Travprogram

På denna sida går vi igenom hur du läser travprogrammet och massvis annat som kan vara till hjälp!


  Satsa på oddshästodds här

 1. Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod ekluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas
  18+ Spela Ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor

Hur man läser travprogrammet

travprogram

Inför varje travlopp som man kan spela på hos ATG skapas ett travprogram. Detta travprogram är sprängfyllt med matnyttig information för den som vill spela på trav, men som nybörjare kan man lätt känna sig en smula förvirrad när man tittar ned på alla siffror, termer och förkortningar.

Här kommer vi därför att gå igenom några viktiga delar av travprogrammet. Observera att detta gäller för ett travprogram från ATG. Travprogram utformade av andra travorganisationer och spelsajter kan ha en annan utformning. När man väl har lärt sig tyda en sorts travprogram är det dock ganska enkelt att luska ut hur andra travprogram är uppbyggda, eftersom travprogram brukar innehålla ungefär samma information även om språk och design skiljer sig åt.

Spel och avdelning

Längst upp till vänster på travprogrammet från ATG visas information om spelform och avdelning. Om det till exempel står V75-4 innebär det att spelformen är V75 och avdelningen är 4. Avdelning fyra är det samma som det fjärde loppet av de totalt sju lopp som V75 alltid består av.

För mer information om V75 och andra spelformer som erbjuds för trav, besök vår sida om travspel.

Allmän information om loppet

Högst upp på travprogrammet finns ett fält där man hittar allmän information om loppet.

 • Vilken typ av lopp det är, Vilka hästar som får delta (t ex svenskfödda hästar i svensk träning som är minst 3 år gamla)
 • Hur mycket en häst måste ha sprungit in hittills under sin karriär för att få delta i loppet. Det finns normalt både en undre och en övre gräns, till exempel 75 000 kronor – 250 000 kronor.
 • Hur mycket den häst som vinner loppet kommer att belönas med. Om det till exempel står ”Första pris: 100 000 kr” innebär det att den vinnande hästen kommer att få 100 000 kronor. Detta har alltså ingenting att göra med hur mycket personer som spelar på loppet kan vinna.
 • Vilket lopp i ordningen just det här loppet är under tävlingsdagen, vad travbanan heter, travbanans förkortning, travbanans bankod, vilken veckodag loppet ska äga rum, startsätt och loppets längd.Låt oss till exempel ponera att du håller i ett program där det står såhär:
  Lopp 5 Jägersro (J = 07) Sö Volt 2640. Detta innebär att loppet är tävlingsdagens femte lopp, att loppet körs på travbanan Jägersro, att travbanans förkortning är J, att travbanans bankod är 07, att loppet körs på en söndag, att startsättet är voltstart och att loppet är 2 640 meter långt.

Hästar, kuskar och tränare

Givetvis innehåller programmet information om de hästar som är anmälda till loppet.

Hästens namn står skrivet med versaler i fet stil längst till vänster, ovanför hästens nummer som är utskrivet i betydligt större stil.

Låt oss ponera att den översta hästen i travprogrammet är Happy Horse och att raden för Happy Horse börjar såhär:

1 HAPPY HORSE -h5- Jansson Torbjörn (Joh SH)Förkortningen h5 efter hästens namn anger att HAPPY HORSE är en hingst som är 5 år gammal.Detta innebär att HAPPY HORSE har startspår 1. Vid voltstart är spår 1-7 så kallade öppna spår. Spår 6 och 7 brukar ses som riktigt bra spår, medan spår 1, 3 och 5 också är bra men inte riktigt lika bra.

h = hingst

v= valack

s = sto

Jansson Torbjörn innebär att den kusk (körsven) som ska köra HAPPY HORSE är Torbjörn Jansson.

(Joh SH) visar att hästen inte tränas av Torbjörn Jansson utan av Stig H Johansson. Joh SH är den officiella förkortning för Stig H Johansson på travprogram. (Samtliga förkortningar finns tillgängliga hos Svensk Travsport där man kan slå in förkortningen i deras sökmotor och få fram information om vilken tränare, kusk eller ryttare som förkortningen står för.)

Om det hade stått ett a efter parentesen på travprogrammet hade detta visat på att HAPPY HORSE är amatörtränad. Eftersom Stig H Johansson inte är en amatörtränare står det inte något a efter parentesen.

