Hambletonian Stakes

Hambletonian StakesHambletonian Stakes är nummer ett i världen vad gäller travlopp med treåriga varmblod. Loppet ingår i tävlingsserien Triple Crown of Harness Racing for Trotters som också inkluderar Kentucky Futurity och Yonkers Trot. Prissumman som vinnarhästen tar hem är av det absolut högsta slaget. Vinnaren tar hem närmare motsvarande sju miljoner kronor.

Hambletonian Stakes, eller The Hambletonian (eller bara ”The Hambo”!) som loppet kallas bland de invigda, kördes för första gången 1926, då på travbanan Syracuse i delstaten New York. Genom åren har loppet sedan anordnats på sammanlagt en handfull banor på den amerikanska östkusten. Sedan 1981 har loppet dock alltid körts på Meadowlands Racetrack i New Jersey.

Loppet har fått sitt namn efter världens kanske mest berömda travhäst genom historien, Hambleton 10, som var aktiv i mitten av 1800-talet. Hambleton 10 blev efter karriären far till fyra söner som i princip är stamfäder till varenda amerikansk travhäst av klass.

Fakta om Hambletonian Stakes

Premiär: 1926
Plats: Meadowlands Racetrack, East Rutherford, New Jersey
Datum: I början av augusti varje år
Distans: 1609 m (1 mile)

Banan Meadowlands Racetrack

Meadowlands Racetrack ligger i staden East Rutherford i delstaten New Jersey. Banan invigdes så sent som 1976, vilket gör den till en av de nyaste travbanorna av klassiskt snitt i USA. Banans längd är klassiska 1 mile, det vill säga 1609 meter, och dess bredd är 24 meter runt om. Lite speciellt är att det i mitten av arenan finns en sjö som har samma form som delstaten New Jersey. Det finns plats för strax över 15 000 åskådare tack vare den nybyggda (år 2013) huvudläktaren.

Svenska resultat i Hambletonian Stakes

Det är, av naturliga skäl, framför allt amerikanska hästar som placerar sig i Hambletonian Stakes. Dock har vi genom åren en svensk segrare och dessutom en andraplats. Vid tävlingarna 2001 kunde Stefan Melander och hästen Scarlet Knight segla igenom kvalet och sedan också ta hem finalen i stor stil. 2007 var Robert Bergh med Adrian Chip nära att vinna, men fick nöja sig med andraplatsen.

Spela på Hambletonian

ATG erbjuder i regel inte spel på Hambletonian Stakes. Med ett konto på Racebets eller Betfair kan du dock spela på loppet, åtminstone vad gäller spel på vinnare samt vinnare och plats.
[sitelist heading=”Gå direkt till Racebets eller Betfair:”]