Stefan ”Tarzan” Melander

Stefan MelanderStefan ”Tarzan” Melander är en svensk travtränare, travkusk och hästfotograf. Mest berömd är han för att ha vunnit Hambletonian 2011 med Scarlet Knight, samt för att ha tränat Gigant Neo som vann Prix d’ Amerique 2006 och Iceland som vann Elitloppet 2010. Bland de travtränare som är verksamma i Sverige är Melander ensam om att ha tagit fram hästar som segrat i alla dessa tre storlopp.

Stefan Melander utsågs till Årets Tränare år 1998, 2001 och 2012.

Stefan Melanders bas är en hästgård i Tillinge utanför Enköping.

Bakgrund

Bertil Stefan Melander föddes i Spånga i Stockholms kommun den 23 november 1957. Han växte upp i närheten av Solvalla och började redan som barn tillbringa mycket tid där.

Sin första seger som kusk fick han med Conner Headland på Solvalla den 8 december 1976.

Smeknamnet Tarzan myntades av Håkan Wallner, som tyckte att den unge Stefan Melander for fram som Tarzan på Solvalla mellan uppdragen på banan.

Tävlingskarriär

Stefan Melanders första riktigt stora stjärna var Mr Basket, vars föräldrar var The Prophet och Satin Way från USA. The Prophet startade i 202 lopp under 1970-talet och 1980-talet och vann 60 av dem. Totalt sprang hästen in över 1,3 miljoner kronor i prispengar. På den här tiden hade Stefan Melander inte någon proffslicens och var alltså amatör.

His Majesty

En viktig milstolpe i Stefan Melanders travkarriär inträffade då han som lärling vann trav-VM på Yonkers Raceway i USA med hästen His Majesty år 1995. Det kom dock att dröja ytterligare två år innan han fick sin eftertraktade proffslicens – efter att ha blivit nekad två gånger. I Stefan Melanders första egentränade unghästkull fanns Lucky Pro, som bland annat vann Travkriteriet.

Scarlet Knight

År 2001 vann Stefan Melander det prestigefyllda loppet Hambletonian med hästen Scarlet Knight. Melander hade köpt Scarlet Knight i Harrisburg (USA) under hösten 1999 och tagit hem honom till Tillinge för att köra in honom, och när hingsten som 3-åring sedan återvände till sitt forna hemland slog han alla med häpnad. Samma år vann Scarlet Knight även Orsi Mangelli, och året därpå blev det en seger i Sprintermästaren.

Gigant Neo

Gigant NeoTravstjärnan Gigant Neo har haft Stefan Melander som tränare under hela sin tävlingskarriär, och med Melander som kusk kom Gigant Neo tvåa i Svenskt Travderby för 4-åriga svenskfödda år 2002. När Gigant Neo vann det legendariska loppet Prix d’ Amerique på Vincennes i Paris år 2006 var det dock med Locqueneux Dominik i sulkyn. Hästen Jag de Bellouet var först över mållinjen, men diskvalificerades på grund av doping vilket innebar att Gigant Neo, som varit tvåa över mållinjen, korades till loppets rättmätiga segrare.

Iceland

Elitloppet 2010 vanns av Scarlet Knights son Iceland, en häst som ägs och tränas av Stefan Melander. I Elitloppet var det Johnny Takter som körde Icleand, men Iceland har också tagit flera segrar med Melander i sulkyn, inklusive Jämtlands Stora Pris – Gulddivisionen år 2011.

Hästfotografen

Förutom att vara en framgångsrik uppfödare, tränare och kusk är Stefan Melander också en skicklig hästfotograf, en förmåga som han tränade upp under sin tid hos Einar Andersson. En annan mentor för Melander är Sören Nordin, och de två har gjort filmer ihop om hur bra travhästar ska se ut.