Galopp

galoppGaloppsport utövas vanligen på en oval bana, där hästar rids av jockeys som sitter på hästryggen. Banorna har vanligen gräs eller sand som underlag. Om hinder ingår brukar sporten kallas steeplechase eller national hunt, vilket du kan läsa mer om längre ned på den här sidan.

Jämfört med travsporten är galoppsporten inte så stor i Sverige, men det finns fem galoppbanor som regelbundet ordnar galopptävlingar:

  • Jägersro
  • Täby Galopp
  • Göteborg Galopp
  • Strömsholm
  • Blommeröd

De fem mest berömda travloppen i Sverige är Svenskt Oaks, Svenskt Derby, Svenskt S:t Leger, Dianalöpning och Jockeyklubbens jubileumslöpning. I dessa fem lopp får endast treåriga galopphästar delta.

Andra exempel på galopptävlingar som går av stapeln i Sverige varje år är Svenskt Grand National, Stockholms Stora Pris, Stockholm Cup och Pramms Memorial.

Att spela på galopp

I Sverige är det sedan länge ATG som har dominerat scenen för spel på galopptävlingar, men på senare år har de fått konkurrens av spelsajter på internet som också erbjuder spel på galopptävlingar. Framväxten av spelsajter på internet har också gjort det lättare att hitta galopptävlingar där man kan spela till fasta odds, något som ATG inte erbjuder.

ATG har starkt fokus på svenska hästlopp, men det händer även att de erbjuder spel på stora och välkända tävlingar utanför Sverige. Vill man ha ett större utbud av galopptävlingar måste man däremot söka sig till spelsajter på internet, till exempel RaceBets, Unibet, NordicBet, Expekt eller Bet365. Särskilt RaceBets är populära bland spelare som vill ha ett stort utbud av galopptävlingar att satsa på, eftersom RaceBets är en spelsajt som inriktar sig på just hästsport.
[sitelist heading=”Spela på galopp hos:”]

Se galopploppen live på internet

RaceBets och en del andra stora spelsajter på internet har de resurser som krävs för att visa galopptävlingar i realtid online. Man kan alltså följa loppen i direktsändning i sin dator, och hos vissa spelsajter går det även bra att titta i mobiltelefonen och på surfplatta.

Möjligheten att följa loppen via internet har gjort det betydligt mer lockande att spela på galopptävlingar runt om i världen, då man inte längre är begränsad av vilka galopptävlingar som visas på teve om man vill satsa på lopp som man har möjlighet att följa i realtid. Det är ju något visst med att se ”sin” häst sticka nosen över mållinjen i samma ögonblick som det sker, istället för att behöva läsa om det i efterhand.

Stora internationella galopptävlingar som man kan spela på

USA, Storbritannien, Irland, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Japan är alla exempel på länder där galopptävlingar är mycket populära och det ordnas massor av lopp varje år, inklusive storlopp som lockar hästar från hela världen. Spelmarknaden för de stora galopptävlingarna är enorm och det är väldigt mycket pengar i omlopp.

Tre av de mest berömda galopptävlingarna i USA är Kentucky Derby, Belmont Stakes och Preakness Stakes. Om en häst lyckas vinna alla tre innebär det att hästen har lyckats ta en ”Triple Crown”. På över 125 år är det färre än ett dussin hästar som lyckats med den bedriften. Senaste gången en häst lyckades ta en Triple Crown i USA var år 1978. Hästen hette Affirmed och jockeyn Steven Cauthen.

För att erhålla utmärkelsen Triple Crown i Storbritannien måste en häst vinna storloppen The 2000 Guineas Stakes, Epsom Derby och St Leger Stakes. Totalt 15 hästar har lyckats med det under de senaste 150 åren. Senaste gången det skedde var år 1970. Hästen hette Nijinsky II och jockeyn Lester Piggott.

På senare år har Dubai i Förenade Arabemiraten seglat upp som en viktig stad inom galoppsporten. Varje år sedan 1996 har Dubai World Cup Night ägt rum. Evenemanget består av nio lopp, varav åtta är för engelska fullblod och ett är för arabiska fullblod. Det viktigaste loppet heter just Dubai World Cup och den vinnande hästen i detta lopp belönas med $10 miljoner.

Ovan nämnda lopp är bara några få exempel på storlopp som man brukar kunna satsa pengar på online. Många spelsajter har inte bara odds för storloppen utan erbjuder även spel på små och medelstora lopp.

Galoppsporten

Exakt när folk började galopptävla med sina hästar i Sverige är förstås mycket svårt att veta, och mer eller mindre informella tävlingar har förmodligen ägt rum lika länge som det har funnits domesticerade hästar här i landet.

Om vi blickar ut i världen kan vi se att redan de gamla romarna ägnade sig åt galopptävlingar, och inte bara i själva staden Rom utan även ute i provinserna. Till exempel ordnade romerska soldater i Yorkshire kapplöpningstävlingar runt år 200 f Kr. När man ska köpa och sälja hästar är det förstås alltid intressant att få se dem tävla mot varandra, och det finns gamla dokument bevarade som visar hur galopptävlingar ägde rum på hästmarknader i London under 1100-talet.

Den moderna europeiska galoppsporten började växa fram i Storbritannien under 1600-talet, och det var under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet som man avlade fram de snabba engelska fullbloden.

