Leif Berggren

Leif Berggren

Leif Berggren är en svensk kusk och travtränare som bland annat blev champion på Årjängstravet 1968, 1969, 1970 och 1974, champion på Åmålstravet 1970 och 1975, samt champion på Färjestadstravet nio gånger totalt. Tillsammans med sin bror Sven Berggren är ”Leffe” en av de stora värmländska travprofilerna.

Totalt innehåller Leif Berggrens meritlista från hans karriär som kusk över 2 800 segrar. Sin 1000:e seger tog Leif Berggren i Åmål år 1976 med hästen Tinli, medan seger nummer 2 000 skedde med hästen Native Leader på travbanan Montecatini i Italien år 1989.

Under perioden 1985 – 2008 var Leif Berggren bosatt och verksam i Italien, men nu har han återvänt till Sverige och har Eskilstuna travbana som bas samtidigt som han tränar hästar i Västeråstrakten.

Exempel på storloppssegrar från Berggrens tid i Italien är de i Europeiskt 3-åringschampionat med hästarna Ebsero Mo och Uronometro, samt Uronometros förstaplats i det italienska Derbyt.

Karriärstart

Leif Berggren föddes år 1940 och växte upp i stadsdelen Agneteberg i Arvika, inte långt ifrån det framgångsrika stallet i Haga. I början av tonåren fick Leif Berggren börja hjälpa Karl-Erik Brunzell med hans hästar, inklusive den framgångsrika travaren Astrid som Leif så småningom fick börja köra i träning.

Första segern som kusk upplevde Leif Berggren på travbanan Skytte i Arvika under vintern 1956, då han vann med hästen Lord Nedworthy.

Tillsammans med sina bröder Sven och Åke köpte Leif hästen King Harry av Brunzell. Efter en del motgångar – King Harry galopperade på både Årjäng och Åmål – blev det en seger med King Harry på Skytte i februari 1959 med Leif i sulkyn.

Innan det blev dags för Leif Berggren att rycka in i lumpen vid I2 hann han med att arbeta ett och ett halvt år vid det värmländska stallet Dynamo i Ransäter, där han hade Gustav Lennartsson som läromästare.

Efter fullgjord militärtjänstgöring blev Berggren anställd hos proffstränaren Nils Göthe på Färjestad. År 1965, när Berggren var 25 år gammal, fick han äntligen sin egna travlicens och fem år senare tog han sitt första championat (på Karlstads travbana). Exempel på framgångsrika hästar som tränades och kördes av Berggen under hans tid på Färjestad är Marquisat (17 segrar i följd), Olover Jardy (37 segrar) och Buntic (som kom trea i Derbyt).

Flytt till Italien

År 1985 flyttade Leif Berggren till Italien, och i november samma år vann han det Europeiska 3-årschampionatet i München med hästen Ebsero Mo. Ebsero Mos italienska ägare hade ursprungligen varit emot Ebsero Mos deltagande i loppet, men när ekipaget återvände till Montecatino som segrare blev det förstås stor fest.

Tiden i Italien innebar bland annat nio championat på hemmabanan i Pisa, och flera stora segrar i unghästlopp.

Här är ett klipp från Mantorptravet år 2009 där Leif Berggren intervjuas om sin karriär i Sverige och Italien, och vad ha tycker skiljer sig åt mellan de båda travländerna.

Tillbaka till Sverige

Efter över 20 framgångsrika år i Italien återvände Leif Bergglund till Sverige och bosatte sig i Västerås. Fokus hamnade nu på att träna hästar, bland annat Brown Beauty Lady som är uppfödd och ägd av familjen Berglund.

Övrigt

Leif Berggren är bror till Sven Berggren (1938 – 2012) som också var en framgångsrik travtränare och kusk. Sven Berggren blev champion vid Åmålstravet fyra gånger, vid Axevallatravet tre gånger och vid Årjängstravet två gånger. Totalt blev det 2 672 segrar under hans kuskkarriär.