Sjunga Best

Sjunga Best var under sin storhetstid kallblodssportens stora drottning i Sverige. Sveriges Hästsportjournalisters Klubb korade henne till Årets Kallblod för både år 1979, 1980 och 1982. Sjunga Best är numera invald i Svenska Travsportens Hall Of Fame.

Hon föddes och växte upp på en gård i Jämtland 1971, och hennes tegelbruksarbetande uppfödare var också hennes ägare, tränare och kusk under hela karriären. Hon blev Jämtlands stolthet och hjälpte också till att popularisera kallblodstravet i Sverige. Vissångaren Kalle Berglund spelade till och med in låten ”Vilken häst, Sjunga Best”.

Sjunga Best gjorde 185 starter totalt under sin tävlingskarriär och vann 121 av dem. Det sammanlagda prisbeloppet landade på 738 410 kronor.

En stark personlighet

Sjunga Best hade flera intressanta egenheter, bland annat var det hon själv som bestämde när tävlingssäsongen var över och det var dags för vintervila. Trots att Sjunga Best bodde nära Östersund kunde hon aldrig delta i loppet Östersunds Stora Pris eftersom det ägde rum för sent på året. Familjen som ägde henne tvingade henne inte att tävla när hon hade sagt ifrån utan följde hennes inbyggda kalender. En gång hade de planerat att ta henne till ett lopp på Dannero, men på morgonen låg all hennes mat kvar oäten vilket gjorde att resan ställdes in. Så snart Sjunga Best hörde att hästtransporten lämnade gården kastade hon sig över sin mat och åt med god aptit.

På travbanan var Sjunga Best lätt att arbeta med och var en så kallad naturtravare som aldrig galopperade i loppen. Hon behövde inte heller balanseras med mer än lite tåvikter.

Bakgrund

Sjunga Best föddes den 29 juni 1971. Hennes föräldrar var den norska hingsten Steggbest och det svenska stoet Sjungartösen.

Sjungartösen hade köpts av tegelbruksarbetaren Kjell Davidsson år 1964. Säljare var den i Sverige smått legendariske hästhandlaren Lim-Olle Danielsson från Malung. Sjungartösen var då 12 år gammal och man hade försökt få henne dräktig i fyra år utan att lyckas. Dessa misslyckade försök visste Kjell Davidsson dock ingenting om när han bytte till sig stoet mot en gammal Mercedes och en hästfinka.

Sjungartösen, som var ett av de sista kvarvarande stona efter travstjärnan Solo, fick flytta hem till familjen Davidssons gård i Lunne (utanför Brunflo, i nuvarande Östersunds kommun). Där visade hon inga tecken alls på infertilitet utan födde Sjungarflickan 1965, Sjungarbruden 1966, Sol Pål 1967, Sjungarjäntan 1969, Sjungarstintan 1970, Sjunga Best 1971 och Sjunga Lill 1964.

Tävlingskarriär

Inledning

Sjunga Best inledde sin tävlingskarriär år 1974. Under hela hennes karriär var hennes uppfödare Kjell Davidsson också hennes ägare, tränare och kusk.

Sjunga Best första lopp ägde rum på Ovalla travbana sydväst om Östersund. Resultatet blev en seger på tiden 2.02.

I sitt andra lopp tvärstannade Sjunga Best efter ett varv och tittade uppfordrande bakåt. Det visade sig att hon brukade få socker när träningsbackarna hemma på landet var avklarade, och nu tyckte hon att det var dags för det även på banan.

Totalt gjorde Sjunga Best åtta lopp under 1974. Hon vann fem och kom på tredjeplats i två stycken. Den mest uppmärksammade segern var den i Stora Treåringsloppet på Dannero.

Året därpå gjorde Sjunga Best 18 starter. Hon vann åtta av dem – inklusive Östersunds Stora Fyraåringslopp – och kom dessutom kom tvåa tre gånger och trea en gång.

Davidsson upptäckte att han kunde få Sjunga Best att ”lägga i en extra växel” genom att sänka ned tömmarna mot bakbenen i ett lopp, och utvecklade därför en mycket karaktäristisk körstil.

År 1976 – 5 år gammal

Det var först som femåring som Sjunga Best verkligen slog igenom, och hon drog travvärldens blickar till sig när hon besegrade den norske stjärntravaren Fröyvar i en landskamp på Tröndelag i Östersund. Det mest fantastiska med detta lopp var dock inte att Sjunga Best hade vunnit, utan att hon hade gjort det på tiden 1.27,9 vilket innebar att hon nu var det snabbaste svenska stoet genom tiderna.

Sjunga Best gjorde 21 lopp under året. Hon vann fem, kom på andra plats i sju och på tredjeplats i fem.

År 1977 – 6 år gammal

Sjunga Best hade en fantastisk säsong även som sexåring, vilket gjorde det möjligt för henne att samla på sig ett långt pärlband av segrar i följd. Hon var på väg mot nytt svenskt segerrekord, men förlorade en kamp mot Jonsa på Solvalla.

År 1978 – 7 år gammal

Som sjuåring inledde Sjunga Best säsongen med 16 segrar i följd, och hon putsade dessutom ned det svenska rekordet till 1.27,0. Tyvärr blev hon sparkad hemma på gården i Jämtland och tvingades ta en paus från tävlandet. Hon han trotts detta med att starta 26 gånger under året, vilket resulterade i 24 segrar och två andraplatser.

År 1979 – 8 år gammal

Som åttaåring fick Sjunga Best bland annat utmana den norska legendaren Vintilla på Bjerke i Norge, men hon hamnade invändigt i loppet och fick se sig besegrad. Däremot blev det en seger Svenskt Mästerskap för kallblod på Bergsåker travbana.

Sjunga Best gjorde 22 starter under året. Hon vann 16 lopp, kom tvåa i fyra lopp och trea i ett lopp.

År 1980 – 9 år gammal

Under år 1980 deltog Sjunga Best i 29 lopp, trots att hon blev sparkad och tvingades till vila. Hon vann 18 lopp, kom tvåa i sex lopp och trea i fyra lopp. På meritlistan hamnade bland annat en ny seger i Svenskt Mästerskap för kallblod på Bergsåker.

År 1981 – 10 år gammal

Sjunga Best gjorde 21 lopp under år 1981. Hon vann 11 stycken, kom tvåa i fem stycken och trea i två stycken.

År 1982 – 11 år gammal

Den 29 juni 1982 var Sjunga Best redo för att ta ge sig in i en ny Norsk-Svensk kallblodslandskamp. På grund av vaccinationsbestämmelser flyttades landskampen till Årjäng i Sverige, där Sjunga Bäst tog sig förbi både Vintilla och Toddy på upploppet och vann en ljuv seger för svenskarna.

År 1982 innebar också segrar i Mjölkloppet i Gävle och Midnattspoängen på Dannero. I Mjölkloppet på Gävle travbana slog Sjunga Best nytt svenskt rekord med 1.25,8a.

Sjunga Best fick under sommaren ett svullet senfäste, och familjen Davidsson bestämde att hon skulle pensioneras. Då hade hon hunnit med 19 starter under året, varav 16 hade resulterat i seger och två i silverplatser.

Livet efter tävlingskarriären

Planen var att använda Sjunga Best för avel, men hon var svår att få dräktig och var dessutom livrädd för veterinärer. Hon fick trots allt några avkommor, men ingen av dem nådde några större framgångar på travbanorna.

År 1994, när Sjunga Best var 23 år gammal, drabbades hon av diverse ålderskrämpor och familjen Davidsson valde att avliva henne för att hon skulle slippa ha ont.