Olympiatravet

olympiatravetFinalen i Olympiatravet är, vid sidan av Elitloppet och Åbys Stora Pris, Sveriges mest prestigefulla och internationellt sett mest kända travlopp. Finalen, som går av stapeln på Åbytravet i Mölndal strax söder om Göteborg, är ett av de mest penningstinna arrangemangen på UET-kalendern med 330 000 euro i sammanlagd vinstpott.

Att detta travarrangemang går under namnet Olympiatravet beror på att loppet arrangeras i samarbete mellan ATG och Svenska Olympiska Kommittén. En del av intäkterna för de sammanlagt fem loppen under Olympiatravets paraply går via V75 till våra olympier och paralympier. Sedan premiären 1979 beräknas SOK ha fått ta del av över 200 miljoner kronor genom Olympiatravet.

Fakta om Olympiatravet

Premiär: 1979
Plats: Åbytravet, Mölndal
Datum: I slutet av april varje år
Distans: 2140 m

Olympiatravet på Åbytravet

Olympiatravet består av tre delfinaler, en ”sista chansen”-omgång och så en final. Delfinalerna körs på olika platser runt om i landet medan finalen alltid avgörs på Olympiatravet. Från delfinalerna går de två främsta hästarna direkt till finalen. Från ”sista chansen”-omgången går vinnaren till finalen. I tillägg delar ATG ut ett par wild cards. Normalt är det ett par riktigt högklassiga utländska hästar som bjuds in. Finalen avgörs över 2140 meter med autostart.

Svenska resultat i Olympiatravet

Beroende på att det i regel bara finns plats för 2-3 utländska hästar på startlinjen i finalen i Olympiatravet har det blivit så att det endast undantagsvis är ekipage från andra länder som tar hem segern. Sedan 1979 är det bara en handfull gånger som utländska hästar har vunnit Olympiatravet. Gidde Palema är den enda hästen som har tre vinster (2003, 2004 och 2005). Varenne och Copiad är två av de hästar som har dubbla segrar genom åren. Bland kuskarna är Åke Svanstedt och Stig H. Johansson i särklass.

Spela på Olympiatravet

Alla delfinaler och även finalen ingår i veckornas ordinarie V75-omgångar. Detsamma gäller de lopp som är kopplade med Olympiatravet på något sätt. I tillägg till att spela delfinalerna och finalen i V75-system kan man givetvis spela på vanliga alternativ som Tvilling samt Vinnare & Plats. Förutom ATG är det några enstaka spelbolag som erbjuder odds på Olympiatravet. Racebets och Unibet kan vara alternativ till ATG för spel på denna klassiker inom svensk travsport.
[sitelist heading=”Spela på Olympiatravet här:”]