nuvarande namn Vänsterpartiet bytte de till 1990. Ledare för Vänsterpartiet är idag Jonas Sjöstedt och han har varit det sedan 2012. 

Partiet är sprunget ur den socialistiska arbetarrörelsen, men hade en mer kommunistisk politisk inriktning fram till 80-talet jämförelsevis med Socialdemokraterna som även de bildades ur den socialistiska arbetarrörelsen. 

Från 1998 till 2006 ingick Vänsterpartiet i ett samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet då de bildade en minoritetsregering. Från 2008 till 2010 ingick de under namnet de rödgröna tillsammans med Miljöpartiet och Socialdemokraterna. De var även en del av Löfvens regering från 2014 till 2019 för att samarbeta om budgeten. Samarbetet upphörde dock under 2019. 

I riksdagen sitter partiet på 28 mandat efter att de under det senaste riksdagsvalet 2018 fick 8% av rösterna. Flest röster hämtar partiet från Västerbotten, Göteborg och Stockholm. Partiets kanske främsta profil de senaste åren är Gurun Schyman som var partiordförande mellan åren 1993 – 2003.

Vänsterpartiets tre viktigaste frågor inför 2022

 • Jämlikhet
  Skapa ett gott och rättvist samhälle för alla som lever i Sverige där alla ska få vara med och ta del av Sveriges framgångar.
 • Pension
  Ett nytt pensionssystem som gynnar alla. Hög som låginkomsttagare. Alla ska kunna leva på sin pension. Ekonomisk trygghet till alla.
 • Förkorta arbetstiderna
  Kortare arbetstider så att inte människor riskerar att slitas ut i förtid på arbetsmarknaden. Där vill de införa sex timmars arbetsdagar.

Liberalerna

1934 uppstod Liberalerna under namnet Folkpartiet. Partiets bildande kom från de två partierna Frisinnade folkpartiet och Sveriges liberala parti. Partiet hade under 1940 till 1960 sin storhetsperiod då de var det borgerliga partiet som för det mesta fick flest röster. De bildade tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna det högra blocket som gick under namnet borgerliga Alliansen till 2019. Sedan 2019 är partiets ordförande Nyamko Sabuni.

Under 40-talet propagerade partiets ledare Bertil Ohlin för fri ekonomi med socialt ansvar som det främsta ledet i ideologin. Under 1990-talet antog partiet en ännu mer borgerlig framtoning då de förespåkade fler ekonomiska avregleringar och öppnade upp för mer privatiseringar i samhället. Individen ska enligt partiet alltid sättas i centrum där politiken inte ska utgöra ett hinder för den individuella friheten.

I riksdagsvalet 2018 erhöll de 5.49% av rösterna, vilket var en ökning med 0,5% sedan valet 2014. Med 5,49% av rösterna är de Sveriges sjunde största parti och hämtar störst andel av sina väljare från Skinnskatteberg, Stockholm och Göteborg. Partiet har under åren haft svårt att behålla sina väljare och brukar därför skämtsamt kallas för Partisystemets Hallsberg: En väntsal för partibytare.

En av de kändaste profilerna i partiets historia är Bengt Westerberg som var partiledare mellan 1983 till 1995.

Liberalernas tre viktigaste frågor inför 2022

 • Skolpolitiken
  Ge Högre lön till lärarna och även höjd status med bättre karriärmöjligheter. De vill även Införa en tioårig grundskola där lektionerna ska vara mobilfria.
 • En välfungerande intregrationspolitik
  Ge mera tid i skolan till nyanlända barn och satsa hårdare på den svenska undervisningen. Strängare straff mot hedersförtyck och öka kunskapen kring ämnet.
 • Mer samarbete internationellt
  De vill att Sverige ska gå med i Nato och samtidigt stärka banden med EU genom att utveckla samarbetet. Även att det ska satsas mer på det svenska försvaret.

Miljöpartiet

Miljöpartiet de gröna är det näst yngsta partiet av de partier som sitter med mandat i riksdagen då det bildades 1981. Motståndet mot kärnkraften var det som bildade partiet sprunget ur freds och miljörörelsen. Istället för att de som leder partiet benämns som partiledare/ordförande heter det i Miljöpartiet språkrör och språkrör för partiet är idag sedan 2019 Isabella Lövin och Per Bolund.

Miljöpartiets politiska ideologi vill att alla ska ta hänsyn till kommande generationer genom att se efter djur och natur genom att återvinna material. Med ursprunget från fredsrörelsen är det även viktigt med fredsfrågor för partiet. De efterstävar ett långsiktigt demokratiskt samhälle.

Miljöpartiet har främst ingått i det rödgröna blocket, men samarbetade med den då sittande regeringen under 2011, borgerliga Alliansen gällande migrationsfrågor. Idag samarbetar de med den sittande regeringen Socialdemokraterna. De är det partiet som sitter i riksdagen som har minst mandat med endast 16 av samtliga partier då de fick 4.41% av rösterna i det senaste riksdagsvalet. Deras väljargrupp befinner sig i Stockholm och Göteborg där främst yngre röstar på dem.

Miljöpartiets tre viktigaste frågor inför 2022

 • Klimatet
  Stoppa användandet av fossila bränslen där Sverige ska bli det första landet att bli helt fossilfritt. Bevara skogen samt skydda haven.
 • Migration
  En bättre och miljövänlig värld där färre tvingas fly till följd av klimatet. Det ska råda en öppen och välkomnande flyktingpolitik med medmänsklighet framförallt.
 • Jämställdhet
  Miljöpartiet är ett feministiskt parti och vill ha ett helt jämställt samhälle där kvinnor ska ha halva makten och mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Vinnare i riksdagsvalet sedan 1970

Här nedan kan du se vilka partier eller block som har vunnit riksdagsvalet i Sverige sedan 1970.

År Vinnare
2018Socialdemokraterna
2014Socialdemokraterna
2010Moderaterna (Alliansen)
2006Socialdemokraterna
2002Socialdemokraterna
1998Socialdemokraterna
1994Socialdemokraterna
1991Moderaterna (Borgerliga partier)
1988Socialdemokraterna
1985Socialdemokraterna
1982Socialdemokraterna
1979Borgerliga blocket (M + FP + C)
1976Borgerliga blocket (M + FP + C)
1973Socialdemokraterna (regeringsbildande med Vänsterpartiet)
1970Socialistiska blocket ( S + VPK)

Vanliga frågor och svar

När är nästa riksdagsval?

Nästa riksdagsval äger rum söndag, 11 september 2022.

Hur går valet till riksdagen till?

Vart fjärde år är det val till riksdagen där alla svenska medborgare har chansen att gå och rösta. Omröstningen sker alltid den andra söndagen i september.

Vad händer efter riksdagsvalet?

Alla röster räknas in från alla som har röstat och sedan beroende på rösträkningen bildar det partiet med flest röster regering.

Vem vinner riksdagsvalet 2022?

Det vet vi inte ännu, men om man ska spekulera ser det bra ut för Sverigedemokraterna som endast har ökat i röster sedan 2010. Det partiet som har fått flest röster de senaste valen är Socialdemokraterna och de ses fortfarande som favoriter att vinna valet.

Har sport som främsta intresse och älskar att skriva om fotboll. Enligt honom är Maradona den bästa spelaren genom tiderna, då han ser åren i Napoli vara höjdpunkten i Maradonas karriär.