Tour de France

Då har den 106:e upplagan av det klassiska Tour de France dragit igång. Ett av de tre  största loppen i cykelvärlden. Årets upplaga är lite speciell då ”Grand Départ”, loppets första start, gick av stapeln i Belgien. Detta för att fira mästerskapens första vinnare för 50 år sedan, belgaren Eddy Merckx. En annan rolig grej som uppmärksammas i årets upplaga är 100-års jubileet av den gula ledartröjan, en av de mest ikoniska symbolerna som funnits för en sport. Det finns en unikt designad ledartröja för varje dag under loppet och varje tröjas drag kommer på något sätt att härstamma från Tour de France historia. Den första tröjan porträtterade Atomium i Bryssel och sen fortsätter det exempelvis med porträtt av Bernard Hinault, Eddy Merckx, Jacques Anquetil and Miguel Indurain. De två sista etapperna kommer att ha avbildningar av Triumfbågen och Champs-Elysées. På tal om Eddy merckx så är han även den som har burit den gula ledartröjan flest etapper av alla, hela 96 stycken och totalt 111 dagar. Holländaren Mike Teunissen i Team-Jumbo Visma har för tillfället lagt beslag på den gula ledartröjan efter de två första etapperna.
Banan är i princip oförändrad från förra året. Det finns dock en viktig parametrar från förra året som är värda att reflektera över, vilken kan påverka årets upplaga. Exempelvis var den stora favoriten 2018 Chris Froome, en åkare som inte riktigt lyckades pricka formen. Han lyckades emellertid reda upp situationen på slutet och passerade Primoz Roglic i de sista loppen. Lagkamraten Geraint Thomas gick och vann hela Tour de Francem vilket shockade experterna. Trots att oddssättarnas favoriter till att utmana Froome, Porte, Nairo Quintana, och Mikel Landa, så var det Tom Dumoulin som slutade tvåa.

Tour de France historia och statistik

Mesta vinnare historiskt Tour de France

VinsterCyklistÅr
5Jacques Anquetil(Frankrike)1957, 1961, 1962, 1963, 1964
 Eddy Merckx(Belgien)1969, 1970, 1971, 1972, 1974
 Bernard Hinault(Frankrike)1978, 1979, 1981, 1982, 1985
 Miguel Indurain(Spanien)1991, 1992, 1993, 1994, 1995
4Chris Froome(Storbritannien)2013, 2015, 2016, 2017
3Philippe Thys(Belgien)1913, 1914, 1920
 Louison Bobet(Frankrike)1953, 1954, 1955
 Greg LeMond(USA)1986, 1989, 1990 


Tidigare vinnare 10-talet

Under 10-talet har tävlingen dominerats av Chris Froome, Storbritannien och Team Sky.

ÅrLandCyklistLag
2010LuxemburgAndy SchleckTeam Saxo Bank
2011AustralienCadel EvansBMC Racing Team
2012StorbritannienBradley WigginsTeam Sky
2013StorbritannienChris FroomeTeam Sky
2014ItalienVincenzo NebaliAstana
2015StorbritannienChris FroomeTeam Sky
2016StorbritannienChris FroomeTeam Sky
2017StorbritannienChris FroomeTeam Sky
2018StorbritannienGeraint ThomasTeam Sky

 
Svenskt deltagande
Sven Åke Nilsson är den svensk som deltagit flest gånger i Tour de France. Han körde fem gånger och gjorde sitt sista framträdande 1982. Dock har Magnus Bäckstedt startat sju gånger men han lyckades endast avsluta två lopp, det senaste 2008. Bäckstedt är också den enda svensk som har vunnit en etapp i Tour de France, vilket han gjorde mellan La Chaux de Fonds och Autun 1998. Gösta Pettersson har den bästa totalplaceringen en svensk herråkare någonsin åstadkommit, en tredjeplats 1970.
Årets upplaga och favoriter
Tour de France 2019 består av 21 etapper och 22 lag som tävlar mot varandra. När vi analyserar deltagarna och jämför oddsen så ser det ut som att slutsegern kommer att stå mellan förra årets vinnare Geraint Thomas, dansken Jakob Fuglsang eller underbarnet Egan Bernal. Dessa tre är de enda som har under 10,00 i odds att vinna tävlingen samtidigt som de är de enda tre som har under 3,00 att sluta som topp tre i tävlingen. Sen innan vet vi att förra årets tvåa och trea Tom Dumoulin (Team Sunweb) och Chris Froome (Team Ineos) inte deltar i årets upplaga.
Geraint Thomas har i sin karriär både cyklat bana och landsväg, och är som sagt titelhållare i Tour de France. Han har även vunnit två OS-guld och tre VM-guld. I sitt nuvarande stall Team Ineos (tidigare Team Sky 2010-2019) startade Thomas som en ”domestique” till Chris Froome men har sakta men säkert blivit en av de viktigaste åkarna i laget. Thomas är även den första walesaren att vinna touren. Thomas har hängt på bra i början och har skaffat sig ett ok utgångsläge.
Jakob Fuglsang är en före detta mountainbike-cyklist som bland annat har vunnit U-23 VM. Han tävlar för UCI Worldteam Astana, en koalition av statsägda företag från Kazakstan. Tidigare har han slutat sjua i Tour de France och Fuglsang har vunnit en del andra tävlingar, exempelvis Liège-Bastogne-Liège, Critérium du Dauphiné, Danmark Rundt, Tour de Luxembourg, Tour of Austria och Tour of Slovenia. Fuglsang har hängt med helt ok de första två etapperna men bör inte låta Bernal och Thomas dra ifrån, då kan det bli riktigt tufft.
Egan Bernal kör precis som Thomas för UCI Worldteam Team Ineos. 22-åringen är från Colombia och slog igenom 2017 efter att ha vunnit Tour de l’Avenir, varefter han blev värvad av dåvarande Team Sky. Han har en bakgrund inom mountainbike och spås en lysande framtid av sitt lag och cykelvärlden, frågan är om han är redo för att ta hem en stor tävling som Tour de France. Hans form  verkar också vara bra då han kört på bra hitintills och har lagt sig i tätklungan av cyklister.