Övrig information om hästen

I fältet för hästen finns också mycket information om hur hästen presterat tidigare.

1 HAPPY HORSE -h5- Jansson Torbjörn (Joh SH) 40:116,6M 247 000 Unt Pe J 9/12-3 7/2140 6 18,9 45

13:14 2-3-0 Lön Ch S 5/1-4 4/2140 5 18,5a 182

14:2 0-0-1 Unt Pe Å 20/1-2 1/2140 3 18,12g 310

16,6M är HAPPY HORSES rekordtid (genomsnittstid per kilometer). HAPPY HORSE sprang en kilometer på en minut, sexton sekunder och sex hundradelar. Minuten visas alltså inte, utan det är underförstått att 16,6 står för 1 minut + sexton sekunder och sex hundradelar. Att bokstaven M står efter siffrorna anger att HAPPY HORSE satte sitt personliga rekord på medeldistans.16,6 M

K = kortdistans (vanligen 1 609 meter, 1 640 meter eller 1 680 meter)

M = medeldistans (vanligen 2 140 meter)

L = långdistans (vanligen 2 640 meter)

13:14 och 14:2 hör ihop med 2-3-0 och 0-0-1

Under 16,6M står 13:14 och 14:2. Detta anger hur många starter hästen har gjort förra året och nuvarande år. HAPPY HORSE har alltså gjort 14 starter år 2013 och 2 starter år 2014.

Siffrorna till höger om 13:14 respektive 14:2 visar hur HAPPY HORSE placerade sig i dessa lopp.

2-3-0 innebär att HAPPY HORSE vann 2 lopp, kom tvåa i 3 lopp och kom trea i noll lopp under år 2013.

0-0-1 innebär att HAPPY HORSE har vunnit 0 lopp, kommit tvåa i 0 lopp och kommit trea i 1 lopp hittills under 2014.

247 000

Om vi tar ett kliv till höger från 16,6M hittar vi siffran 247 000. Detta anger att HAPPY HORSE har sprungit in 247 000 kronor hittills under sin karriär.

Unt Pe / Lön Ch / Unt Pe

Om vi går över till nästa kolumn så hittar vi tre kuskförkortningar. Dessa förkortningar anger vilken kusk (körsven) som körde HAPPY HORSE i de tre senaste loppen som HAPPY HORSE deltog i. För att få veta vem ”Unt Pe” och ”Lön Ch” är går man in hos Svensk Travsport på nätet och slår in förkortningen i deras sökmotor. När man har hållit på med trav ett tag brukar man inte längre behöva slå upp förkortningarna eftersom man kommer ihåg dem från tidigare lopp, i alla fall vad gäller elitkuskarna som återkommer gång på gång i lopp på hög nivå.

J / S / Å

I kolumnen till höger kom kuskarnas förkortningar hittar vi information om vilka travbanor HAPPY HORSE gjorde sina tre senaste lopp vid.

Vi kan alltså så att kusken Unt Pe körde HAPPY HORSE på Jägersro (J), Lön Ch körde HAPPY HORSE på Solvalla (S) och Unt Pe körde HAPPY HORSE på Åby (Å).

Längre ned på den här sidan hos oss på Svenska Spel kan du hitta en tabell som anger de officiella förkortningar för travbanorna.

Datum och lopp

I kolumnen till höger om travbanornas förkortningar anges de datum som HAPPY HORSE tre senaste lopp ägde rum, och vilket av dagens lopp på den travbanan det var HAPPY HORSE deltog i.

9/12 – 3 betyder lopp 3 den 9 december

5/1 – 4 betyder lopp 4 den 5 januari

20/1 – 2 betyder lopp 2 den 20 januari

Spår och distans

Om vi tar ytterligare ett kliv till höger hittar vi en kolumn som ser ut såhär:

7/2140

4/2140

1/2140

Denna kolumn anger vilket spår HAPPY HORSE startade i för de tre senaste loppen och loppens distans.

7/2140 = spår 7 i ett lopp som var 2 140 meter långt

4/2140 = spår 4 i ett lopp som var 2 140 meter långt

1/2140 = spår 1 i ett lopp som var 2 140 meter långt

Placering

I nästa kolumn till höger visar hur HAPPY HORSE placerade sig i de tre senaste loppen.

