Aintree Grand National

Grand National på Aintree utanför Liverpool är otvivelaktigt det mest berömda loppet inom hästsport i världen. Det första loppet kördes redan 1839, men Aintree var skådeplats för tävlingar även tidigare än så. Genom decennierna har loppet sedan anordnats år efter år, med undantag enbart för krigsåren 1941-1945.

Grand National är ett lopp av typen steeplechase, eller national hunt med ett annat namn, som är en form av galopptävling där hästarna ska passera ett antal hinder på en oval bana. Hindren utgörs för det mesta av häckar men kan också vara i form av diken.

Fakta om Grand National

Premiär: 1839
Plats: Aintree, Liverpool (Storbritannien)
Datum: I början av april varje år
Distans: 7141 m

Banan

Aintree är förmodligen den tuffaste galoppbanan för steeplechase i världen. Framför allt handlar svårigheterna om de totalt 16 hindren med både häckar, diken och vatten. Hindren är överlag tuffare än vad de normalt är i steeplechase-lopp. Det gäller särskilt ett antal av häckarna. Några häckar är så kända och mytomspunna att de har fått egna smeknamn, såsom Becher’s Brook, The Chair och Canal Turn.

Vid Grand National ska hästarna och deras jockeys avverka två varv av banan, vilket ger en total distans på 7141 meter (4 miles, 3 furlongs, 110 yards). På det första varvet ska ekipagen passera alla banans totalt 16 hinder. På det andra varvet svänger ekipagen av på ett separat upplopp vilket gör att de två sista hindren inte behöver passeras.

Spela på Grand National

Det finns stora möjligheter att spela på Grand National. Med ett spelkonto på brittiska spelbolaget Betfair har du ett stort utbud av odds att välja mellan. Detsamma gäller på spelbolaget Racebets, som är helt inriktat mot hästsport. Även några av de större svenska spelbolagen med utbud av spel på hästsport, till exempel Unibet och Betsson, erbjuder åtminstone vinnarspel på Grand National.

[sitelist heading=”Spela på Grand National här:”]