Speltips Tour de France

Tour de France ses av många som den tyngsta och mest prestigefulla tävlingen av alla. Det är även den tävling som ges mest uppmärksamhet och är mest populär. Tävlingen attraherar inte bara världens bästa cyklister utan även de största spelmarknaderna. Eftersom det är världens mest prestigefulla cykeltävling så är det en kelgris för experter att spela på och diskutera kring.
Med tanke på maktvakuumet i Team Ineos och de svaga resultat Thomashaft i år är det upplagt för skräll(?). En stark utmanare är Bernal, som gick in och vann Tour de Suisse efter att Thomas kraschat. Innan tävlingen drog igång kunde Thomas spelas som vinnare till runt fyra gånger pengarna och att sluta som topp tre till runt 2,00. Bernals odds låg runt 2,70 som vinnare och 1,70 som topp tre. En tävling som brukar vara en bra värdemätare för att välja en vinnare är Critérium du Dauphiné, vilken vanns av Jakob Fuglsang. Fuglsang har haft sitt bästa år någonsin och backat av Astana kommer han vara med i täten hela vägen. Fuglsang odds som vinnare låg på runt sex gånger pengarna och topp tre till 2,40. I lagtävlingen var oddset på Team Ineos runt två gånger smöret. De närmaste konkurrenterna är Astana Pro Team till runt 5,00, Movistar Team som skvalpar runt 7,00 och Mitchelton-Scott Team som kan spelas till 8,00.
Bergströjan totalt lär tillfalla bergsfanatikern Julian Alapphilippe, vilket kan spelas till 2,62 på bet365. Han är även favorit till att vinna etapp 3 som är en kraftigt backig bana. Favoriten till att bli bästa ungdomscyklist ligger såklart hos totalfavoriten Bernal, men det finns en utmanare i Enric Mas Nicolau. Det blir intressant att se om Bernal håller för pressen och det går att försäkra sig lite om det inte skulle bli så då det går att spela på att Bernal inte blir den bästa åkaren i Team Ineos, där bland annat Thomas huserar. Att Bernal inte blir bäst placerad i Ineos ger runt 2,00, det vill säga att vem som helst i laget kan komma före totalt.
Förra året var vinstmarginal från tvåan till Thomas en minut och 51 sekunder. Året innan var det endast 54 sekunder från Froome ner till Uran och 2016 vann Froome med mer än fyra minuter ner till Bardet. I år är startfältet så pass jämt att vi spelar på att vinstmarginalen kommer att vara under en minut, vilket kan spelas till runt 2,00. En annan intressant tröja att hålla koll på är kampen om den gröna poäng-tröjan. Peter Sagan (Bora–Hansgrohe) är tillbaka för att försvara sin titel och kommer att försöka slå Erik Zabels rekord på sex vinster. Just nu ligger Sagan på samma som Zabel efter att ha vunnit sex av de sju senaste tävlingarna. Sagan känns som ett ganska säkert kort och det går att spela honom i flera H2H för poäng via olika bettingsidor. Just nu ligger Sagan tvåa efter två etapper och spås även ligga topp tre under etapp tre.
Utan den fyrfaldiga mästaren Froome känns det som ett öppet race och det kan vara bra för alla spelare att reka vara etapp för sig innan man gör något förhastat. Det kommer förmodligen vara enklare än att förutse en totalvinnare.