eSport betting

eSport är en förkortning av elektronisk sport och vad det handlar om är organiserade matcher och turneringar med prispengar i potten på spel inom kategorierna realtidsstrategi, FPS-spel, Multiplayer Online Battle Arena och sport. Några exempel på populära spel är Counter-Strike GO, League of Legends och Starcraft II.

eSport är ingen direkt nyhet och de digitala bataljernas historia går tillbaka till 1970-talet. Det är dock under 2000-talet som denna nya sport har fått fotfäste bland den breda allmänheten. Det är också nu på senare år som intresset har väckts för att spela på eSport med riktiga pengar på spelbolag.

Spela på eSport

eSport växer så det knakar och det innebär automatiskt att intresset för att spela på eSport också ökar. Det är en hel del svenska och europeiska spelbolag som känner vart vinden blåser och erbjuder ett utbud av betting på eSport. I takt med att spelmarknaden blir mer mogen med fler och mer kunniga spelare kommer också utbudet att bli större.

Spelbolag som täcker e-sports betting bäst:

 1. Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod ekluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas
  18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor

Spelalternativ

När du navigerar dig fram till lobbyn för eSports på ett spelbolag som har ett utbud av spel på elektronisk sport ska du först välja spel. Sedan är det bara att sondera bland spelalternativen.

Hur många spelalternativ du har att välja mellan när du vill betta på eSport avgörs av tre saker, nämligen:

 • Hur stort fokus spelbolaget har på eSport överlag
 • Hur stor dignitet turneringen/evenemanget har
 • Vilket spel det handlar om

Oavsett ovan kan du alltid spela på alternativet Win/Draw/Win, eller 1×2 på ren svenska. Övriga mer vanliga alternativ är dubbelchans (1x, 12, x2), handikapp, korrekt slutresultat, att ett lag ska vinna minst en karta samt antal vunna kartor.

Livebetting på eSport finns inte för tillfället.

Ligor och turneringar att betta på

Inom eSport är det en handfull titlar som är mer populära än andra. Populariteten kommer av dels spelens actionfyllda karaktär, dels deras fokus på lag och turneringsspel online.

Starcraft 2 betting

Starcraft 2 (Wings of Liberty) är ett spel från Blizzard Entertainment som släpptes sommaren 2010. Spelet har sedan lanseringen fått två expansionspaket. Starcraft 2 är uppföljaren till StarCraft: Brood War, som räknas som det mest betydelsefulla spelet i eSportens historia.

Starcraft 2 är nummer ett när det gäller eSport globalt och det arrangeras såväl turneringar som ligor, alla med stora prispengar i potten, under hela året. När det gäller Starcraft 2 betting är det framför allt följande fem evenemang som är i fokus:

 • MSI Masters Gaming Arena 2015
 • StarCraft 2 StarLeague
 • SK Telecom Proleague
 • Global Starcraft League
 • WCS Premier League

League of Legends betting

League of Legends (LoL) är ett spel från Riot Games som släpptes i oktober 2009. Spelet har under flera år legat i toppen över de mest spelade titlarna online och när det gäller eSport är LoL föremål för en hel rad ligor och turneringar både lokalt och globalt. Om du vill betta på League of Legends är det framför allt följande evenemang som är hetast:

 • LoL Champions Summer
 • EU LCS/NA LCS
 • LoL Master Series
 • Tencent LoL Proleague
 • Garena Premier League

Counter-Strike GO betting

Counter-Strike: Global Offensive från speltillverkaren Valve Corporation är en uppföljare till Counter-Strike från 1999. Spelet släpptes 2012 och har sedan dess varit en av topptitlarna inom eSport.

Dota 2 betting

Dota 2 är en fristående mod till kartan Defense of the Ancients (DotA) från Warcraft III: The Frozen Throne utvecklad av Valve Corporation. Spelet, som i princip är helt och hållet skapat för onlineturneringar och därmed är perfekt för eSport, släpptes i juli 2012.

Betting på Dota 2 sker framför allt inom ramen för större evenemang globalt såsom The International och Electronic Sports World Cup.

Andra titlar för eSports

Ovan fyra nämnda titlar är de avgjort mest populära när det gäller onlinespelande och därmed också för betting på eSport. Det finns emellertid självklart fler titlar av rang. Några exempel är Hearthstone, World of Tanks och Heroes of the Storm.

E-sportens historia

Elektronisk sport har väl egentligen funnits ända sedan arkadklassikern Pong dök upp i början av 1970-talet, men det är på senare tid med internetuppkopplade datorer och spelkonsoler som e-sport på riktigt har blivit ett begrepp. Det sägs att begreppet esport myntades i samband med en turnering i Sydkorea någon gång vid millennieskiftet och det kan mycket väl vara sant. Sydkorea räknas nämligen som ett föregångsland inom denna nya sport.

Företaget International Cyber Marketing anses generellt vara den aktör som var katalysatorn bakom en mer organiserad utveckling för eSport. Redan år 2000 arrangerade företaget en första turnering, World Cyber Games Challenge, och spelen på programmet var FIFA 2000, Age of Empires II, StarCraft: Brood War och Quake III Arena. Året därpå ändrades namnet till World Cyber Games och under det namnet var turneringen fram till 2012 en av de absolut största.

En annan stor aktör inom sportens historia är Electronic Sports League (ESL) som var en bjässe inom europeisk eSport mellan 2004-2009. Andra större aktörer/koncept historiskt sett är Intel Extreme Masters, Major League Gaming, Electronic Sports World Cup (ESWC) och svenska Dreamhack.

E-sport i Sverige

Sverige är, tack vare en hög bredbandspenetration, ett högt generellt datoranvändande och en kultur av spelande en framstående nation inom eSport internationellt. Sverige är också ett av de länder som ligger längst fram åtminstone i Europa när det handlar om att organisera spelandet nationellt.

Svenska E-sportföreningen är en ideell förening som har grundats för att främja eSport i Sverige. Alla som är aktiva spelare kan bli medlemmar och då ansöka om en så kallad e-sportlicens. Licensen blir viktigare och viktigare nationellt då alltfler turneringsorganisatörer kräver att man har den för att få delta i turneringar. Svenska E-sportföreningen samlar också föreningar, utfärdar domarlicenser och sanktionerar turneringar.

Vad gäller antalet aktiva inom eSport i Sverige finns flera siffror att förhålla sig till, men om vi tar ett genomsnitt är det omkring 300 000 personer som regelbundet deltar i turneringar i de mer populära spelen.

Se eSport live

Det finns goda möjligheter att se eSport live. Det bästa valet för livesändningar är onlinetjänsten Twitch där i praktiken varje match i varje turnering och liga direktsänds. Det går även faktiskt att följa lite kring eSport via vanlig TV, då framför allt i regi SVT och TV6.