Berndt Lindstedt

Berndt Osten LindstedtBerndt ”Osten” Lindstedt är en svensk travkusk och tränare som varit verksam i både Sverige och USA.

Under sin tid som kusk har Lindstedt bland annat vunnit Elitloppet 1972 och 1979, Hugo Åbergs Memorial 1978, Olympiatravet 1979 och Konung Gustaf V:s Pokal (Kungapokalen) 1965, 1967 och 1970 här hemma i Sverige. Utlands har det bland annat blivit en seger i Prix ’d Amerique (1973), fem segrar i Peter Haughton Memorial, fem segrar i American National, fyra segrar i Hambletonian Oaks, tre segrar i Kentucky Derby och två segrar i Merrie Annabelle.

Exempel på hästar som tränats av Berndt Lindstedt är Dart Hanover, Armbro Goal, Pershing, Nan’s Catch, Royal Prestige och Vibrante.

  • År 2003 blev Berndt Lindstedt – som första europé någonsin – invald i det amerikanska travets Hall of Fame.
  • År 2003 blev Berndt Lindstedt utsett till Travsportens Hedersman av Svenska Travsportens Centralförbund.
  • Berndt Lindstedt valdes år 2011 in i det Nordiska Travmuseets Hall of Fame i Årjäng.

Bakgrund

Berndt Lindstedt föddes i Katrineholm den 21 juli 1936. Han startade sin karriär i hästvärlden hos Siri Mattson på Veda Stuteri, och därefter började han som lärling hos Siris bror Kurt Mattson i hans stall på Solvalla. Nästa steg blev Gösta Nordins stall, också det på Solvalla. Hos Nordin fick Berndt Lindstedt köra flera begåvade travhästar i lopp, och avancerade snabbt till att bli försteman i stallet.

Tack vare ett stipendium kunde Berndt Lindstedt resa till Paris för att gå i lära hos mästertränaren Charlie Mills. Därefter återvände han till Gösta Nordins stall, och gick därifrån vidare till att bli privattränare i Stall Segerhuva som ägdes av Olof Wallenius.

Tävlingskarriär

Berndt Lindstedts tävlingskarriär satte igång under hans tid på Solvalla, och bland de stora segrarna från hans tidiga karriär hittar vi bland annat en från Svenskt Travkriterium 1962 där Gay Gal vann med Lindstedt i sulkyn. Denna seger inträffade medan Lindstedt arbetade för Gösta Nordin.

Under sin tid hos Stall Segerhuva vann Lindstedt bland annat Kungapokalen med Moneymaker och Jarlsbergs Treåringschampionat med Nut Brown.

Dart Hanover

Efter tre år som privattränare i Stall Segerhuva bildade Berndt Lindstedt ett eget stall ihop med Håkan Wallner, och det var också ihop med Wallner som Lindstedt hittade Dart Hanover – en häst som skulle komma att lyfta Lindstedts kuskkarriär många steg. Det var med Dart Hanover som Lindstedt vann Elitloppet 1972 och Prix d’ Amerique 1973.

Berättelsen om hur Dart Hanover kom till Sverige startar med att tre hästintresserade män vid namn Ulf Moberg, Gösta Wallentin och Kurt Gusten Bertmark bad Lindstedt och Wallner att åka över till USA och leta upp fina hästar där som trion kunde importera till Sverige och vinna stora travlopp med. Lindstedt och Wallner tackade ja till erbjudandet och for till USA, där de hittade en hingst vid namn Leahy Hanover som togs till Sverige och vann 15 av sina 27 starter.

Efter ett lopp på Rättvikstravet körde chauffören som transporterade Leahy Hanover av vägen, och både han och hästen omkom. Hela kretsen kring Leahy Hanover blev förstås mycket chockade och ledsna, men man ville inte ge upp utan valde att använda försäkringspengarna för att köpa en ny amerikansk häst. Lindstedt och Wallner åkte på nytt över till USA, där de efter mycket sökande fann Dart Hanover på Yonkers Raceway. Dart Hanover köptes och togs över till Sverige, och resten är som man säger historia.

