-bg

Melodifestivalen vinnare genom tiderna

Melodifestivalen 2023 drar i gång den 4 februari i Göteborg. Som alla kanske minns var det Cornelia Jakobs som vann Melodifestivalen 2022 med hennes bidrag Hold me Closer. I årets upplaga är det Loreen som går in som favorit. Men låt oss nu tillbaka på tidigare år och vilka som är Melodifestivalen vinnare genom tiderna.

Betta på årets Melodifestival - Vem tror du vinner? - Maj 2024

Vinnare av Melodifestivalen 2023

Förra året i Melodifestivalen 2023 var det Loreen som vann med sitt bidrag Tattoo. Hon kom före duon Marcus & Martinus. Loreen är en av få artister som har vunnit Mello 2 gånger. Tyvärr så kommer inte Loreen att ställa upp i årets tävling.

  • Artist: Loreen
  • Låt: Tattoo
  • Poäng: 177 poäng

Lista över alla vinnare i Melodifestivalen

Under årets lopp har Sverige haft många bidrag som har tagit sig högt upp I Eurovision Song Contest. Både Loreen och Måns Zelmerlöw har varit vinnare av finalen. Loreen som vann även fjolårets upplaga, samt Eurovision.  Det finns en hel del odds och speltips på melodifestivalen om Marcus & Martinus som slutade på 2:a plats efter Loreen förra året.

Men sedan 2000 har Sverige haft tolv bidrag som har kommit topp fem eller högre i ESC. Så vem har då vunnit melodifestivalen tidigare? Här kommer en lista över vinnare i melodifestivalen sedan 2000.

Melodifestivalen vinnare som har vunnit flera gånger

Tittar man tillbaka längre tillbaka än 2000 finns det givetvis fler svenska melodifestivalen vinnare genom tiderna. Varav flera som har vunnit mer än en gång. Carola är den svenska artist som har vunnit flest gånger. Hon har vunnit Melodifestivalen fem gånger.

Marie Bergman är den enda som har kommit nära. Hon har vunnit melodifestivalen tre gånger. Inga från andra chansen, eller semifinalen vinnare som det numera heter har vunnit hela tävlingen.

Artister som har vunnit Melodifestivalen 2 gånger i rad

Sedan Melodifestivalen drog i gång 1958 är det bara ett band som har lyckats vinna Melodifestivalen två gånger i rad. Family Four vann 1971 med låten Vita vidder. Året efter försvarade man sin vinst med bidraget Härliga sommardag.

Vanliga frågor och svar

Vem har vunnit Melodifestivalen flest gånger?

Carola Häggkvist har vunnit flest gånger av alla tidigare vinnare i Melodifestivalen. Hon vann sin femte och sista seger i Melodifestivalen 2006. Marie Bergman har vunnit näst mest gånger.

Vem vann Mello 2023?

Loreen vann Melodifestivalen 2023. Hon kom på förstaplats framför Marcus & Martinus med låten Tattoo. Loreen är inte med och tävlar i årets upplaga av Melodifestivalen.

Vem har vunnit Melodifestivalen flest gånger?

Carola Häggkvist har vunnit flest gånger av alla tidigare vinnare i Melodifestivalen. Hon vann sin femte och sista seger i Melodifestivalen 2006. Marie Bergman har vunnit näst mest gånger.

Vem vann Mello 2022?

Carolina Jakobs vann Melodifestivalen 2022. Hon kom på förstaplats framför Anders Bagge med låten Hold me Closer. Jakobs är inte med och tävlar i årets upplaga av Melodifestivalen.

Hur många gånger har Charlotte Perrelli vunnit Melodifestivalen?

Charlotte Perrelli har vunnit Melodifestivalen två gånger. Första gången hon vann gick hon under efternamnet Nilsson. Det var 1999. Hon vann även 2006.

Vem har vunnit Melodifestivalen tre gånger?

Marie Bergman har vunnit Melodifestivalen tre gånger. Det är bara Carola Häggkvist som har vunnit tävlingen fler gånger än henne.