Travresultat

ATG

Spela på trav till fasta odds hos andra spelbolag än ATGFör att få tag på travresultat för lopp som ATG ordnar spel på kan man gå till ATG.se. Där finns resultat för samtliga trav- och galopptävlingar som ATG erbjuder spel på. Dessutom visas information för alla de spelformer som ATG erbjuder. Har man till exempel satsat på V75 kan man enkelt klicka sig in till V75-resultatet och inte bara få se resultatet för alla loppen utan även få veta hur stor omsättningen blev, antal system, utdelningen, med mera.

ATG har inte bara nya resultat tillgängliga utan man kan även söka efter äldre resultat – perfekt när man försöker bestämma sig för hur man ska tippa sin travkupong och vill se hur det har gått i tidigare lopp. För att hitta resultat för äldre lopp, använd den kalender som du kan nå vi vänsternavigeringen.

Exempel på information som ATG tillhandahåller är rätt rad, utdelningssiffror och hur insatserna fördelades mellan olika hästar (spelprocent).

Loppresultatet kommer in först

När ett travlopp precis har avslutats är det information om vilken häst som kom etta, vilken häst som kom tvåa och vilken häst som kom trea som anländer till ATG först och läggs upp bland resultaten, tillsammans med vinnarodds och platsodds. Sedan kan det dröja en stund innan det fullständiga resultatet blir tillgängligt.

Resultatsidan hos ATG visar alltid tydligt hur långt en tävlingsdag har kommit vad gäller redovisningen av resultat. Efter varje bana som kör lopp kan du se en siffra som sitter inom parentes. Denna siffra anger till och med vilket lopp det finns tillgängliga resultat.

Smygen hos ATG

Är du en person som gillar att öppna paket långsamt? I så fall kanske du vill ta en titt på Smygen hos ATG. Smygen passar dig som inte vill se hela resultatet på en gång när resultatsidan laddas, utan steg för steg vill få veta hur det har gått i respektive lopp.

Hos Smygen bestämmer du själv när resultatet för nästa avdelning ska visas genom att klicka på pilikonen. Först visas information om odds, värde och strukna i avdelningen ett, och om du klickar på pilikonen visas även vinnarhästen. Klicka på pilen igen så visas odds, värde och strukna i avdelning två, och ytterligare ett klick avslöjar vinnaren för denna avdelning. Sedan fortsätter du steg för steg tills du har gått igenom alla avdelningarna.

Andra aktörer

I stort sett alla spelsajter som erbjuder spel på trav har även en resultatservice. Detta gäller till exempel Racebets, Unibet, Bet365, NordicBet och Expekt. Särskilt viktigt är detta förstås när man spelar på travlopp utanför Sverige, lopp vars resultat inte visas hos ATG eller i svensk media.

Värt att tänka på är att många spelsajter (till skillnad från ATG) erbjuder spel med fasta odds. Man behöver då inte vänta tills loppet / loppen är över för att få veta hur mycket man kommer att få betalt på en vinnande satsning, utan man vet redan i förväg exakt hur mycket pengar man kommer att få om det visar sig att man har tippat rätt. Det enda resultat man behöver ta reda på är alltså hur det gick i loppet eller loppen, man behöver inte försöka hitta information om omsättning, utdelning, med mera.

Förkortningar

Här är en lista över några vanligt förekommande förkortningar som kan vara praktiska att känna till när man försöker tyda resultatlistor och annan information från travvärlden.

(1) 2 När en siffra inom parentes följs av en siffra utan parentes anger det hästens resultat i ett heatlopp. Siffran inom parentes anger hästens slutplacering och räknas som officiellt resultat i heatloppen.
d Diskvalificerad
dist Distanserad
ejg Ej godkänd i kvalificeringslopp
g Galopp
gdk Godkänd i kvalificeringslopp
it Ingen tidtagning i loppet
kub Kört utanför bangränsen
pm Passgång i mål
str. Struken
tr Trängning
u Utgått
vänd Vänt, ekipaget fullföljde inte loppet

Hjälp att använda sig av travresultat

För den som vill ha hjälp med att hantera stora mängder travresultat finns den svenska tjänsten Pinracer, som du kan läsa mer om på vår sida om Pinracer.

pinracerPinracer är ett webbaserat verktyg som skapar autosystem med spiklopp, sparlopp och garderingslopp baserat på tillgänglig statistik, och Pinracer kan också användas för rankning och reducering.

Att använda sig av Pinracer innebär inte att du helt förlorar kontrollen över din spelkupong, utan du kan själv gå in och fatta beslut på de områden som du vill kontrollera manuellt. Det är också alltid du som bestämmer hur mycket pengar som systemet får kosta att lämna in och hur många spikar som ska göras.

Pinracer har tillgång till enorma mängder statistik (inklusive resultat) och informationsdatabaserna uppdateras efter varje avslutad speldag. Statistiken omfattar inte bara hästar och placeringar utan faktorer som startspår, startmetod, distans, kuskar, tränare, klass/proposition, banans karaktär och hur hästarna var rankade i loppen enligt ATGs insatsprocent finns med. Andra viktiga faktorer som ingår i Pinracers enorma databas är hästens ålder, hästens kön, starter, segrar, pengar, tider, spår, underlag, galopp, odds, restid och vila.

Pinracers statistik för hästar, kuskar och tränare går tillbaka ända till den 1 januari 2010. Pinracers statistik för insatsprocent startar istället på den 1 januari 2012. Störst vikt fäst vid resultat och annan statistik som är nytillkommen, medan äldre fakta får spela en förhållandevis mindre roll i Pinracers bedömningar.