Continental Farm

1974 bildade Berndt Lindstedt, Håkan Wallner och Jan F Johnson stallet Continental Farm i USA. De började i liten skala, men Continental Farm blev så småningom en stor succé, och många av de hästar som Lindstedt tränade i USA fick inte bara framgångar på travbanorna utan blev också mycket viktiga för det europeiska avelsarbetet inom travsporten.

Pershing

År 1978 mötte Lindstedt och Wallner en häst vid namn Pershing som de blev intresserade av när de tävlade mot den och med egna ögon fick se hur den presterade på travbanan. Efter sin 3-årssäsong var Pershing skadad, vilket gjorde att priset på honom gick ned rejält. Vid det här laget hade Kurt Gusten Bertmarks stall KGB börjat köpa in hingstar till sin hingstdepå, och Lindstedt och Wallner tyckte att Pershing vore ett bra tillskott. KGB köpte Pershing och tog honom till Sverige i syfte att använda honom som avelshingst.

Efter att hingsten hade fått vila upp sig visade det sig dock att Pershing var i så bra skick att Berndt Lindstedts kunde börja träna honom för travlopp. För att få ställa upp i tävlingar med honom krävdes dock att KGB köpte loss tävlingsrätten, vilket de också gjorde.

Pershing började tävla och vann i stort sett alla stora lopp han startade i, inklusive Elitloppet och det första Olympiatravet. När Pershing startade i Elitloppet första gången (1978) blev det dock inte någon seger för honom och Berndt Lindstedt. Pershing var vann försöket med god marginal, men på den här tiden fick man inte välja spår i finalen utan fick ta det spår man blev tilldelad. Pershing gavs spår ett – det enda spår hingsten verkligen inte tyckte om. I finalen galopperade Pershing och blev diskvalificerad. Lindstedt blev så upprörd att han lyckades övertyga tävlingsledningen om att man borde få välja spår i finalen, och det är den regel som har gällt från och med Elitloppet 1979. I Elitloppet 1979 vann Pershing precis som året innan sitt försökslopp, och nu kunde Lindstedt välja ut spår tre år honom till finalen. Efter att ha startat i spår tre vann Pershing Elitloppet 1979.

Elitloppshelgen 1979 var för övrigt en mycket hektisk helg för Berndt Lindstedt. Det var inte bara Pershing som var på plats på Solvalla, utan under lördagen vann Pershings lillasyster Angels Flight Sweden Cup i två raka heat, och under söndagen vann Sugarbowl Hanover Elitloppets tröstlopp.

Fokus på USA

1983 avvecklade Berndt Lindstedt den verksamhet han hade i Sverige för att kunna satsa helhjärtat på USA. Travsäsongen i USA pågick i princip året runt, eftersom man kunde tävla i Florida på vintern och i resten av landet under sommaren.

Den internationella stostjärnan Evita Broline behölls i Sverige, men hon fick flytta in på Stig H Johanssons gård Stora Alby.

Armbro Goal

Fokuset på USA gav resultat, och år 1988 vann Armbro Goal, en häst som tränats av Lindstedt, det prestigefyllda loppet The Hambletonian Stakes på Meadowlands Racetrack i New Jersey (USA). Det var dock inte Lindstedt som höll i vinnarens tömmar den gången utan Armbro Goal kördes av John D Campbell. Detta berodde på att Lindstedt körde Supergill i finalen, en häst som precis som Armbro Goal hörde till stallet Continental Farm.

Avelsarbete

Förutom att vara tränare och kusk har Berndt Lindstedt också agerat rådgivare åt uppfödare och tipsat om hingstar som vore bra att använda i Norden eller andra delar av Europa. Exempel på hästar som tränats av Lindstedt och som också blivit viktiga avelshästar är Royal Prestige, Workaholic, Super Arnie, Supergill, Armbro Goal, Express Ride, Yankee Glide, Earthquake, Conch och Tap In.