6 = HAPPY HORSE kom sexa

5 = HAPPY HORSE kom femma

3 = HAPPY HORSE kom trea

En nolla anger att hästen kom så långt bak att den räknas som oplacerad.

Ett ”d” anger att hästen blev diskvalificerad.

Kilometertiden

Kolumnen till höger om placeringskolumnen ser ut såhär för HAPPY HORSE i vårt travprogram:

18,9

18,5a

18,12g

Detta anger kilometertiden för HAPPY HORSE i de tre senaste loppen. Precis som när man anger hästens rekordtid så låter man bli att skriva ut minuten vad gäller kilometertiden.

18,9 betyder därför att kilometertiden för HAPPY HORSE i loppet var 1 minut, 18 sekunder och 9 hundradelar.

18,5a betyder att kilometertiden för HAPPY HORSE var 1 minut, 18 sekunder och 5 hundradelar, samt att loppet kördes med autostart. (Autostart brukar generellt ge lite snabbare tider än voltstart.)

18,12g betyder att kilometertiden för HAPPY HORSE var 1 minut, 18 sekunder och 12 hundradelar, samt att HAPPY HORSE galopperade.

Oddsen

I kolumnen allra längst till höger för HAPPY HORSE visas oddsen, det vill säga hur stort förtroende hästen haft bland de personer som spelat på loppen. Om många har satsat pengar på hästen blir oddset lågt, om få har satsat pengar på hästen blir oddset högt.

Turordningen

Allra längst ned på travprogrammet, under all information om hästarna, hittar du turordningen. Turordningen är baserad på startpoängen, vilken i sin tur är baserad på varje häst senaste fem starter. Turordningen är viktig, eftersom den avgör vad som händer om en häst du har satsat pengar på blir struken och du inte har fyllt i reserver.

Låt oss ponera att vårt travprogram ser ut såhär

Turordning: 12 – 6 – 9 – 1 – 5 – 7 – 2 – 8 – 10 – 4 – 3 – 11

Om en häst blir struken (och du inte har angett någon reserv) kommer den att i första hand ersättas av häst nummer 12 för din satsning. Om ytterligare en häst du har satsat på blir struken ersätts den hästen med häst nummer 6, och så vidare. Har du redan streckat häst nummer 6 blir det häst nummer 9 som får träda som reserv.

Banförkortningar

I travprogrammet skrivs inte hela namnet på travbanorna ut utan man anger bara banans förkortning. Här nedanför visar vi en tabell över Svensk Travsports officiella förkortningar för svenska travbanor. Om du vill se fler förkortningar så bör du läsa vår sida om travförkortningar. Den innehåller förutom banförkortningar även tävlingsförkortningar och landsförkortningar.

BanförkortningBana
ArArvika
AxAxevalla
BBergsåker
BoBoden
BsBollnäs
DDannero
DjDala Järna
EEskilstuna
JJägersro
FFärjestad
GGävle
GtGöteborg trav
HHagmyren
HdHalmstad
HgHoting
KhKarlshamn
KrKalmar
LLindesberg
LyLycksele
MpMantorp
OvOviken
RoRomme
Rättvik
SSolvalla
SkSkellefteå
Solänget
TiTingsryd
TtTäby Trav
UUmåker
VdVemdalen
VgVaggeryd
ViVisby
ÅÅby
ÅmÅmål
ÅrÅrjäng
ÖÖrebro
ÖsÖstersund

Andra förkortningar

Här är några fler förkortningar som kan vara bra att känna till när man läser ett travprogram.

FörkortningBetydelse
aAutostart
B-ipLopp utan möjlighet till spel
dDiskvalificerad
dgm4Diskvalificerad efter galopp i mål som 4:e häst.Dgm3 = diskvalificerad efter galopp i mål som 3:e häst, och så vidare.
distDistanserad
ejgEj godkänd
gGalopp
gdkGodkänd
hHingst
itIngen tidtagning
kKvallopp
pPremielopp/utbildningslopp
rRapporterad för orent trav
sSto
utHästen har deltagit i loppet utan att ha ingått i spelet
vValack