Ego Boy

egoboy

Ego Boy var en svensk travhingst som vann ett stort antal lopp under perioden 1970 – 1974 och utsågs till Årets Häst både år 1971 och 1973. På meritlistan finns bland annat en seger i Elitloppet från år 1973, Ego Boys mest framgångsrika år. Under 1973 startade Ego Boy i 23 lopp och gick segrande ur 18 av dem. Ofta var det flera hästlängder mellan honom och tvåan i ett lopp.

När Ego Boy avled 1974 begravdes han i vinnarcirkeln på Rättviks travbana, samma travbana som varje år arrangerar loppet Ego Boys Minne. Han är också invald i Travsportens Hall of Fame på Nordiska Travmuseet i Årjäng.

För att han tog travet ett steg närmare folkhemmet och för sina stora framgångar på svenska och utländska banor,” står det i motiveringen. Travsportens Hall Of Fame är ett samarbete mellan Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK), Norske Travjournalisters Klubb och Nordiska Travmuseet i Årjäng.

Härstamning för Ego Boy: Ego Hanover (US) – Ankedorle (DE) e. Karl Theo (DE)

Karriärstart

Ego Boy (1967 – 1974) hade Tage och Berit Hedberg i Orsa som ägare och uppfödare, och under större delen av sin karriär tränades han och kördes av Ingemar Olofsson vid Rättviks travbana. Som unghäst utmärkte sig Ego Boy inte nämnvärt, men som treåring fick han till sex segrar och som fyraåring blommade han ut och började plocka på sig tyngre meriter, inklusive en förstaplats i St Leger 1971.

Ego Boy – svenska folkets älskling

År 1972 startade Ego Boy i åtta lopp och vann sju av dem, inklusive Storsjöpokalen och Bollnäsloppet. Året därpå fortsatte han i samma stil, med segrar i bland annat Silverhästen och Mellansvenska Mästerskapet. När Ego Boy anlände till Elitloppet på Solvalla 1973 var det med nio raka segrar i ryggen, och han hade hunnit bli en mycket populär häst vars stjärnglans nådde långt utanför de vanliga travkretsarna, särskilt hemma i Dalarna där han hade blivit en lokal idol.

Elitloppet 1973

När det var dags för Ego Boy att ställa upp i Elitloppet i maj 1973 reste mängder av dalmasar ned till Solvalla för att heja på ”sin” dalahäst, och för första gången någonsin i svensk travsport fick vi se en hejarklack iförda specialgjorda supportertröjor. Detta var också första gången någonsin som det bildades kö utanför Solvallas grindar redan tidigt på morgonen en Elitloppssöndag.

Ego Boy gjorde inte de svenska åskådarna besvikna utan besegrade i ett dramatiskt skiljeheat Flower Child från USA. Flower Child var då favorittippad och allmänt erkänd som en av världens bästa travhästar. Att lilla svenska Ego Boy från Dalarna lyckades bräcka denna internationella storstjärna från USA sågs av svenskarna som Davids seger över Goliat, och publiken ville aldrig sluta skandera ”OJ OJ OJ – EGO BOY” på läktarna.

Själva loppet ägde rum i förvånansvärt lågt tempo, där båda kuskarna valde att avvakta mycket länge. Många räknade med att Flower Child skulle ta täten så småningom, men när Ingemar Olofsson slutligen gav Ego Boy fria tyglar blev amerikanen snuvad på segern.

Värt att nämna är också att Ego Boy i ett av försöken travade 1.13,8ak vilket var nytt Europarekord.

Här kan du se ett reportage om Ego Boy med ägaren Berit Hedberg, med fokus på Ego Boys seger i Elitloppet 1973.

1973 – ett guldår för Ego Boy

Efter vinsten i Elitloppet blev Ego Boy om möjligt än mer populär runt om i de breda folklagren, inte bara i Dalarna utan i hela Sverige. Hans stjärnstatus späddes på ytterligare när han fortsatte vinna storlopp både hemma och utomlands. Förutom ovan nämnda lopp innebar år 1973 Ego Boy-segrar i travtävlingar som Grote Prijs der Lage Landen i Nederländerna, Hugo Åbergs Memorial på Jägersro, Svenskt Mästerskap på Åby och Skandinaviskt Mästerskap på Bjerkebanan i Norge.

Bara några veckor efter Elitloppet 1973 slog Ego Boy dessutom voltrekordet över sprinterdistans. Ego Boys tid landade på 1.15,2 vilket var 1,1 sekunder bättre än det gamla rekordet.

Ego Boy blev inbjuden till världsmästerskapen i trav i USA (trav-VM), men familjen Hedberg tyckte inte att villkoren var tillräckligt bra och valde därför att tacka nej. De öppnade dock för att Ego Boy eventuellt skulle kunna delta nästa år, men så blev aldrig fallet.

Benskada och oväntad död

Åby Stora Pris 1974 kom att bli Ego Boys sista lopp. När det blev dags för Elitloppet 1974 kunde Ego Boy inte delta eftersom han hade ett gipsat ben.

På Pingstafton 1974, en vecka efter Elitloppet, hittades Ego Boy medvetslös i sin box och han avled ett dygn senare. Han obducerades i hopp om att man skulle få veta vad som drabbat honom, men obduktionen kunde bara visa på en skada på halskotan – något som fördjupade snarare än löste mysteriet kring Ego Boys plötsliga och helt oväntade död.

Ego Boy begravdes i vinnarcirkeln på Rättviks travbana, och varje år arrangerar Rättvikstravet loppet Ego Boys Minne.

Ego Boy var en av de första travhästar som blev riktigt känd i Sverige, och hans prestationer bidrog till att öka intresset för travsport bland svenskarna. Ego Boy var en häst vars karisma nådde ut till stora grupper av människor som tidigare inte alls ägnat sig åt att följa travtävlingar eller spela på hästar. När Ego Boy segrade på Dannero travbana – en seger som senare skulle visa sig bli hans allra sista – var intresset för honom så stort att det blev både publikrekord för Dannero och totorekord. Dessutom sålde samtliga Ego Boy-tröjor slut.

Statistik för Ego Boy

ÅrStarter1:a plats2:a plats 3:e platsRekord
1970106201.25,0
19712417511.17,9am*
197287001.19,1m*
19732118201.13,8ak
197442001.17,7am
Totalt6750911.13,8ak