Elitloppet

elitloppetElitloppet, eller Solvallas internationella elitlopp som det fullständiga namnet på loppet lyder, är Sveriges absolut största och även det internationellt mest kända svenska travloppet. Elitloppet har inte riktigt samma dignitet som exempelvis Grand Prix d’Amerique, men loppet är helt klart ett av de främsta på UET Masters Series (före detta Grand Circuit Européen).

Elitloppet kördes för första gången år 1952. Lite intressant är att det första loppet anordnades som en jubileumstävling för att uppmärksamma Solvallas 25 första år som travbana. Redan det första året hade loppet en mycket hög status och denna har sedan höjts undan för undan för varje år som gått.

Fakta om Elitloppet

Premiär: 1952
Plats: Solvalla, Stockholm
Datum: Sista söndagen i maj
Distans: 1609 m (en engelsk mile)

Om Solvalla och Elitloppet

Elitloppet avgörs i en final efter två försöksheat. Det är sammanlagt 16 speciellt inbjudna hästar som bjuds in till loppet och varje försök omfattar åtta ekipage. De fyra bästa ekipagen i varje försök går vidare till finalen där vinnaren tar hem hela tre miljoner kronor.

Både försöken och finalen går över en engelsk mile, det vill säga 1609 meter. Eftersom Solvallas oval mäter 1000 meter går alltså loppet över lite mer än en och en halv gånger ovalens längd. Sedan 1962 används autostart.

Svenska resultat i Elitloppet

Genom åren är det 22 gånger (2014) som svenska hästar har tagit hem Elitloppet. I tillägg är det ett antal gånger som svenska kuskar med hästar av annan nationalitet har vunnit loppet. Stig H. Johansson är en gigant i Elitloppets historia med sina totalt sex segrar. Bland noterbara svenska vinnarhästar kan nämnas Dart Hanover (1972), Copiad (1994 och 1995), Victory Tilly (2000) och Commander Crowe (2012).

Spela på Elitloppet

Elitloppshelgen är den största händelsen inom svensk travsport och givetvis erbjuder ATG spel på både försöken samt finalen. Försöken ingår i regel i den ordinarie V75-omgången medan finalen avgörs utanför V75-finalen men normalt kan spelas inom ramen för V5. Självklart kan du spela både Trio, Tvilling och Vinnare & Plats på finalen. Även de större svenska spelbolaget, såsom Unibet och Betsson erbjuder spel på Elitloppet. Bland internationella spelbolag med odds på Elitloppet märks Betfair och Ladbrokes. Racebets, som är ett spelbolag helt inriktat mot hästsport, är ett annat alternativ om du vill spela på Elitloppet.

[sitelist heading=”Spela på Elitloppet hos dessa spelbolag:”]