Galoppsporten i Sverige

I Sverige blev den organiserade moderna galoppsporten inte stor förrän under 1800-talet. En viktig händelse i den svenska galoppsportens historia inträffade år 1810 då engelsmannen Mr Hebdon ordnade galopptävlingar på Exercisfältet i Göteborg för att fira det brittiska kronprinsparets besök. Över 10 000 personer dök upp för att se tävlingarna, något som bidrog till att popularisera galoppsporten i Sverige.

År 1867 bildades det Allmänna svenska kapplöpningssällskapet som regelbundet ordnade galopptävlingar i Stockholms, Göteborg och Helsingborg. Tre år senare öppnade det första professionella tävlingsstallet i Sverige av tysken Ludwig Lienow på initiativ av greve Carl Gustaf Otto Kristian Wrangel. Ganska snart tillkom även två stuterier från galopphästar i Jönköping.

Under 1880-talet lades kapplöpningssällskapets verksamhet ned på grund av dålig ekonomi, vilket ledde till att galopptävlingarna inte blev lika strikt organiserade som tidigare. Ridskolan i Strömsholm införde dock löpningsridning på sitt program år 1887 och började utbilda jockeys.

År 1890 grundades Jockeyklubben, med kung Gustav V som ordförande. Jockeyklubben var huvudsakligen inriktad på steeplechase. Tre år senare blev vadslagning med totalisator tillåtet i Sverige, vilket gav galoppsporten ett nytt uppsving. Det dröjde inte länge innan Stockholms kapplöpningskommitté kunde öppna en galoppbana vid Lindarängen, och premiärdagen blev en enorm succé. Glädjen kom dock att bli kortvarig. År 1896 förbjöds vadslagningen vilket återigen innebar allvarliga ekonomiska problem för galoppsporten.

Galoppsporten hölls igång under förbudstiden, men det var inte förrän totalisatorförbudet upphävdes år 1923 som sporten återigen kunde börja växa sig stor och dra till sig mycket publik.

Svensk Galopp och ATG

När Svenska Galoppsporten Centralförbund öppnades i slutet av 1950-talet ersatte de Jockeyklubben som galoppsportens främsta organ och de har så förblivit sedan dess. Sedan år 2004 heter förbundet Svensk Galopp. Tillsammans med Svenska Travsportens Centralförbund äger Svensk Galopp Aktiebolaget Trav & Galopp (ATG). Både Svensk Galopp, Svenska Travsportens Centralförbund och ATG har sina huvudkontor i Hästsportens hus på Solvalla.

Gångarten galopp

Galopp är den snabbaste av hästens gångarter. En häst som galopperar har ena sidans fram- och bakben framför den andra sidans ben och lyfter alla ben samtidigt. Fötterna sätts i marker i följande ordning:

1. Vänster bakfot.

2. Höger bakfot + Vänster framfot

3. Höger framfot

Allteftersom högra eller vänstra sidans ben under större delen av galoppsprånget sätts framför den andra sidans, sägs hästen gå i höger galopp eller vänster galopp.

I Sverige brukade man förr i tiden tala om samlad galopp, kort galopp, manövergalopp, ökad galopp / förstärkt galopp och fyrsprång / karriär. Samlad galopp är enligt den gamla definitionen långsammast, cirka 220 meter per minut. Vid kort galopp rör sig hästen framåt med cirka 250 meter per minut, manövergalopp ligger kring 350 meter per minut och ökad galopp / förstärkt galopp kring 450 meter per minut. Fyrsprång, även känt som karriär, är när hästen springer så fort den kan.

Numera är termerna samlad galopp, arbetsgalopp, mellangalopp och ökad galopp vanligare.

Galopphästar

Vilka hästar som deltar i galopptävlingarna varierar världen över. I Sverige har det av tradition varit engelska fullblod som tävlat i galopp, medan från 1970-talet och framåt har även arabiska fullblod tävlat hos oss. (Engelska fullblod och arabiska fullblod tävlar dock inte mot varandra i Sverige utan har separata tävlingar.) Ponnygalopptävlingar förekommer i Sverige, men är inte alls lika vanligt som galopptävlingar med fullblod.

I USA förekommer det att appaloosahästar deltar i galopptävlingar. De kan delta i lopp tillsammans med engelska fullblod, men är sällan lika snabba som fullbloden.

I Centralasien är det ofta gamla ökenraser som är anpassade till klimatet som deltar i galopptävlingarna. I Mongoliet arrangeras galopptävlingar på uppemot 65 kilometer för mongoliska ponnys.

Steeplechase / National Hunt

Steeplechase är galopplopp där hästarna måste hoppa över hinder, vanligen i form av häckar eller diken. Ibland används termen National Hunt istället för steeplechase.

Steeplechase utvecklades på Irland under 1700-talet då man tävlade med sina hästar från en kyrkas klockstapel till en annan, genom de ägnar och skogar som låg i mellan. (Steeple är det engelska ordet för klockstapel.) Under 1800-talet spred sig sporten till bland annat England och USA.

Exempel på berömda tävlingar är Grand National Steeplechase i Liverpool, England och Pardubice i Tjeckien. I Sverige är det Gyllene Hästen och H M Konungens Pris på Täby som brukar få mest uppmärksamhet, tillsammans med Svenskt Grand National på Strömsholm.

Det är mycket ovanligt att ATG erbjuder spel på steeplechase / national hunt utanför Sverige, utan man får lov att bege sig till någon av de internationella spelsajterna, t ex RaceBets, om man vill göra sådana satsningar.