Grand Prix d’Amerique

Grand Prix dAmeriqueGrand Prix d’Amerique (tillägget ”Grand” sedan 2013) som anordnas på Vincennes-banan öster om Paris i Frankrike, är det mest berömda och det mest anrika travloppet i Europa, om inte hela världen. Det är inte för inte som loppet brukar benämnas som ett inofficiellt VM i trav. Ibland marknadsförs loppet till och med under det epitetet.

Loppet kördes första gången redan år 1920, då som en slags hyllning till de amerikanska soldater som hjälpte Frankrike under det första världskriget. Loppet har sedan körts alla år, med undantag för krigsåren 1940 och 1941.

Fakta om Grand Prix d’Amerique

Premiär: 1920
Plats: Vincennes, Paris (Frankrike)
Datum: Sista söndagen i januari
Distans: 2700 m

Vincennes-banan

Vincennes-banan, eller Hippodrome de Vincennes som banans fullständiga namn lyder, ligger i stadsområdet Vincennes strax öster om de centrala delarna av Paris. Banan har två sträckningar, en kortare som mäter 2150-2200 meter och en längre som mäter 2700-3000 meter. Vid Grand Prix d’Amerique används den längre sträckningen med den kortaste distansen. Loppet körs med voltstart, men inte det klassiska, utan det franska. Med fransk voltstart får körsvennen själv välja vilket startspår han eller hon vill följa.

Svenska resultat i Prix d’Amerique

Det är franska hästar som har dominerat prislistorna i Prix d’Amerique genom åren. Faktum är att det är endast undantagsvis som vinnarna har kommit från andra länder. Inte ens Sverige, med den enormt rika travtraditionen och förmågan att få fram mycket konkurrenskraftiga hästar, har gjort några större avtryck i Prix d’Ameriques historia. Genom åren är det sex gånger som ett svenskt ekipage har kommer först över mållinjen. Vinnarna följer nedan.

  • 1950: Scotch Fez (Sören Nordin)
  • 1973: Dart Hannover (Berndt Lindstedt)
  • 1993: Queen L (Stig H. Johansson)
  • 1995: Ina Scot (Helen A Johansson)
  • 2006: Gigant Neo (Dominik Locqueneux)
  • 2014: Maharajah (Örjan Kihlström)

Spela på Grand Prix d’Amerique

Grand Prix d’Amerique finns alltid med på programmet hos ATG som en del av de upp till tio lopp som man erbjuder vinnarspel på under tävlingsdagen. Du kan spela både Vinnare, Vinnare och plats, Trio och Tvilling på loppet. Det enorma intresset för loppet gör också att det ofta finns möjlighet att spela på Grand Prix d’Amerique hos spelbolagen på nätet.
[sitelist heading=”Dessa spelbolag erbjuder spel på Grand Prix d’Amerique”]