Legolas

legolasLegolas var en varmblodig travhäst som genom att vinna sina första 19 lopp i följd markant bidrog till att öka travintresset i Sverige. Det uppstod Legolas-feber och vid fikabord och stallbackar runt om i landet gick diskussionerna höga om hur länge han skulle kunna hålla sig obesegrad.

ATG var givetvis mycket glada över uppståndelsen och använde Legolas som affischpojke för både svenskt trav i allmänhet och spelformen V65 i synnerhet. (Det här var innan V75 existerade.)

Legolas förlorade sitt 20:e lopp, men det var ett VM-lopp i USA så han var fortfarande obesegrad hemma i Sverige, och hann vinna ytterligare ett lopp (Halmstadsmästaren 1983) innan segersviten på svensk mark slutligen bröts i Höga Kusten Pokal på Dannero.

Under sin korta men intensiva karriär hann Legolas med att vinna bland annat Åby Stora Pris 1983, FAMN-loppet 1983, C.Th. Ericssons Memorial 1983 och C.L. Müllers Memorial 1983. Han fick också ihop 20 stycken segrar i V65-lopp. Totalt sprang han in 3 012 770 kronor under sin karriär.

Stamtavla för Legolas: Glasgow-Karolina J. e. Pay Dirt

Rekord: 1.12,5 autostart(bilstart) kort distans, 1.14,2 autostart medeldistans.

Bakgrund

Legolas föddes hos uppfödaren Benny Lundin i Slättåkra i Halmstads kommun den 31 maj 1978. Legolas föräldrar var stoet Karolina J och hingsten Glasgow.

Som ung var Legolas ofta sjuk och han skadades sig lätt. Han utvecklade ett hett temperament som gjorde att han kastrerades redan när han var liten. Travtränaren Thomas Nilsson såg dock att den skadebenägna lilla hästen hade något speciellt, och övertalade Marco Anic i Malmö att köpa honom.

Nilsson började träna Legolas, och när Legolas var fyra år gammal var den fordom så klena hästen stark nog att börja tävla.

Tävlingskarriär

Legolas började tävla i maj 1982 och gjorde ett fantastiskt premiärår. Han startade i 11 lopp och vann samtliga. På meritlistan hamnade bland annat V65-segrar i försökt och final i både klass 3 och klass 1. Kusk var hans tränare Thomas Nilsson.

Nästa år gick i samma stil som det föregående. Legolas startade i 18 lopp, vann 14 och placerade sig tvåa eller trea i de övriga. I Åby Stora Pris bjöds publiken på en nervkittlande strid vid mållinjen och det krävdes ett målfoto för att med säkerhet kunna slå fast att den spurtande Legolas tagit sig förbi motståndaren Snack Bar i tid. Andra viktiga segrar under år 1983 var C.Th Ericssons Memorial och FAMN-loppet på Solvalla.

Under Elitloppshelgen under våren 1983 tog Legolas sin 18:e seger i följd, och blev inbjuden till VM-loppet på Roosevelt Raceway i New York (USA). Eftersom Legolas vid den här tidpunkten inte hade förlorat ett enda lopp ville arrangörerna i USA att han skulle avstå från att delta i några fler lopp innan VM-loppet, för att inte riskera att spräcka segersviten. Kretsen kring Legolas valde trots detta att låta hästen starta i ett lopp hemma i Halmstad, men Legolas vann även detta lopp och kunde alltså resa över till USA med sin segersamling intakt.

Det blev inte någon seger i VM på Roosevelt Raceway för Legolas, som kom tvåa efter franske Ideal de Gazeau. Som plåster på såren vann han Halmstadsmästaren på hemmaplan efter återkomsten till Sverige. Legolas var alltså fortfarande obesegrad på svensk mark.

Nästa lopp för Legolas blev Höga Kusten Pokalen på Dannero, där han var så favorittippad att segeroddset låg under 1.00. Men Legolas hade svårt att hitta balansen på den blöta banan och svenskfödde Speedboat lyckades ta sig förbi Legolas på upploppet, med kusken Lars Lindberg vid tömmarna. Legolas hade alltså förlorat mot en svenskfödd häst, men när han nästa vecka tog sig ann världseliten i Åby Stora Pris var han återigen snabbast av alla.

1984 startade Legolas i 21 lopp, men vann ”bara” åtta av dem. Han slutade på andraplats i åtta lopp och på tredjeplats i två lopp.

1985 var ett mycket sämre år för Legolas, som bara vann ett av de 16 lopp han ställde upp i, och i övrigt fick nöja sig med fyra andraplatser och två tredjeplatser. Nästa år startade Legolas bara i sex lopp totalt, och lyckades bara ta en andraplats och en tredjeplats. 1987 blev Legolas sista tävlingsår. Av de 21 lopp han startade i under året vann han ett, och i övrigt blev det fyra andraplatser och fyra tredjeplatser.

Efter tävlingskarriären

Eftersom Legolas hade gjort så framgångsrika insatser för att öka intresset för travsport i Sverige belönade ATG honom med gratis foder för resten av livet när han gick i pension.

År 2004, när Legolas var 26 år gammal, hade han så stora problem med sina tänder att man tog beslut om att avliva honom. Han dog den 27 juli 2004 och begravdes intill sin mammas gravplats på sin födelsegård i Slättåkra.