Svenskt travderby

Svenskt travderbyFå svenska travlopp har en sådan lång historia som Svenskt travderby, som traditionsenligt anordnas den första söndagen i september varje år. Det är Jägersro Travbana som är skådeplatsen för Svenskt travderby. Så har det varit sedan den första upplagan av loppet kördes så tidigt som 1928.

Derbyt är öppet för fyraåriga hästar. Först körs kval på banor runt om i landet och sedan avgörs finalen över 2640 meter. Vinnaren tar hem en segercheck på hela 2 miljoner kronor. I anslutning till Svenskt travderby körs även Derbystoet, som är ett motsvarande lopp för ston. Här är segerchecken på 1 miljon kronor.

Fakta om Svenskt travderby

Premiär: 1928
Plats: Jägersro, Malmö
Datum: Första söndagen i september
Distans: 2640 m

Svenskt travderby på Jägersro

Svenskt travderby avgörs över 2640 meter med autostart. Så har det varit sedan 1983. Innan dess kördes loppet över längre distanser. Lite intressant med Svenskt travderby är att loppet inte alltid har körts på Jägersro. Mellan 1934-1965 var Solvalla och Åbytravet flera gånger skådeplats för loppet. Loppet är öppet för fyraåriga hästar vilket gör att varje topphäst bara har en chans att vinna. En rolig detalj med Svenskt travderby är att vinnarkusken och ägaren till hästen får gula kavajer att bära i vinnarcirkeln efter loppet.

Svenska resultat i Svenskt travderby

Det är sedan 1930 enbart svenskfödda hästar som får delta i Svenskt travderby. Antalet utländska vinnare är två stycken (Ibrahim Pascha 1928 och Karina S (1929). Alla svenska travhästar av klass har deltagit i Svenskt travderby genom åren och det är inga dåliga namn som har fått känna segerns sötma på Jägersro. Bland de mer namnkunniga hästarna på den här sidan millennieskiftet kan nämnas Maharajah, Commander och Conny Nobell.

Spela på Svenskt travderby

Svenskt travderby ingår sedan länge i en extra omgång V75. En ordinarie V75-omgång anordnas på lördagen och sedan är det Svenskt travderby och Derbystoet som är i fokus i söndagens V75-omgång. Loppen placeras i regel i slutet av V75-omgången på Jägersro. ATG erbjuder givetvis också spel på Tvilling och Vinnare & Plats på loppen. Det är även några av de större svenska spelbolagen online som erbjuder spel på Svenskt travderby. Unibet är ett exempel. Racebets, som specialiserar sig på trav och galopp, är ett annat.

[sitelist heading=”Spela på Svenskt travderby här:”]